Не продавати, а стукати в душу. Як стати світовим брендом. Важливі тези з Marketing Summit у Луцьку

Не продавати, а стукати в душу. Як стати світовим брендом. Важливі тези з Marketing Summit у Луцьку

Чи реально у невеликому українському містечку збудувати бізнес, який завоює світ? Цілком. Для цього зараз є всі умови: інтернет витер географічні кордони, а локальні компанії – набагато швидші і мають змогу рухатися гігантськими кроками.

Про те, як створити власний бренд і вивести його на світовий ринок розповідали під час Marketing Summit, що відбувся у Луцьку 20 вересня.

Захід організувала компанія Smart People (ЦІПБ м. Рівне) в рамках ініціативи Європейського Союзу EU4Business за підтримки ЄБРР в Україні.

* * *

Ігор Блистів

маркетинг-директор компанії «Кормотех» (найбільший виробник кормів для тварин в Україні, відомий у світі продукцією «Optimeal»)

Є три інгредієнти, які допомогли нашій компанії зростати. Перший – якість товару, без цього – ніяк. Другий – сучасні технології та обладнання. І третій – консультанти. Звісно, можна обійтись і без них, всьому навчитися самому, але питання в тому, скільки це займе часу.

У нас була дилема: чи можна, сидячи у Львові, створити бренд, який би продавався в Каліфорнії? І ми зіштовхнулися з кількома проблемами. Одна із них – відсутність довіри до товарів «made in Ukraine».

Ми зрозуміли, що цінність нашої компанії – швидкість. Поки в компаніях-гігантах розроблять нову програму чи проведуть нове дослідження, запропонують інвестору, презентують і він погодить, проходить багато часу. Локальний маркетинг має відчутні переваги. Ми здатні рухатись швидкими кроками і тому маємо всі шанси забрати ринки в гігантів.

Якщо ви займаєтесь справою, яка вам не подобається, у мене для вас погана новина: швидше за все, у вас нічого не вийде. Шукайте ту справу, в якій буде ваша пристрасть. Друге, що потрібно – команда. Досягнути успіху наодинці – неможливо. А ще успіху не вийде без щоденної наполегливої праці. Вершин досягають ті, хто не боїться щоденно «вкалувати». І ще одна обов’язкова умова, без якої нічого не вийде – це залученість власника бізнесу.

* * *

Юлія Слісаренко

директорка по роботі із клієнтами маркетингової компанії Q&Q Digital

Світ остаточно змінився. Він став незрозумілим, неоднозначним, непевним… ми постійно чуємо: «в мене це не вкладається в голові…». Дефіцит цілісної картини світу – це один із найважливіших дефіцитів зараз.

В сучасному постмодерному суспільстві зруйнувалися всі стереотипи, цінності і правила. Екологізм – це нова релігія. Віртуальна реальність стала важливішою за об’єктивну, просування товару в соціальних мережах стало важливішим навіть за якість цього товару.

Покоління Z за одну секунду ловить, чи це модно, цікаво і круто. Немає правил, просто на відчуттях. Змінилося загальне уявлення про красу, вона більше не є стандартною. Постмодерн зробив нормальним та цікавим те, що недавно було відхиленням, браком, помилкою. Найбільш оплачувані моделі зараз ті, які мають дивний вигляд.

Частина роботи маркетолога – дивитися усі фільми Netflix і HBO. Вони допоможуть зрозуміти сучасний постмодерний світ.

Дехто думає: ми теж свого часу були неформалами, слухали Цоя… мовляв, ці підлітки теж виростуть і «перебісяться», стануть нормальними. Ні, не стануть. Те, з чим ми зараз маємо справу – це не просто зміна поколінь. Це – перехід до нової культурної матриці.

Ми мали справу з цікавими людьми. Із тими, які спершу були комуністами, потім пішли зі свічками в церкви, вдягнули вишиванки… і при цьому у них в голові не було думки, що вони зраджують своїм цінностям. Бо тоді теж відбулась зміна культурної матриці.

Завдання маркетингу – допомогти людям швидко змінювати ці матриці. І світові бренди це роблять. Вони показують: стеж за нами, йди за нами, ми тобі підкажемо, що відбувається в світі. Моделі-трансгендери, віртуальна реальність, екологізм, геймінг як останній оплот мужності…

«Як раніше» – не буде працювати в маркетингу, зміна епох уже відбулась.

* * *

Оксана Стець

консультант зі стратегічного розвитку, маркетингу та брендингу

З чого починався маркетинг? Достатньо було розмістити гарну картинку, обличчя, яке усміхається, щасливих дітей і поверху написати все, що тільки можна: який товар якісний, який натуральний… Зараз це видається дивним, але люди таке читали, це привертало увагу. Але так почали робити всі, інформація не завжди відповідала дійсності і споживачі стали більш недовірливими.

Знаєте, є компанії, які «застрягли» ще в тому періоді маркетингу. Я деколи їду повз білборди і хочеться плакати, бо знаю, скільки це коштує. А там написане все: які гарні-розумні, збоку – телефон, обов’язково – сайт, це ж мабуть всі зараз кинуться туди заходити… а внизу директор ще сказав написати місію компанії! Люди добрі, цим рекламним комунікаціям – сто років! Як маркетологи 2019 року дозволяють собі таке робити? І це стосується не тільки білбордів, а й пакування, постів у фейсбуці…

Маркетинг еволюціонував. Початковий маркетинг, так званий маркетинг «1.0» – це про те, що «кожен клієнт може купити машину будь-якого кольору на власний смак, але за умови, що цей колір – чорний». Є таке крилате висловлювання. Тобто – це маркетинг недосвідченого клієнта, який купує товар, який йому пропонують.

Реклама L'Oreal у 1999, 2009 та 2019 роках

Маркетинг «2.0» – це вже боротьба за споживача, це маркетинг позиціонування і диференціювання. Завдання – створити такий продукт, який буде відрізнятися, і донести до споживача переваги. Але на ринку з’явилося стільки унікальних пропозицій, що вже немає такої потреби, яку не можна задовольнити. Давайте будемо відвертими: наш продукт чи наша послуга зрештою зараз не потрібні нашим клієнтам, бо вони дуже легко їх можуть замінити такими ж продуктами і послугами в іншому місці.

Що робити далі? Наступний етап еволюції маркетингу – достукатися до душі клієнта. Завдання маркетингу «3.0» – задовольняти духовні і культурні потреби. Але не сплутайте: це – не про церкву і пісні. Це про те, що людині справді важливо. Деколи це – просто добре виспатись.

Світ рухається швидше, ніж за ним встигають маркетологи. Але треба не шукати тренди, а створювати їх. І тільки ті маркетологи, які самі створюють нові тренди – мають шанс виграти.

* * *

Олексій Малицький

засновник Octogin та бренду Sammy Icon (український бренд яскравих шкарпеток та аксесуарів)

Бренд – це одна із небагатьох, а можливо навіть єдина річ, яка може вивести продукт на загальноукраїнський та закордонний рівень. Ви можете бути невеличкою українською компанією і конкурувати з Mars чи Nestle. Не в технологіях виробництва чи зарплатах працівників, і мабуть не в об’ємах продажів, але ви легко можете конкурувати брендом.

Ми два роки дослідували, що ж таке бренд, і не могли знайти чітке визначення. Зрештою звели суть до двох речей. Це якась штука, яка допомагає виділитись на полицях від конкурентів. І друге – має певну цінність. В світі все є брендом. Навіть ви. Ви точно є брендом для своєї мами. Бо вона знає, як вас знайти і відрізнити від інших, і ви становите для неї особливу цінність.

Якщо в якійсь країні, як зараз в Україні, людям дуже важлива ціна і вони не готові переплачувати за бренд, то створювати його немає сенсу. Бо все працює саме так: люди ідентифікують вас на полиці, розуміють цінність, яку ви до них доносите, і готові за це заплатити більше. Sammy Icon може продавати в Європі шкарпетки, які коштують долар, за 8 доларів.

Треба чітко розуміти, яку проблему вирішує ваш бізнес, і удосконалювати саме це.

Вивчайте, досліджуйте конкурентів. Телефонуйте, розпитуйте про все на світі… Ви маєте знати, що в них виходить найкраще, щоб робити це ще краще.

Чули про таке поняття як «відчуття води»? Якщо пловець якогось дня не плаває, він повинен хоча б занурити руку в басейн, щоб відчувати воду. Коли ви займаєтесь бізнесом, вам потрібне це «відчуття води» у вашому ринку.

Ніколи не орієнтуйтесь на конкурентів лише з України, орієнтуйтесь на світ. Коли ми почали продавати шкарпетки Sammy Icon я навіть вступав в дискусії з покупцями. Бо вони приходили і казали: «о, клас, це швейцарський бренд!» А я пояснював: ні, український! Доходило навіть до матюків, але мені однаково не вірили.

Якось я вирішив, що навички в комп’ютерних іграх залежать від того, скільки людина грає в цю гру. Ніби логічно. Але ні! Час гри абсолютно не впливає. Великий вплив має, якщо людина записує свою гру, а потім передивляється і проводить ревізію. Тому якщо ви шукаєте нові рішення для свого бізнесу, вам потрібно думати не про те, що робити далі, а в першу чергу проаналізувати те, що ви раніше робили не так.

Кожному з нас життя дає шанс. І дуже важливо його не прогавити.

