«Часто бачимо, що Різдво переростає у палітру традицій, які треба виконати», - волинський священик

«Часто бачимо, що Різдво переростає у палітру традицій, які треба виконати», - волинський священик

Святвечір - один з найбільш особливих днів у православній богослужбовій традиції. Адже саме він є предтечою Рідзва Христового. Служби цього дня сповнені згадками про подію Різдва Христового і спонукають усіх вірян до того, аби вони всім серцем та розумом прониклись Народженням Спасителя.

Тож цьому дня з давних давен притаманно чимало традицій. Про їх особливості – говорить прес-секретар Волинської єпархії УПЦ протоієрей Олег Точинський. 

«Одна з найбільш поширених традицій цього дня – приготування 12 страв. Однак у межах церковного світосприйняття цей звичай не знаходить підтримки і цьому є декілька причин. По-перше, на Святвечір у церквоному каледнарі – суворий піст. По-іншому ще кажуть - голодна кутя. Тобто, цього дня за церковним уставом не вживають жодної їжі до появи першої зірки на небі, а після того, як це станеться, дозволяється з'їсти трохи куті, через що і назва - «голодна кутя».

По-друге, як у підготовчий період до Різдва, так і у саме свято, ми намагаємось акцентувати увагу на тому, що в пріоритеті повинна бути не кількість страв чи вишуканість різдвяної трапези, а народження Месії.

Досить часто доводиться спостерігати, коли Різдво із одного з найважливіших церковних свят, переростає у таку собі палітру традицій, які обов'язково потрібно виконати. У зв'язку з цим важливо не забувати, чим насправді є Різдво Христове для людства, адже саме завдяки цій Події було покладено початок нашому Спасінню і це, як на мене, найголовніший з аспектів в цьому святі», – коментує священик. 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Як святкують Різдво відомі волиняни?
Наступна новина Рівнянка «віддала» поліцейським 20 000 гривень за викуп сина
Останні новини
Схожі новини