Допомагають ЗСУ: у Луцьку місцеві та переселенці створили музичний гурт

Допомагають ЗСУ: у Луцьку місцеві та переселенці створили музичний гурт

Четверо музикантів із гурту "Литаври" щовихідних виходять на вулиці Луцька, де збирають гроші для Збройних Сил України, співаючи українські пісні. Чоловіки виступають у костюмах – пропагують образи українських козаків.

Про це розповів Суспільному керівник гурту В’ячеслав Багіров.

До повномасштабної війни, говорить керівник гурту, не були знайомі, але зустрівшись рік тому вирішили створити квартет. Двоє учасників колективу – В’ячеслав Багіров і Сергій Будь – волиняни, Юрій Чернуха приїхав із Херсона, а Олександр Шматко – з Харкова. Усі вони живуть у Луцьку.

"Як кажуть, з війни сміятись не можна, а під час війни навіть треба, бо можна з’їхати з глузду, тому в нашому репертуарі є і веселі українські пісні, і козацькі", – зазначив керівник гурту.

Історії музикантів

Учасник "Литаврів" Сергій Будь родом із колишнього Маневицького району. Розповідає: був прислужником священника в церкві, працював ведучим весіль і різних святкових заходів, проте ніколи не думав, що виконуватиме пісні як вуличний музикант.

"Ніколи не думав, що я вийду на вулицю і буду співати, для мене це якось було принизливо. Вийшов із зони комфорту і приєднався. І в нас настільки співпали з Славіком голоси, тембрально зливалися, гарно звучало. Потім ми почали розучувати пісні", – каже співак.

Зі слів Сергія Будя, своїми виступами "Литаври" прагнуть допомогти підтримати бойовий дух волинян та підтримати коштами військових, які воюють на фронті.

"У Славіка на фронті тато, в мене на цей момент брат. Рік тому в мене пропав племінник, якому 18 років, він був у 80-тій бригаді", – зазначив лучанин.

Ще два учасники гурту – вимушені переселенці Юрій Чернуха та Олександр Шматко з козацьким іменем Світлояр. Це музиканти, які виїхали з тимчасово окупованих територій Херсонщини та Харківщини.

Зі слів Юрія, в окупації він із родиною був 50 днів. Потому, говорить, вирішили евакуюватися, дорога зайняла три доби. У рідному місті чоловік втратив все майно, яке надбав упродовж життя.

"Їхали полями, лугами – як тільки могли. Ледве виїхали. Попали сюди, і тут родичі приютили нас. Щось треба було робити і от вийшов на вулицю як музикант. Потроху став грати. З хлопцями через деякий час познайомився. На жаль в Олешках все втратив", – сказав чоловік.

Музикант Олександр Шматко родом із Харківщини. Називає себе Світлояр – це козацьке ймення чоловіку присвоїли на козацькій посвяті. Останні 10 років мешкав у селі, де будував музично-козацьку екоферму-ранчо. Каже: евакуювався на Волинь наприкінці квітня, а вже у травні в Луцьку познайомився з теперішніми колегами та співочому цеху.

"10 років жив, будуючи таку музичну козацьку екоферму ранчо, коні в мене є. Прийшла війна, ми попали під окупацію. Я віддаю коня і чую вибухи. По моєму подвір’ю п’ять касетних, і сусідку ранило. Тобто коли я спасав коня, він спас мене", – розповів чоловік.

Керівник гурту В’ячеслав Багіров зазначив, що з часу, коли музиканти почали виступати разом, "Литаврам" вдалося зібрати для допомоги українським захисникам орієнтовно 400 тисяч гривень.

"Спочатку ми скидали на рахунок фонду Притули. Допомагали спочатку 14-тій бригаді, в якій воює мій батько. Він ще з АТО воює... Потім була 63-тя бригада: то складали гроші, то щось купували і відправляли. Допомагали як могли", – сказав лучанин.

Суспільне поспілкувалося також із людьми на вулицях міста, які поділилися враженнями про виступи музичного гурту "Литаври" та їхній вклад у допомогу армії.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Під час пожежі на Волині 51-річний чоловік отримав опіки
Наступна новина Спортсмен з Луцька розповів про перемогу на міжнародному турнірі і підтримку чехів
Останні новини
Схожі новини