Де люди найчастіше заражаються коронавірусом? Статистика

Де люди найчастіше заражаються коронавірусом? Статистика
Фото ілюстративне

У низці країн знову запровадили жорсткі обмеження для боротьби з пандемією COVID-19. Поки одні заклади закриваються, інші залишаються відкритими.

DW з'ясовувала, де люди найчастіше заражаються коронавірусом у Німеччині.

У Німеччині з понеділка, 2 листопада, почав діяти так званий частковий локдаун для боротьби з поширенням коронавірусу SARS-CoV-2 та хворобою COVID-19, яку він викликає. Щонайменше на місяць змушені були зачинитися кафе, бари й ресторани, а також низка інших закладів - від спортклубів та басейнів до музеїв, театрів та кіно. 

Згідно з соціологічним опитуванням, проведеним на замовлення тижневика Spiegel, понад 62 відсотки німців вважають локдаун у країні необхідним. 

Та водночас багато хто не погоджується з тим, що обмеження потрібно запроваджувати саме в їхній галузі. Це можна пояснити, зокрема, і тим, що інформація та повідомлення про те, де саме люди заражаються коронавірусом найчастіше, почасти суперечать одне одному.

Де заражаються жителі Німеччини?

Більшість людей у Німеччині на даний момент заражаються у себе вдома. Згідно з даними Інституту імені Роберта Коха, який опікується в країні питаннями, пов'язаними з пандемією, власне домогосподарство є місцем, де люди заражаються найчастіше. Значна частка заражень, яка останнім часом, до того ж, знову почала зростати, припадає на будинки догляду за літніми людьми.

На третьому місці за кількістю заражень - робоче місце. Тоді як у сфері дозвілля заражається набагато менше людей. Водночас саме ця сфера найбільше страждає від карантинних заходів, чинних від 2 листопада.

Поки що не є кричущою і ситуація із зараженням у сфері охорони здоров'я Німеччини - у лікарнях та лікарських практиках. Але кількість інфікувань останнім часом суттєво зросла. Схожа ситуація і в закладах освіти - школах і дитсадках, а також у гуртожитках для біженців. Частка заражень у ресторанах і готелях у Німеччині дуже мала, при цьому вони серед тих, по кому карантинні заходи б'ють найбільше.

Ще меншим, судячи з усього, є небезпека заразитися в німецькому громадському транспорті. Можлива причина цього полягає в дуже низькій кількості пасажирів - під час пандемії потягами, автобусами, трамваями і метро в Німеччині стали користуватися суттєво менше людей, ніж раніше. Левова частка заражень припадає на місця, занесені в офіційній статистиці до категорії "Інше".

Чи є відмінності порівняно з першою хвилею пандемії COVID-19?

Порівнюючи з першою хвилею пандемії коронавірусної хвороби в Німеччині навесні, нині спостерігаються значні відмінності щодо місць найчастіших заражень. На піку першої хвилі будинки догляду за літніми людьми були навіть більш значними осередками інфекції, ніж приватні домогосподарства.

У сфері охорони здоров'я - передусім, у лікарнях, - тоді люди також заражалися коронавірусом набагато частіше, ніж зараз. Те ж саме стосується і гуртожитків для біженців і шукачів притулку.

Натомість школи та дитячі садки не відігравали під час першої хвилі пандемії в Німеччині жодної ролі, адже були зачинені. Примітно, що навесні радше незначну роль у поширенні інфекції відігравало робоче місце, тепер же на роботі заражається значною більша частка хворих.

Таким чином, коронавірус тепер поширюється у Німеччині інакше, ніж навесні. Частково це можна пояснити низкою додаткових заходів боротьби з пандемією з боку влади, інші відмінності можна буде краще зрозуміти, коли з'являться додаткові дані щодо нинішнього збільшення кількості заражених у Німеччині.

Чи можна було залишати відчиненими дитсадки і школи?

Не лише в Німеччині, але й у Франції влада вирішила не зачиняти дитячі садки й школи. Це обґрунтовують, зокрема, особливим значенням освіти для суспільства. Якщо подивитися на цифри, це рішення виглядає логічним. Попри те що на школи і дитсадки припадає певна частка заражень коронавірусом, вона залишається відносно низькою. 

Чи можна оцінити ситуацію за наявними даними?

На жаль, дані Інституту імені Роберта Коха дозволяють робити лише часткові висновки щодо осередків поширення коронавірусу в Німеччині. Статистика охоплює лише так звані спалахи заражень, коли задокументовано інфікування коронавірусом у конкретному місці двох або більшої кількості людей.

Водночас в інституті зазначають: "Лише близько чверті відомих випадків COVID-19 можна віднести до певного спалаху заражень".

Але відомі на даний момент загальні тенденції в Німеччині, принаймні, збігаються з даними з інших країн. Приміром, цифри з Південної Кореї також вказують, що найчастіше люди інфікуються вдома: імовірність заразитися в приватному домогосподарстві в цій країні оцінюють у шість разів вище, ніж під час близьких контактів деінде.

А згідно з даними одного дослідження, в якому проаналізували дані щодо осередків заражень у Північно-Східному Китаї на початку пандемії взимку, на приватні домогосподарства припадало близько 70 відсотків інфікувань.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку «хитрого» підприємця зняли з конкурсу
Наступна новина У Луцьку легковик врізався в маршрутку
Останні новини
Схожі новини