Скандал між «Аверсом» і митниками. Нарешті є коментар іншої сторони - начальника митного посту

Скандал між «Аверсом» і митниками. Нарешті є коментар іншої сторони - начальника митного посту

Днями журналісти телеканалу «Аверс» заявили про побиття. За словами медійників, для того, щоб отримати коментарі від волинських митників стосовно контрабанди бурштину, вони завітали на день народження до посадовця Волинської митниці. У результаті – «потасовка», побита камера, пошкоджена рука журналістки і відкрите кримінальне провадження про перешкоджання журналістській діяльності.

Досі у медійному просторі можна було зустріти тільки коментарі телеканалу «Аверс». Перший свідомо не розповідав про скандал своїм читачам, доки не дізнався, що про цю ситуацію думає інша сторона конфлікту. Нарешті нам вдалося розпитати представника начальника митниці.

Отож подаємо всю історію очима обох сторін конфлікту. 

Скандал очима «Аверсу»

Журналістки Наталія Поліщук і Марія Петручик та оператор телеканалу «Аверс» 8 травня завітали до готельно-ресторанного комплексу «Лемарк», що поблизу озера Світязь.

Як пізніше пояснили у сюжеті, у той час в компанії інших митників в цьому ресторані святкував день народження керівник митного поста «Ягодин» Олександр Оникійчук. Журналісти хотіли отримати коментарі стосовно незаконного перевезення 1,5 тонни бурштину через український кордон. Напередодні про це повідомляв «Аверс», посилаючись на столичного колегу – журналіста телеканалу «1+1» Євгена Плінського. Жодне офіційне джерело ні в Україні, ні в Польщі поки інформацію не підтвердило.

Знімальна група «Аверса» зайшла до ресторану та почала кликати іменинника. У руках в журналісток були подарунки – оздоблена бурштином картина із зображенням доларів та букет троянд.

Присутній серед гостей Олександр Марчук, якого журналісти називають власником ресторану, разом із ще одним працівником митниці – Віктором Лончуком, вивели журналісток із зали. Спочатку їм намагалися пояснити, що тут гості зібралися «пом’янути загиблих у війні».

Зрештою на вулиці відбулась «потасовка»: оператору побили камеру, журналісткам зірвали бейджики, при цьому пошкодивши руку Марії Петручик.

На місце події викликали поліцію. Правоохоронці взяли пояснення в сторін та будуть розслідувати справу за ознаками трьох злочинів: умисне легке тілесне ушкодження, відкрите викрадення чужого майна та перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

Детальніше позиція «Аверсу» викладена у сюжеті:

Скандал очима начальника митного посту

Справа із бурштином та візитом «Аверсу» до ресторану – провокація і замовлення екс-керівника «Ягодина» Юрія Терещука, заявляє адвокат Олександра Оникійчука Артур Мартіросян. 

Далі – дослівний коментар адвоката, наданим  редакції «Першого». 

«Днями у Юрія Терещука закінчується декретна відпустка, в яку він пішов з посади керівника пункту пропуску «Ягодин». До слова, Терещук є зятем колишнього прокурора області Андрія Гіля, а у декрет пішов після серії скандалів із незаконним завезенням в Україну автомобілів. Тоді масово через кордон перевозили робочі автівки як нібито лише кузови і сплачували менше мито. Зараз усі ці справи проти колишніх підлеглих Терещука розглядаються в судах.

Для того, щоб повернутися на посаду, Терещук хоче усіма можливими методами дискредитувати нинішнього керівника Оникійчука.

«Аверс» перекрутив усю інформацію. В Олександра Оникійчука день народження 3 квітня і 8 травня він нічого не святкував у ресторані «Лемарк». Насправді день народження – 50 років – було в головного інспектора Леоніда Остапука.

Крім того, зразу після приїзду журналістів Оникійчук встав з-за столу і залишив заклад. Тож до подальших подій взагалі не має жодного відношення.