Marketing Summit

* * *

Що думають про Marketing Summit волинські маркетологи та бізнесмени?

Ірина Новосад, керівниця відділу продажів та маркетингу Будівельної компанії «Інвестор»:

Було цікаво послухати про шлях клієнта. У мене є розроблена схема, але для себе вирішила, що саме час її оновити.

Загалом для мене подібні заходи – хороша можливість вирватися з повсякденних справ. Ритм сучасного життя – такий, що ми постійно біжимо, біжимо і не маємо часу зупинитися, щоб проаналізувати, куди ж добігли. Тому для мене такі заходи – це завжди можливість зупинитися і переосмислити шлях, який пройшла. Та й загалом це хороша тусовка для обміну професійними думками.

 

Микола Жичук, спеціаліст з маркетингу рекламної агенції «PaRtyzan»:

Сподобався виступ про постмодерне суспільство. Слухав і порівнював із регіональним ринком, де доводиться працювати. Звісно, у нас все набагато консервативніше. Але ті глобальні тренди, які в першу чергу приходять в міста-мільйонники, все-одно впливають і на регіони. Ми бачимо це по клієнтах, які зараз приходять за ребрендингом, за змінами концептів. Вони розуміють: для того, щоб продавати дорого, щоб потрапити в сектор «преміум», вони повинні мати відповідний вигляд, відповідну «обкладинку». Уже ніхто не хоче стандартних варіантів, усі тягнуться за чимось моднішим.

Зачепила теза про те, що продукт та якість – це вже must-have, який не обговорюється, бо реклама і маркетинг можуть продати один раз. Але крім якості не менш важливими стали канали просування. Якщо ти хочеш, щоб у тебе постійно купували, треба бути в тренді, треба використовувати сучасні канали. Зараз все переміщається в віртуальність.

 

Петро Кульпач, директор із маркетингу торгової мережі SPAR UA

В організації цього заходу насамперед сподобалась нестандартна локація – музей сучасного мистецтва. Для багатьох це був той справжній вау-ефект, про який люблять говорити маркетологи.

Для мене головне, що під час виступів я міг додати свою альтернативну думку. Цікаво було слухати, але не менш цікаво – продукувати власні ідеї.

Зустрів багато знаййомих і усі кажуть, що прийшли насамперед за «інспірейшн» – натхненням. Тут є хороша можливість осмислити, що ти робиш, народити нові ідеї. Якраз попереду планування нового року – тож нові ідеї доречні як ніколи.

 

Катерина Пекна, прес-секретарка компанії «Дмитрук»:

Як правило, подібні заходи на місцевому рівні або обмежують якоюсь вузькою темою, або аудиторією, під яку підбирається тема. Сьогодні ми почули абсолютно різні виступи, і це дає можливість взяти для себе максимум корисного.

Мені дуже сподобалась думка про те, що акценти мають бути зміщені в бік клієнтського досвіду, лояльності до різних індивідуальностей та толерантного ставлення. Це – те, за чим майбутнє.

 

Ірина Кушпель, керівниця відділу маркетингу «Луцького домобудівельного комбінату»:

Заходи Smart People я відвідую уже років п’ять, вони завжди гарно відбирають спікерів. І сьогодні для Луцька була надзвичайна подія.

Було кілька спікерів, які дали новий погляд на речі, які відбуваються у світі. Заставила задуматись тенденція, про яку говорили: ринком почали управляти діти і підлітки. Недарма кажуть, що ми повинні в них вчитися. Сучасні діти – розумні, прогресивні, і усім нам потрібно орієнтуватися на них. Особисто для мене, це стало основним інсайдом сьогоднішнього заходу.

 

Андрій Сірук, директор луцького агентства інтернет-маркетингу Artefact.St

Олексій Малицький говорив про дуже класні і корисні речі. Одна із найважливіших речей в маркетингу – це інструмент CDJ. Розшифровується як Consumer Decision Journey, а в перекладі означає шлях клієнта до покупки. Більшість чула про інший інструмент – «воронку продажів», якою користувалися ще з 80-х. Але інтернет повністю зламав механізм, за яким людина здійснює покупку. І розробили нову методику, яку назвали CDJ. Вона допомагає зрозуміти шлях клієнта від моменту, коли він ще нічого не чув про продукт і не мав в ньому потреби до подальшої взаємодії уже після покупки. Коли маркетологи будуть розуміти оцей шлях клієнта до продукту, вони будуть значно якісніше будувати свої маркетингові стратегії.

 

Текст: Людмила ЯВОРСЬКА

Фото: Ірина КАБАНОВА


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Холод, дощі і трошки бабиного літа. Прогноз на осінь від волинських синоптиків
Наступна новина На Волині лісівників навчатимуть обирати безпечні методи роботи
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні