Декомунізація у Нововолинську: чи потрібні радянські панно у центрі міста

Декомунізація у Нововолинську: чи потрібні радянські панно у центрі міста

У Нововолинську порушують питання щодо поновлення процесу декомунізації у місті. Громадський активіст, першорухівець Зосим Колбун подав звернення до виконавчого комітету Нововолинської міської ради про перейменування вулиць Глінки, Маяковського, Матросова, 8 березня, Партизанської, Бойка, Петрова та Лопатіна.

За словами Зосима Потаповича процес декомунізації, який розпочався в Україні у 2015 році, лише частково торкнувся Нововолинська і є потреба продовжити роботу у цьому напрямку. На часі – перейменування восьми вулиць, демонтаж мозаїчного панно на будинку №3, що на бульварі Шевченка, усунення радянської символіки в районі шахти №1 та демонтаж пам’ятного знаку, встановленого на честь героїчної оборони воїнів другого укріп району 22 червня – 26 липня 1941 р, – йдеться на сайті міської ради. 

Якщо збивати панно, то треба створювати альтернативу, – соцмережі

Зведені панно в кінці 1960-х - на початку 1970-х років. Присвячені Жовтневому перевороту. Кожна із них має ідеологічне підґрунтя. Тут і панно присвячене пролетарському інтернаціоналізму, солідарності робочого класу (вчитель, робітник-шахтар, колгоспниця), союзу чоловіка і жінки під гербом СРСР і воїнів армії Будьонного із прапором і гербом СРСР (символ прославлення червоної армії СРСР і встановлення більшовицької влади), – зазначає у фейсбуці житель Нововолинська Велінець Юрій.

Він розповідає, що поки ідею знищити панно сприймають у двох розуміннях: знищити, як згадки про радянське минуле й поневолення українського народу; залишити радянські панно, як особливу «візитівку» міста.

«Власне постала дилема. Залишення радянських ідеологічних символів є практично рівноцінним, якби після Другої світової війни усю символіку нацистського Третього Рейху також зберегли. Проте СРСР, як і Третій Рейх був тоталітарною державою, із власною ідеологією й здійснив жахливі злочини проти людства. Тому їх також варто знищити. З іншої сторони їх знищення дорівнює позбавлення міста пам'яток, що уже стали для багатьох уособленням самого ж Нововолинська», – розповідає чоловік.

«Хоча є люди, що вихваляють радянське минуле і я їх не розумію. Воно жорстоке і ніяка дешева ковбаса немає стати чинником її вихваляння. Якщо вже і збивати панно, тоді варто зробити альтернативу, яка їх замінить: зробити нові, що прославляють український народ, намалювати прекрасні мурали тощо», – підсумовує Юрій Велінець.

У коментарях спільноти Нововолинська люди зазначають, що «мозаїка відноситься до монументальної культурної спадщини».

Дехто пропонує їх переробити, але залишити.

Не чіпати, – кажуть жителі.

 

До слова, панно дійсно змінювали – радянський прапор замінили на синьо-жовтий стяг.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Патріарх Варфоломій приїде до України на святкування Дня Незалежності, - нардеп
Наступна новина У Ковелі біля одного з дитсадків горіла підстанція. Відео
Останні новини
Схожі новини