Але всі повідомлення «Аверса» та деяких інших видань спрямовані саме проти Оникійчука. Тож ми абсолютно переконані, що це – замовний «наїзд».

Вантажівка, в якій польські митники знайшли 1,5 тонни бурштину, належить приватному підприємству «Сприяння-Тех». Це – фірма, яка зареєстрована в Камінь-Каширську і, за нашою інформацією, належить місцевому контрабандисту Олександру Варчуку.

Офіційно «Сприяння-Тех» надає послуги з перевезення вантажів. Вони отримали замовлення від іншої фірми – «Вісент» на перевезення трьох фур вугілля. Ця фірма вже багато років займається постачанням вугілля в Польщу. 2 травня вантаж пройшов митний огляд, на фури поставили пломби.

В документах було зазначено, що вага вантажу тієї фури, де потім знайшли бурштин – 2,75 тонн. Кордон вантажівки перетнули тільки через два дні, і вже на кордоні в одному з автомобілів вага була на 1,5 тонни більша. Очевидно, що за два дні після митного огляду фірма-перевізник підкинула у фуру бурштин, який і виявили польські митники.

Про те, що це – провокація свідчить і такий факт. Бурштин, який підкинули – низької якості, він не становить особливої цінності, фактично це – щебінь. Тож організатори цієї оборудки не понесли значних фінансових втрат, і їхньою метою насправді була не контрабанда бурштину, а гучна історія про те, як митниця «кришує» контрабанду бурштину».

Стосовно подій, які розгорталися потім у ресторані «Лемарк» потім, прокоментувати не можу, бо є представником лише Оникійчука. За ці дії кожен буде нести персольну відповідальність, якщо його вина буде доведена досудовим слідством. Наголошую, що Оникійчук ніякого відношення до перешкоджання журналіській діяльності не мав, сам був запрошений на ювілей».

Олександр Оникійчук переконаний: скандал – замовлення його попередника Юрія Терещука (на фото)

Офіційна позиція Волинської митниці

Напередодні речниця Волинської митниці Валентина Черниш повідомляла виданню «Конкурент», що на пунктні пропуску «Ягодин» за останні дні не вилучали вантажів із бурштином. 

«Публікація у мережі Фейсбук журналіста Плінського, який був неодноразово помічений на тому, що вигадує якісь історії, щоб підвищити власну популярність. Він не публікує цих історій в ЗМІ, бо знає, що вони несуть відповідальність за розголошення недостовірної інформації. Отож, він наговорив, що ця подія трапилася в «Ягодині». Спочатку у нього було 500 кг, через день стало 1300 кг бурштину.  Тому ще раз наголошую, що на «Ягодині» ані 500, ані 1300 кг, ані 12 кг бурштину в цей період не вилучали», – запевнила Валентина Черниш.

Речниця митниці пояснила, що, якщо теоретично припустити, що волинські митники пропустили цей вантаж, тоді би його вилучали в польському Дорогуську.

«Проте станом на 9 травня офіційних повідомлень про якісь вилучення бурштину на польській території Волинська митниця не отримувала. Більше того, ніякої інформації про це на польських сайтах теж не було оприлюднено», – зазначила вона.

Крім того, речниця наголосила: в українському законодавстві такого поняття як контрабанда бурштину немає. Бурштин можна перевозити через державний кордон, це не заборонений продукт. Єдиний випадок, коли митники його вилучають, це коли бурштин перевозять з приховуванням.

Стосовно нападу митниками на журналісток «Аверсу» Валентина Черниш зазначила, що  призначене службове розслідування. Адже якщо митник потрапаляє в якусь ситуацію, пов’язану зі слідчими діями, проводять службову перевірку.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «У Луцьку в мене досі є багато «друзів в лапках». Андрій Осіпов. РОЗМОВА В КНИГАРНІ
Наступна новина Як волинська «Самопоміч» обиратиме кандидатів у нардепи
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні