Експерт розповіла, скільки українці заробляють у Польщі

Експерт розповіла, скільки українці заробляють у Польщі

Українці найбільше виїжджають працювати до Польщі.

Про це розповіла Gazeta.ua експерт із питань працевлаштування Тетяна Пашкіна.

- Популярні серед українських трудових мігрантів країни Балтії - Литва і Латвія. Серед країн СНД - Казахстан, Вірменія, трохи Росія. Часто їдуть у Словаччину, Нідерланди та Швейцарію.

Які вакансії пропонують для українців? На який термін частіше виїжджають?

- У сільському господарстві українці задіяні на збиральницьких роботах. Працюють ще програмістами, копірайтерами. В Німеччині дуже популярною є вакансія сортувальника пляшок. Часто працюють токарями, зварювальниками. Наприклад, в Об'єднаних Арабських Еміратах це виключно сфера гостинності - офіціанти, барісти, покоївки. Будівельники дуже популярні в Польщі, Чехії та країнах Балтії.

Польща - найбільш ліберальна країна для трудових мігрантів. За робочими візами туди можна їхати на три місяці або на півроку. Адже чим більше працює людина в Польщі, тим більше у неї шансів отримати картку побуту, за нею мігрант отримує більш широкий спектр прав, може адаптуватися там і залишитися жити. 

Найбільш популярні загалом контракти на півроку та на рік.

У деякі країни запрошують сімейні пари - чи популярно це?

- Це людський фактор. Ви будете працювати набагато ефективніше, коли не перейматиметесь через те, як там за сотні кілометрів живуть ваші близькі. Якщо потрібен працівник на термін більше року, практикується запрошувати відразу з сім'ями. Не кожен погодиться поїхати від родини надовго.

З точки зору роботодавців, це вигідно. Наприклад, вам потрібен персонал для догляду за будинком. І ви наймаєте жінку, яка може бути хатньою робітницею і чоловіка, який буде токарем або дворецьким. І платите їм півтори тисячі євро на двох. По одному платили б тисячу кожному.
Також у Польщі, наприклад, досить низька народжуваність. І вони охоче запрошують пари працювати з перспективою отримання польського громадянства.

Скільки в середньому отримують українці?

- Залежить від досвіду і можливостей. Наприклад, різноробочий на фабриці має близько 20 тисяч гривень. Якщо у вас є додаткові навички - вмієте обрізати дерево, збирати палети - то це вже десь 25-30 тисяч. Якщо знаєте мову, можете бути бригадиром і отримувати під 40 тисяч гривень. Загалом - чим ближче до Німеччини, Нідерландів, скандинавських країн, тим більша плата за роботу.

Зважаючи на антиукраїнські настрої в Польщі, чи не бояться українці їхати туди на роботу?

- В Польщу їдуть дуже активно. Якщо у нас різноробочі отримують 5-6 тисяч гривень, там ця цифра вдвоє, а то і втроє більша. Люди будуть їхати, доки Польща продовжуватиме свою політику, спрямовану на залучення українців.

Які країни будуть популярними 2018 року?

- Це залежить від того, як буде розвиватися співпраця на державному рівні. Якщо наприклад, Ізраїль буде продовжувати збільшувати кількість контрактів, які дозволяють швидко працевлаштувати будівельників, то можливо, вийде на друге місце. Але Польща, думаю, буде все одно першою за популярністю.

В Росію їдуть ще працювати? Які вакансії там популярні?

- Зараз їдуть менше. Коли є вибір між Польщею і Росією, люди віддають перевагу першій. В РФ популярна вакансія будівельника, різноробочого, токаря. Це найчастіше Курськ, Москва або Якутія. Але Росія далеко не в лідерах.

Як українським роботодавцям утримати працівників?

- Хоча б цього бажати. Ми (компанія Rabota.ua, - ред.) проводили опитування роботодавців. Виявилося, 94 відсотки розуміють, що є проблема з підбором кадрів. Але лише 36 процентів готові прямо зараз змінювати умови праці. Більшість чекають, доки проблема вирішиться сама собою. Але якщо не втручатися в ситуацію, вона з кожним роком буде тільки погіршуватись.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Луцький зоопарк може призупинити роботу через укріплення берегів ставків
Наступна новина У Світязі прислужник монастиря викрав коштовності з чудотворної ікони
Останні новини
Схожі новини