Чим загрожує хронічне недосипання

Чим загрожує хронічне недосипання
джерело фото: http://kordon.in.ua

Навіть одна ніч поганого сну може спричини зміни генів, які відповідають за наш біологічний годинник.

Про це заявили шведські дослідники з Уппсальського університету та Каролінського інституту на чолі з Джонатаном Сідернісом, передає Мedscape.

Як відомо, поганий сон негативно впливає на метаболізм, а також підвищує ризик розвитку ожиріння і цукрового діабету 2 типу.

Нове дослідження визначило ще один “мінус” хронічного недосипання – учасникам експерименту не давали заснути. Після цього у них взяли зразки важливих у регулюванні метаболізму та рівня цукру в крові тканин з живота і стегон.

Результат виявився приголомшливим – вже після однієї ночі недосипання регулювання і діяльність генів, відповідальних за біологічний годинник людини, змінилися. У добровольців зросла чутливість до глюкози і відбувалися порушення обміну речовин.

Цілком імовірно, що ці зміни нівелюються після однієї або декількох ночей хорошого сну. З іншого боку, є так звана метаболічна пам’ять, тож при періодичному недосипі (робота на нічних змінах) ці порушення можуть мати більш довготривалі наслідки,– зазначили шведські дослідники.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Волинь АТО» перемогла львівський «Західний кордон»
Наступна новина Нововолинськ - з висоти пташиного польоту. ФОТО. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини