Чому Україну все ще не «накрило» коронавірусом. Версія

Чому Україну все ще не «накрило» коронавірусом. Версія

Існує припущення, що в Україні досі не зафіксований масовий ріст важких форм захворювання на COVID-19, оскільки в Україні переважну більшість людей прививають вакциною БЦЖ.

Таку версію, посилаючись на сторонні джерела, озвучив відомий український лікар Євген Комаровський

Довідково.  БЦЖ (лат. BCG), скорочення від Бацила Кальметта-Герена (лат. Bacillus Calmette-Guérin) – єдина наявна вакцина для щеплення проти туберкульозу. Вперше використана у 1921 році. Входить до переліку основних лікарських засобів ВООЗ.  Туберкульоз не є поширеним на більшості територій Канади, Великої Британії та Сполучених Штатів, тому щеплення роблять тільки людям з високим ризиком захворювання. В Україні та багатьох інших країнах, де поширений туберкульоз, щеплення вакциною БЦЖ є обов'язковим. Вакцинація проти туберкульозу проводиться на 3-5 добу після народження.

Євген Комаровський розповів: «Усі намагаються знайти відповідь на питання: чому у нас так добре? Ну реально: якщо ми порівняємо з Італією чи Іспанією — у нас повального мору нема. Хоча купа народу приїжджає з Італії...

І в Росії нема повального мору. І в Білорусі нема... Цього ж не сховаєш...

Ніхто поки не знає, чому так стається. Може ми на порозі, може це станеться завтра.

Але є цікава теорія, яку я зустрічав вже кілька раз. В Нідерландах навіть вирішили почати з цього приводу випробовування.

Є така версія, що вакцинація БЦЖ певним чином стимулює імунний захист легень і зменшує вірогідність тяжких форм коронавірусної інфекції.

Виявилося, що країни, де повально всім роблять БЦЖ — ми, Китай, Індія — мають переваги перед країнами, де дуже все добре і де БЦЖ не роблять. Це Європа і США.

Може це і дозволить статися так, щоб ця «чаша» нас минула” - припустив Євген Комаровський.

Що кажуть вчені світу? 

Як повідомлялося раніше, в Австралії близько 4 тис. медиків візьмуть участь у тестуванні вакцини проти туберкульозу в якості одного з методів протидії коронавірусній інфекції. Про це повідомив Бабель з посиланням на Reuters.

Результати очікуються приблизно через шість місяців. Половина учасників отримає щеплення вакцини БЦЖ, яка має мало побічних ефектів, тоді як інша половина отримає плацебо, і обидві групи дозволять відстежувати стан свого здоровʼя за допомогою додатка, встановленого на їхніх смартфонах.

Вчені вважають, що вакцина БЦЖ може боротися з новим коронавірусом через її здатність широко стимулювати імунну систему. Вакцини допомагають організму боротися з вірусами й хворобами, зміцнюючи імунітет людини, але не виліковують хвороби.

* * *

Про здатність вакцини БЦЖ покращувати опір не тільки туберкульозу, говорилося й раніше. Данські вчені опублікували ряд досліджень, найважливішим висновком яких стало те, що протитуберкульозна вакцина запобігає близько 30% всіх інфекцій, протягом першого року після щеплення. Ця закономірність поширюється і на віруси.

Висновки про «чудодійність» вакцини БЦЖ раніше жорстко критикували, але огляд, який був опублікований ВООЗ в 2014 році, стверджував, що це щеплення знижує смертність від усіх причин серед дітей (в той же час, в ньому зазначено, що рівень наявних доказів низький). Огляд 2016 року, опублікований The BMJ, був більш позитивним, але вказував на необхідність нових якісних досліджень, повідомляє Science.

З тих пір клінічні докази користі БЦЖ зміцнилися. Інфекціоніст Міхай Неті з Медичного центру Університету Неймегена (Нідерланди) описав дію вакцини на імунітет. Згідно з його даними, вакцина БЦЖ може зберігатися живий в людській шкірі протягом декількох місяців. Вона стимулює не тільки специфічну пам'ять імунних клітин проти туберкульозу.

Вчені стверджують, що вакцина БЦЖ протягом тривалого часу стимулює клітини імунітету в цілому. Неті і його колеги назвали цей феномен «тренованим імунітетом». Їх дослідження 2018 року показало, що вакцинація БЦЖ може захистити від ослабленого вірусу жовтої лихоманки.

Міхай Неті і його колега з Афінського Університету Евангелос Гіамареллос (Греція) почали проводити в Греції дослідження, яке повинно показати, чи знижує вакцина БЦЖ захворюваність на різноманітні інфекції серед літніх людей. Аналогічне дослідження планується провести в Нідерландах.

Так плани склалися ще до того, як з'явився новий коронавірус. Неті вважає, що поточна пандемія допоможе сильніше, більш детально, розкрити потенціал вакцини БЦЖ.

Після цього досліджувати дію вакцини БЦЖ посилено взялися не лише вчені з Нідерландів і Австралії, а й з Великої Британії, Німеччини і Канади


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Не відчуваю жодних запахів». Народна депутатка захворіла на коронавірус
Наступна новина Лариса Духневич прокоментувала чутки про свою хворобу
Останні новини
Схожі новини