«Чомусь бісяться лише чоловіки» –  луцька активістка про «згоду на секс»

«Чомусь бісяться лише чоловіки» –  луцька активістка про «згоду на секс»
Громадська активістка Богдана Стельмах (фото - tribuna.sumy.ua)

Замісь того, аби оцінити крайні зміни до Кримінального кодексу як серйозний крок у боротьбі з домашнім насильством, медіа і користувачі соцмереж часто або висміюють цю норму, або трактують її некоректно, - вважає луцька громадська активістка Богдана Стельмах.

Нагадаємо, 11 січня, набули чинності зміни до Кримінального кодексу України, згідно з якими посилюється відповідальність за домашнє насильство та насильство щодо жінок. За новими нормами за ґрати може потрапити навіть чоловік або дружина, якщо їхній партнер не дав згоди на інтимні стосунки.

Богдана Стельмах у коментарі «Першому» нагадує: згідно з опитуванням, проведеним минулого року Мінсоцполітики, Дитячим фондом ООН і Фондом народонаселення ООН, від домашнього насильства потерпає третина українців. За даними того ж таки Мінсоцполітики, 90% скарг, які надійшли до правоохоронних органів у перші три місяці минулого року, - це звернення від жінок щодо домашнього насильства над ними.

«Не зважаючи на таку статистику, соцмережі та медіа не надто хвилюються, як цьому запобігти. Натомість заповнили простір фейковою інформацією про якісь ефемерні угоди про згоду на секс, недолугими цинічними жартами і бридкими картинками» - каже Богдана Стельмах.

«Люди відкрито висміюють зміни у Кримінальному кодексі, які чітко пояснюють, що будь-яке проникнення в тіло іншої особи без її згоди називається зґвалтуванням. Мовляв, тепер треба нотаріально засвідчувати угоду і бажано при свідках. УНІАН навіть опублікувало бланк угоди, яку хтось старанно розробив і розмістив у соцмережах. Це гидко» - коментує ситуацію громадська активістка.

«Зауважу, в законі ж не акцентовано, що зґвалтування стосується лише жінок, там написано про «проникнення в тіло іншої особи». Однак я не натрапила на жоден інформаційний викид жінок у бік чоловіків, чомусь «бісяться» чоловіки. Вони дотепер вступали в інтимні стосунки без згоди партнерок? Це публічне зізнання в насильстві. От вам і підтвердження статистичних досліджень» - зауважує Богдана Стельмах.

«Усе це свідчить про те, наскільки дрімучим є наше суспільство, наскільки воно може толерувати насильство як таке, а щодо жінок – зокрема» - вважає вона


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Дітей без щеплення від кору можуть не впускати до луцьких шкіл
Наступна новина Історія дня на Першому: кого вітати 12 січня
Останні новини
Схожі новини