«Для військовослужбовця не любити тримати зброю в руках – нонсенс», – луцька нацгвардійка

«Для військовослужбовця не любити тримати зброю в руках – нонсенс», – луцька нацгвардійка

Вона – одна з тих жінок, які цілеспрямовано йшли на військову службу, хоча могла працювати за здобутою в університеті спеціальністю «Соціальна педагогіка і реабілітація».

Молодша сержантка Нацгвардії, майстер спорту з єдиноборств та сертифікована суддя Валентина Мартинюк розповіла про те, як 2014 рік змінив її свідомість та чому жінка взяла зброю до рук.

«2014 рік змінив свідомість багатьох українців. Я тоді відчула, що маю зробити свій внесок у захист країни. До того ж хотілося служити в структурі, де все робиться чітко і послідовно. У цивільному житті мені цього не вистачало», – каже Валентина.

Однак у військкоматі їй тривалий час відмовляли. Довелося проявляти наполегливість. У 2017 році вона приєдналась до лав Нацгвардії й не жалкує про це.

Дисциплінованість і силу волі їй ще зі шкільних років допомагав виробити спорт. Спочатку дзюдо, а потім бойовий хортинг – змішане єдиноборство, розроблене в Україні та визнане в Європі й всьому світі.

«Це повноконтактний вид єдиноборств, який поєднує різноманітні удари, захвати, кидки, прийоми удушення, – пояснює Валентина. – Одного разу під час тренування через невдалий рух у мене змістилося ребро. І це сталося саме напередодні чемпіонату України, на якому я мала брати участь у двох видах змагань – двобої та боротьбі. Але травма не завадила привезти звідти “золото” і “срібло”».

Валентина – золота призерка багатьох чемпіонатів, майстер спорту з хортингу і сертифікована суддя.

«Я завжди жартую, що цього достатньо, щоб чоловік був слухняним. А якщо серйозно, то до спарингів у сім’ї не доходить, бо є порозуміння. Мій чоловік – учасник АТО, з перших днів повномасштабної війни приєднався до ЗСУ добровольцем. Моя сестра та її чоловік також є військовослужбовцями. Така у нас родина», – розповіла гвардійка.

Чоловіки-колеги також ставляться до неї з повагою.

«Іще коли ми проходили курс молодого бійця на базі спецпідрозділу «Ягуар», інструктори не робили жодного поділу бійців за статтю. На заняттях з інженерної справи ми копали окопи нарівні з чоловіками, на тактиці – так само. Це і є рівноправність. Як тоді, так і тепер до мене ставляться з повагою в середовищі гвардійців», – каже Валентина.

Перед тим, як відучитися на сержанта з матеріально-технічного забезпечення, вона служила в патрульній роті з охорони громадського порядку. Доводилося мати справу зі зломами та проникненнями в магазини, квартири, масовими бійками в центі Луцька. І хоча бійцівських навичок їй не позичати, завжди намагалася вирішувати всі ситуації через діалог.

«В охороні громадського порядку ми націлені на те, щоб принести на вулиці спокій, а не збільшувати насильство. Тому важливо контролювати свої емоції, діяти з холодним розумом. Якщо це можливо – вгамувати порушника через розмову, пояснення, чого не варто робити. А силовий вплив – це крайній засіб», – переконана гвардійка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Рідним сказала, де я, коли вже тиждень була на фронті». Іванка Лемешко, госпітальєрка


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Посадовцю Підгайцівської громади, якого спіймали під час отримання хабаря, повідомили про підозру
Наступна новина На Волині затримали групу осіб, які організували незаконний «трансфер» чоловіків за кордон. ФОТО
Останні новини
Схожі новини