День Соборності України. Як це було століття тому. ФОТО

День Соборності України. Як це було століття тому. ФОТО

В Україні сьогодні, 22 січня, відзначають День соборності. Це свято щорічно відзначається в Україні з 1999 року і присвячене дню проголошення Акта злуки Української Народної Республіки (УНР) і Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР).

Проголошення злуки УНР та ЗУНР відбулося 22 січня 1919 року - у першу річницю IV Універсалу Української центральної ради (УЦР), який проголошує повну незалежність УНР.

Історія Дня Соборності України

Урочисті заходи щодо проголошення "Акту злуки" проходили на Софійській площі в Києві. На масовому вічі посол ЗУНР Лонгін Цегельський передав грамоту Національної ради ЗУНР "Про об'єднання Західноукраїнської Народної Республіки з Великою Східною Україною" голові Директорії УНР Володимиру Винниченку.

Проголошення Акту злуки на Софійській площі в Києві 22 січня 1919 року

Актом об'єднання стверджувалось об'єднання двох тодішніх держав на основі українських земель у складі Російської та Австро-Угорської імперій в єдину соборну Українську державу, яка відтоді ставала гарантом загальнонаціональних інтересів українців

Універсал про Об'єднання УНР і ЗУНР від 22 січня 1919 року

Святкування Дня Соборності України

Одна з наймасштабніших акцій з нагоди Дня соборності України пройшла в 1990 році. 21 січня патріотичні сили організували "живий ланцюг" між Києвом, Львовом та Івано-Франківськом як символ духовної єдності людей східних і західних земель України. За різними оцінками, в акції брало участь від 0,5 до 3 мільйонів українців. В кінці 2000-х років в Україні почали відроджувати традицію створення "живих ланцюгів", що символізують єдність українського народу.

Живий ланцюг у День соборності України у 1990 році

«Живий ланцюг» - акція з нагоди Дня Злуки УНР і ЗУНР, 21 січня 1990 р.

День Злуки у Львові. 22 січня 1990 року

Київ, вулиця Володимирська

Галичина

Зарваниця, Тернопільська область 

Львів


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Волинянин може втратити ноги після п'яних посиденьок
Наступна новина Мер Ковеля поїхав в перукарню замість наради у голови ОДА Гунчика
Останні новини
Схожі новини