Дослідники пояснили, чому озеро Світязь обміліло

Дослідники пояснили, чому озеро Світязь обміліло
Джерело фото: Фейсбук

Дослідники стверджують, що обміління озера Світязь поки не сягнуло критичної точки.

Про це вони говорили під час семінару в рамках проекту «Екосистемна адаптація та регіональний сталий розвиток шляхом розширення можливостей біосферних резерватів України», інформує «Район.Шацьк».

Провідний науковий співробітник Шацького НПП Петро Юрчук запевнив, що наразі немає причин бити на сполох через обміління водойми. Він пояснив, що рівень води в озері час від часу знижується через підвищення температури повітря, зсув сезонів (тепла осінь, зима і холодна весна) і відсутність, як на даний час, опадів.

«Піщані коси, які зараз можна спостерігати на озері Світязь, з’являються якщо не щороку, то через рік-два. Найнижчий рівень води у водоймі був зафіксований у 2015 році – з показником 0,8. Зараз цей показник становить 0,17, тобто він ще далекий від критичної межі», – запевнив він.

Щодо інших озер Шацького району, то там зменшення об’ємів водного плеса не зафіксовано. Втім, на озерах Люцимер, Кримно, Острів’янське і Пулемецьке функціонують регулюючі споруди. Про необхідність будівництва такої водопереливної споруди або шлюза-регулятора на Світязі неодноразово говорилося, проте реалізувати ці плани досі не змогли.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: «Такого Світязю я ще не бачив, це жах», - волинський лісівник про обміліле озеро. ФОТО


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина iPhone X вибухнув після встановлення оновлення
Наступна новина Скільки луцьких водіїв пристібаються ременями безпеки. ДОСЛІДЖЕННЯ
Останні новини
Схожі новини