Дружина загиблого атовця з Волині роками добивається компенсації. ФОТО

Дружина загиблого атовця з Волині роками добивається компенсації. ФОТО
Сім'я Тричуків (фото: Фейсбук)

Волинський адвокат і волонтер Василь Нагорний розповів, яку справу вважає найскладнішою у своїй роботі. Йдеться про вдову атовця з Волині, яка вже кілька років не може отримати грошову компенсацію.

Про це Нагорний написав на сіоїй сторінці у Фейсбуці. 

Допис волонтера подаємо без змін. 

«Івану тоді пощастило – контужений, але живий»

Старший солдат Іван Тричук пішов воювати в першій хвилі мобілізації. 51-ша бригада була практично в усіх «гарячих» точках, хоча в інформаційних джерелах цього не найти. Наприклад, ніде згадки немає, що в боях за смт Новосвітлівку та с. Хрящувате у серпні 2014 брали участь і декілька підрозділів 3 бату 51 бригади, в тому числі Іван Тричук. Що таке бої за ці населені пункти, які фактично були знищені за 20 днів певно всі знають. Офіційно - 28 бійців загинуло. Івану тоді повезло - контужений, з легкими пораненнями, але живий.

За героїзм, проявлений в цих боях, його було нагороджено орденом «За мужність ІІІ ст.», але Іван так і не дізнався про це. Восени 2014 дали відпустку. Радість родини тривала мить. На вечір Іван «пішов в атаку», стався сильний епілептичний напад, і його госпіталізували в місцевий шпиталь. Хто з волонтерів пам’ятає 2014 рік, той підтвердить, що військовий госпіталь Луцького гарнізону, м’яко кажучи, не був готовий до таких бійців, як і не виявилось в медзакладі потрібних ліків. Івана не стало протягом доби. Офіційна версія - самоудушення. 

4 роки родина жила без пільг

4 роки я по крихтам збирав інформацію про ту трагедію: когось підкупив, хтось сам розказав, обшукавши мене на наявність диктофону, когось прилякав. Хай неофіційно, але мені потрібна була правда. Тепер, певно, тільки я і сам Іван знаємо, що тоді сталось. Єдине, що можу сказати: це був вже не той щасливий чоловік і татусь, який до війни, на заздрість односельців, тримаючи за руку дружину, гуляв з дітками. Не вберегли.

4 роки родина жила без будь-яких пільг. Дружина важко працювала зранку до ночі, гляділа малолітніх дітей, поховала свекра. І лише влітку цього року, вдалось таки добитись висновку від комісії Міністерства оборони про те, що «захворювання і смерть Івана Тричука, так, пов’язані із захистом Батьківщини», а причина самоудушення – це наслідок епілептичного приступу та посттравматичного синдрому. 

«Колізія» в законі

Здається все, справу можна класти на поличку, дружина і дітки отримали статус «Член сім’ї загиблого», подали документи на виплату компенсації. Марині можна буде трішки перепочити, закрити «дірки» в сімейному бюджеті і борги, підлікувати гарно діток, які так часто не дають мамі виспатись, а тут... «колізія» в законі.

З однієї сторони допомога не виплачується, хто звчинив умисне самогубство, з іншої сторони причинний зв'язок смерті із захворюванням та статус «Член сім’ї загиблого», який гарантує таку виплату. Давати чи не давати компенсацію? В найближчі дні це буде вирішувати комісія Міністерство оборони України. 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Юні дзюдоїсти з Волині здобули перемоги на всеукраїнському турнірі
Наступна новина У селі під Луцьком скаржаться на повільний ремонт дороги. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини