До України прилетів президент Туреччини. Про що домовились з Зеленським

До України прилетів президент Туреччини. Про що домовились з Зеленським

У понеділок, 3 лютого, президент Туреччини Реджеп Ердоган приїхав в Україну з офіційним візитом. Він зустрівся з Володимиром Зеленським. У ході зустрічі лідери підписали низку спільних угод та обговорили двосторонні відносини і спільні виклики, що стоять перед двома державами.

Офіційна частина зустрічі з Володимиром Зеленським розпочалась об 11 ранку, а пізніше виступили зі спільною пресконференцією, пише «24 канал».

Перед виступом двох президентів між державами було підписано низку двосторонніх угод та договорів: 

  • угоду про військово-фінансове співробітництво;
  • протокол про втілення фінансової допомоги;
  • угоду про взаємне визнання та обмін національних посвідчень водія;
  • меморандум про взаєморозуміння про співробітництво між службами з надзвичайних ситуацій;
  • меморандум про взаєморозуміння щодо переговорів про угоду про зону вільної торгівлі;
  • протокол про співробітництво між державними архівними службами.

Про що говорили Зеленський і Ердоган

За протоколом, зі вступним словом виступає той президент, який приймає колегу. Відтак слово взяв Володимир Зеленський. Він розпочав розмову зі співчуття Ердогану через загибель турецьких військових у сирійському Ідлібі.

«Україна, яка шостий рік перебуває у стані війни, як ніхто розуміє і поділяє біль такої втрати», 
– заявив президент України.

Він також підкреслив, що нинішня зустріч двох президентів є доволі символічною, позаяк саме у цей день 1992 року розпочалися дипломатичні відносини між Україною і Туреччиною.

«За ці роки ми пройшли шлях від звичайних стосунків сусідніх держав до взаємовигідного стратегічного партнерства. Сьогодні ми провели конструктивні та змістовні переговори», – запевнив Володимир Зеленський.

Агресія Росії проти України

Глава української держави підкреслив, що обговорив з турецьким колегою війну на Донбасі, анексію Криму та загалом агресивну політику Росії у регіоні.

«У всіх цих питаннях для нас надзвичайно важлива підтримка Туреччини, а також практичні кроки Анкари у цьому напрямку. Україна розраховує на допомогу Туреччини у процесі звільнення політичних в'язнів, громадян України, зокрема, кримських татар», – заявив президент.

Зі свого боку Реджеп Ердоган наголосив, що Туреччина не припинить підтримувати територіальну цілісність та суверенітет України, включно з анексованим Кримом.

Економіка та інвестиції

Володимир Зеленський та Реджеп Ердоган також багато часу приділили питанням торгівельно-економічної та інвестиційної сфер.

«У нас є дуже амбітна ціль підвищити обсяг двосторонньої торгівлі до 10 мільярдів доларів США. Ми домовилися надати поштовх нашим представникам, які працюють над текстом угоди про зону вільної торгівлі», – підкреслив Зеленський.

Обговорювалося також розширення співпраці сфері транспорту. Зокрема, щодо інтермодального та паромного перевезень.

Співробітництво в енергетичній та оборонній сферах

Президенти обговорили диверсифікацію джерел енергопостачання та можливість транспортування каспійського газу до України.

Також обидві країни зацікавлені у посиленні спіпраці в оборонній сфері. У ній було визначено пріоритетні напрямки роботи.

«Також сьогодні підписано важливу угоду, за якою українське військо отримає фінансову допомогу від турецьких партнерів. Ми щиро вдячні вам за це»,
– сказав Володимир Зеленський.

Також обговорювалася співпраця за ще низкою напрямків:

  • авіаційна сфера: будівництво і постачання літаків Ан-178;
  • безпека у Чорноморському регіоні: співробітництво у пошуково-рятувальних роботах у морі.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Найкорисніші події тижня у Луцьку
Наступна новина Як політикові підготуватися до виборів? Лекція у Луцьку
Останні новини
Схожі новини