«Децентралізаційна реформа буде і надалі однією з пріоритетних у 2018-му», – Гройсман

«Децентралізаційна реформа буде і надалі однією з пріоритетних у 2018-му», – Гройсман

2017-й – чи не найактивніший рік для об'єднаних територіальних громад в Україні загалом і Волині зокрема. Його підсумки підбивали у Києві під час Національного щорічного прес-клубу реформ  «Децентралізація: підсумки та досягнення 2017 року, завдання на наступний рік». Захід проходив у рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID.

Участь у прес-клубі взяли Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, Голова Асоціації міст України, мер Києва Віталій Кличко, Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан, народний депутат України, представник АМУ в парламенті Оксана Продан, аналітики АМУ з питань освіти Людмила Мозгова та з питань ЖКГ Олег Гірник.

Прем’єр-Міністр презентував учасникам заходу основні показники Держбюджету України на 2018 рік.

Він, зокрема, наголосив, що децентралізація – це один із пріоритетів 2018 року. У планах будівництво 2000 нових об’єктів у громадах – школи, дитсадочки, басейни, громадський простір. Що саме будувати будуть вирішувати самі громади, оскільки на місці видніше. В бюджеті передбачено Державний фонд регіонального розвитку в обсязі 6 млрд. грн, субвенція на підтримку розвитку інфраструктури об’єднаних громад 1,9 млрд. грн,  субвенція на соціально-економічний розвиток регіонів 5 млрд. грн. До  2020 року планується ліквідувати черги до дитячих садочків по всій Україні.

«Я ставлю завдання до 2020 року ліквідувати черги до садочків. Це питання номер один – і вимагатиму від міських голів, голів ОДА підтримати (це рішення). Українські діти не мають стояти у чергах», - сказав Гройсман.

До речі, за планом Міністерства освіти та науки України кількість місць у садках та дошкільних закладах  до 2020 року має сягнути 96 тисяч і черги зникнуть. У цьому контексті, Глава Уряду наголошував, що будівництво дошкільних закладів і дитячих садків має стати пріоритетом проектів, які фінансуються за рахунок Державного фонду регіонального розвитку.

Ще одне завдання максимум, яке ставить перед собою Уряд – збільшення «мінімалки» у 2018 році до 10 тисяч гривень.  

«Ми закладаємо на наступний рік 3723 грн, це плюс 500 грн до нинішнього показника. Далі дивитимуся, якщо економіка дозволить – будемо піднімати, сказав Володимир Гройсман. Але ще одне питання – довести середню зарплату в державі в 2018 році до 10 тис. грн – при такому ж курсі та цінах, як сьогодні. Сьогодні маємо 7400 грн. Думаю, на кінець наступного року можемо вийти на 10 тисяч».

Прем’єр-Міністр наголосив, що вкрай важливо вчасно, відкрито і публічно ухвалити Державний бюджет, а не під ялинку, що й зробили цьогоріч.

Як відомо Асоціація міст України брала активну участь у підготовці законопроекту про Держбюджет-2018

«Цьогоріч, як представник голови Асоціації міст України Віталія Кличка у парламенті, дуже активно працювала над проектом бюджету від Асоціації міст України. І з вересня по грудень відпрацьовувала саме ті питання, які порушували мери міст, – зазначила нардеп Оксана Продан. – Завдяки співпраці з Урядом,  парламентським комітетами, за підтримки народних депутатів у Держбюджеті України на 2018 рік враховані інтереси громад. Так, спочатку бюджетним пакетом пропонувалося збільшити до 80% обсяг вилучення коштів із місцевих бюджетів до державного (так звана реверсна дотація). Сьогодні діюча норма 50 на 50, і вона залишилася в бюджеті на наступний рік»

Продан підкреслила, що при розрахунку показників базової  та реверсної дотацій вперше  враховано внутрішньо-переміщених осіб – це 1,5 млн. людей. Вона розповіла, що в результаті дій Асоціації міст України у Держбюджеті-2018 передбачено переведення на прямі міжбюджетні відносини 299 об’єднаних територіальних громад, у яких відбулися та відбудуться вибори у 2017 році.

«Це був перший досвід, коли Уряд пішов на таку досить тісну співпрацю з Асоціацією міст», – наголосила представник голови Асоціації міст України у Верховній Раді.

Мер Києва, голова АМУ Віталій Кличко під час спілкування на національному прес-клубі наголосив, що вперше розгляд бюджету відбувався за процедурою і Асоціація міст була активним суб’єктом його розробки, розгляду та ухвалення.

«Нам вдалося відстояти для місцевого самоврядування майже 50 млрд грн на 2018 рік. Це і формула вирівнювання, яка залишається стимулюючою. Більше 3 млрд грн залишаться на розвиток громад», – зауважив Віталій Кличко. Мер Києва висловив вдячність прем’єр-міністру, що той, як колишній мер, розуміє проблеми місцевих громад і надає їм підтримку.

Віталій Кличко підкреслив, що всі об’єднані спроможні громади будуть мати з 2018 року прямі міжбюджетні відносини з Держбюджетом і отримають кошти від інфраструктурної субвенції.

«Це було дуже складно, але ми відстояли право на розвиток для 665-ти нових муніципалітетів», – сказав мер Києва.

Водночас, додав він, нині слід працювати над ефективним використанням коштів.

Кличко також висловив сподівання, що в 2018-му вдасться завершити секторальні реформи.

«Асоціація підготувала 9 секторальних стратегій в різних галузях, починаючи від фінансів і закінчуючи сферою ЖКГ», – наголосив він

Крім того, нагадав він, сьогодні в парламенті перебуває низка законопроектів, схвалення яких необхідне для подальшого розвитку місцевого самоврядування. Зокрема, йдеться про необхідність невідкладного ухвалення та впровадження, розробленого за активної участі Асоціації міст України, проекту нового закону «Про службу в органах місцевого самоврядування».

Фахівці Асоціації міст України під час спілкування із журналістами піднімали питання, які давно цікавлять регіони. Зокрема, Олександр Слобожан, виконавчий директор Асоціації міст України розповів, що нова бюджетна програма «Питна вода» вперше піде в  окремі регіони за проектами.

«Громади вже мають готуватись до підготовки проектів не тільки ДФРР, не тільки під інфраструктурні субвенції, а й під окремі програми водопостачання, водовідведення. Так, 200 мільйонів – велика цифра. Але за увесь час (а для мене це 8-й бюджет) вся програма складала 400 мільйонів» – сказав він.

Слобожан також розповів, як вдалося в парламентській залі дійти компромісу щодо долі вишів І-ІІ ступеня акредитації.  

«Була боротьба за вищі навчальні заклади 1-2 ступеня акредитації. І прямо в залі парламенту було знайдено компроміс: для тих, хто є підрозділами вищих навчальних закладів 3-4 рівня акредитації, залишаться в системі співфінансування державного бюджету. Інші перейдуть частково на обласний бюджет. Для цього є ресурс від податку на прибуток підприємств», – наголосив виконавчий директора АМУ.

Не оминули й питання добровільності в об’єднанні громад. Як відомо, нині в Україні нараховують близько 700 об'єднаних територіальних громад. Поки що утворення їх добровільне. Коли стане примусовим – керівники держави не говорять, але й не приховують, що рано чи пізно процес добровільності скінчиться.

Тамара Зубенко, консультант з комунікацій Асоціації міст України, Волинське РВ АМУ

Фото автора


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині у пожежі загинула одна людина
Наступна новина ПриватБанк пропонує волинянам зручний і безпечний спосіб розрахунків в Інтернеті
Останні новини
Схожі новини