Чого ні в якому разі не можна ставити на новорічний стіл

Чого ні в якому разі не можна ставити на новорічний стіл

Нікому не хочеться, щоб новорічний стіл виглядав продовженням дієти.

Про основні правила, які допоможуть насолодитися різноманітністю застілля і не завдати шкоди здоров'ю, розповідає сайту "Сегодня" експерт сервісу DOC.ua Наталія Грищенко, лікар-дієтолог вищої категорії. 

Всі страви повинні бути свіжоприготовленими. Кількість ковбаси і карбонаду тривалого приготування можна звести до мінімуму або виключити. Це джерела додаткової прихованої кількості солі і шкідливих харчових добавок.

Для рибних і м'ясних страв краще вибирати рецепти з мінімальною кількістю масла і бажано без панірування. Ідеальний варіант – запечені в духовці. Так можна заощадити значну кількість калорій за рахунок масла або жиру, що виділився, а також уникнути появи шкідливих для нашої печінки речовин, що утворюються під час смаження.

Складні салати з майонезом приносять за ваш стіл багато зайвих калорій. Але що ще більш важливо, складна за складом їжа важко б'є по підшлунковій залозі. Трохи пізніше дістанеться й печінці. Якщо є недостатність в ферментах, то рекомендуємо прийняти відповідні препарати. Як правило, ми всі знаємо про подібні проблеми задовго до свят, відвідуємо гастроентеролога і має в особистій аптечці "свій" препарат.

А ось традиційне заливне м'ясо і риба є корисними стравами. Це природне джерело колагену. Але тільки в тому випадку, якщо вони приготовані за традиційною рецептурою з тривалим томлінням на вогні. Господині знають секрети, як видалити зайвий жир з цієї страви, а, значить, додаткові калорії.

Різноманітність овочів на святковому столі завжди рятує ситуацію. Якщо співвідношення основних страв і овочів 1:2, то можна позбутися від проблем з травленням і стільцем в дні після новорічного застілля.

Картопля, гарбуз, буряк і т. д. – повноправні учасники святкового столу. Просто вони повинні бути приготовлені максимально просто – зварені або запечені. Компенсувати нестачу смаку можна за допомогою спецій.

І, нарешті, алкоголь. Токсичною дозою для підшлункової залози вважається 50 мл чистого спирту. У перерахунку на звичайні алкогольні напої це приблизно 125 мл коньяку або горілки або 500 мл вина. Не варто поєднувати разом алкоголь, жирну їжу і куріння – це багаторазово збільшить ймовірність нападу панкреатиту (запалення підшлункової залози).

Якщо слідувати перерахованим вище правилам, тобто можна все і в будь-якому поєднанні просто маленькими порціями, роблячи перерви. Врятує достатня кількість рідини і прогулянки на свіжому повітрі.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Оприлюднили терміни вступної кампанії-2018 у ВНЗ України
Наступна новина Гунчик став менш відповідальним. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини