Як святкують Різдво відомі волиняни?

Як святкують Різдво відомі волиняни?

Свято Різдва чекають з нетерпінням і дорослі, і малі. Воно приносить чимало радощів, веселощів та солодощів. Свято тішить своїм затишком, спокоєм та надіями на краще майбутнє. Та чи знаємо ми як його святкувати?

Про різдвяні традиції ми інтернет-видання Під прицілом дізнавалося у відомих волинян.


Ірина Констанкевич – народний депутат України

Різдво у нашій родині, як у більшості українців, світле і радісне свято. У нас це ще й особливе свято, яке формувалося традиціями двох родин батькової - галицької і маминої - подільської. Уся тональність свята створювалася упродовж двох десятиліть нашею бабцею, яка знала як і що правильно зробити, які страви приготувати, як накрити стіл, як колядки співати. І так з року в рік ми дітьми спочатку спостерігали за цим святодійством, потім стали учасниками, а зараз уже в своїх сім’ях привчаємо дітей. Глибоко символічний ритуал приготування куті досі викликає бентежний трепет. Це робив мій батько, зараз чоловік, згодом, вірю, буде робити син у свої сім`ї. Важлива не рецептура куті, пропорції маку, меду, родзинок, а настрій з яким відбувається цє святотворення.

6 січня на вечерю ми завжди йдемо до батьків. Мама готує 12 пісних страв, але десь в закапелку є і «пісний» холодець, «пісна» шинка...це уже на потім. Замість пампушок кренделики з вишнями. Не буду вдаватися у кулінарні тонкощі, важливо, що Різдво - це свято народження Ісуса Христа, першопочаток нашої віри. І я бажаю усім гарних веселих свят, з глибоким усвідомленням його змісту і вірою у торжество християнських цінностей. Христос народився! Славімо його!


Тетяна Єремєєва – головний лікар Центру хірургії ока проф. Загурського

Свято Різдва Христового у родині Єремеєвих завжди відбувались у селі Острожець на Батьківщині чоловіка. Ми збирались всі разом з дітьми на святкову трапезу у пообідню пору 7 січня. У столовій на покуті завжди стояв традиційний дідух, а головна страва на столі - кутя. Всі частували домашне печене м‘ясо, власноруч зроблені домашні ковбаски. Ввечері, коли вже темніло, до хати завжди навідувались з колядками сусіди, діти та церковна коляда. Цього року вперше разом з дітьми святкували Різдво 25 грудня.


Ігор Поліщук – радник Луцького міського голови, депутат міської ради

Різдво для мене - виключно сімейне свято. Завжди святкую з сім'єю, з бабусями вдома, в теплій, домашній атмосфері. Але Різдво - це не тільки свято для того, щоб за столом зустрітися з рідними й близькими. Це - день народження Ісуса Христа, Господа Нашого і Спасителя. А тому це чудовий час для того, щоб задуматися над своїм життям, вчинками, відносинами з близькими людьми, усвідомити значення Ісуса Христа в житті кожного.


Наталка Войтович – ведуча, співачка та світська левиця

Різдвяні традиції, мабуть, кожної української сім'ї - домашні посиденьки з колядками. На Святвечір, здебільшого, ми у бабусі мого чоловіка на пісній вечері, а от 7 січня - з'їжджається дві родини, Войтовичі і Ляшуки. З дитинства пам'ятаю, як мої батьки ставили Дідуха, клали сінце під кутю. Ялинка теж - обов'язковий атрибут зимових свят. Кутю мама готує і до сьогодні за класичним рецептом - пшениця, дуже багато маку і мед.

Читати далі


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Невідомі особи познущалися з бродячої собаки. ФОТО 18+
Наступна новина «Часто бачимо, що Різдво переростає у палітру традицій, які треба виконати», - волинський священик
Останні новини
Схожі новини