Чай улун женьшень: особливості, користь, правила заварювання

Чай улун женьшень: особливості, користь, правила заварювання

Серед 1500 тисяч сортів китайських листових чаїв окреме місце займають улуни. На відміну від зелених та чорних сортів, улун – чай напівферментований, тобто листя окислюється на 40-50%. В результати виходить унікальна заварка: листочки по краях сильно ферментовані, тому темніші, а всередині залишаються зеленими, як свіжі. Тому вважають, що улун (https://newtea.ua/uk/chay/ulun) поєднує в собі властивості обох видів чаїв: зелених та чорних (в Китаї їх називають «красними»).

Як виготовляють женьшень улун

Чай із женьшенем дуже популярний у Піднебесній, китайці впевнені, що це справжній «еліксир довголіття», що допомагає покращити самопочуття у будь-якому віці. Але мова йде про оригінальний улун женьшень, що не містить штучних ароматизаторів чи смакових добавок.

Батьківщина улунів – китайська провінція Фуцзянь, де їх виготовляють вже більше 400 років. На відміну від інших видів чаїв, для виробництва цього сорту використовують не верхні листочки з чайних кущів, а зріле соковите листя. Сьогодні, окрім Фуцзяні, чай улун виготовляють в провінції Гуандун та на Тайвані.

В процесі виробництва улун чай «тюнінгують»: листя обвалюють у порошку з екстракту кореня женьшеню. Після цього листочки скручують в гранули та підсушують у центрифугах. Готовий женьшень улун нагадує маленькі зелені камінчики, які змінюють форму та розкриваються під час заварювання. До екстракту женьшеню часто додають подроблений корінь солодки та дуб широколистий.

Придбати справжній женьшеневий чай з Китаю можна на сайті https://newtea.ua/uk/chay/chay-ulun/vid-zhen-shen-ulun.

Як смакує та чим корисний улун женьшень

Хоча китайці порівнюють женьшеневий улун з еліксиром, ций напій за смаком не схожій на ліки чи настоянки. Навпаки, смак відрізняється солодкуватістю та фруктовими нотами. Аромат оригінальний: квіткові ноти у поєднанні характерного гіркуватого запаху женьшеню. Заварений настій має світло-смарагдовий колір, недарма улун називають «бірюзовим чаєм».

Чашка женьшеневого улуну замість жмені вітамінів

Чай женьшень улун – це комплекс з вітамінів та мікроелементів, що міститься в чайному листі. Це кілька десятків корисних елементів, серед яких:

  • вітаміни групи В;
  • цинк;
  • йод;
  • марганець;
  • кальцій;
  • дубильні речовини;
  • фітостерини тощо.

Регулярне чаювання улуном з женьшенем покращує загальне самопочуття:

  • тонізує, надає сил;
  • укріплює імунітет;
  • виводить токсини, завдяки високій концентрації антиоксидантів;
  • знижує рівень холестерину;
  • сприяє регенерації клітин шкіри;
  • підвищує пам’ять та розумову працездатність;
  • покращує настрій.

А ще улун женьшень – низькокалорійний продукт: в одній чашці міститься всього 2 ккал. Тому, якщо замінити щоденний лате або капучино чашечкою корисного чаю, то можна позбутися 1-2 зайвих кілограмів. До того ж, в напої міститься багато ферментів, які покращують травлення.

Правильне чаювання

Щоб чай з женьшенем 100% пішов на користь і порадував вишуканим смаком, треба правильно готувати та вживати цей напій. Улуни заварюють в глиняному, фарфоровому або скляному чайничку, беруть 2-4 г на 200 мл води. Заварку заливають водою, підігрітою до 900С, гарячіше неможна, адже чай втратить свої корисні властивості.

Першу воду просто зливають: так промивають заварку. Вдруге залитий чай настоюють 20 секунд, після цього розливають напій по чашках. Китайський улун женьшень – чай, який можна заварювати методом проливів 5-8 разів. Час настоювання поступово збільшується з 20 до 40 секунд. З кожним разом відчуваються нові відтінки смаку.

Чай з женьшенем краще пити в першій половині дня, китайці зазвичай чаюють через півгодини після обіду. Не рекомендується вживати улун на голодний шлунок, щоб не викликати «чайне сп’яніння». Денна норма 1-2 чашки чаю. Чай женьшень, або «еліксир довголіття» вартий того, щоб його скуштувати.

На правах реклами*


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Депутатка селищної ради на Волині достроково склала повноваження
Наступна новина Отримали «платину»: волинську екстренку визнали найкращою у догоспітальному лікуванні інсульту
Останні новини
Схожі новини