Чому на Волині така тепла зима? Коли прийдуть морози? Чи буде ще сніг?

Чому на Волині така тепла зима? Коли прийдуть морози? Чи буде ще сніг?
Січень 2020 у Луцьку

Минулий рік був найтеплішим за останні 70 років, а січнева «спека» не перестає дивувати комунальників – досі їм не знадобились заготовлені сіль, пісок та щебінь для посипання доріг.

Про те, чи будуть ще сніг та морози, а також, чи варто чекати холодної весни, «Перший» розпитав завідувачку сектору метеопрогнозів Волинського обласного центру з гідрометеорології Валентину Набоку.

Зима аномально тепла?

Так, зараз середня температура на 8-10 градусів вища за норму. При нормі -5 для цього періоду року, зараз зафіксована середня температура на рівні +2-3 градуси. Плюсова температура для січня абсолютно нехарактерна. Також опадів практично немає.

А минулий, 2019 рік, був найспекотнішим за весь час спостережень обласного центру з гідрометеорології – з 1947 року.

Будуть ще «справжні» морози та сніг?

Орієнтовно 24 січня погода зміниться - похолодання прийде через переміщення циклонів з північного-заходу. Вночі буде – 5-10 морозу, а вдень – 0-2 градуси морозу.

Також очікується мокрий сніг з дощем. Заметілей у січні швидше за все не буде, але через сильні вітри – до 15-20 метрів за секунду можливі хурделиці з погіршенням видимості.

Чи буде весна холодною?

Робити прогнози на лютий та березень поки рано – можуть бути, як сильні морози, так і знову потепління, але в природі є циклічність. Якщо зараз тепло, то рано чи пізно буде компенсація холодом.

Ми пам’ятаємо, як у 2013 році випав у березні сніг і лежав до 9 квітня. Можливо, так буде і цього року, але точно зараз ніхто не скаже.

Зима тепла через зміни клімату?

Так, зараз спостерігається довше літо і тепліша зима в північній півкулі, а натомість північ США та Канада замерзають. Кліматичні зони зміщуються. Хоча про причини цього говорити складно – для цього потрібні масштабні дослідження.

Зараз ми працюємо з температурними нормами, розробленими у 2010 році, але за рік-два Всесвітня метеорологічна організація при ООН планує їх перерахувати.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Лучанин просить скасувати штрафи за оплату проїзду готівкою
Наступна новина На Волині продовжують фіксувати випадки скарлатини. У Луцьку - найвищі показники
Останні новини
Схожі новини