«Експрес-тести тут нікому не роблять», – лікар з Луцька, який працює в Італії

«Експрес-тести тут нікому не роблять», – лікар з Луцька, який працює в Італії
Тарас Оранський біля апарата ШВЛ

Наймолодший із 20 українських медиків, які полетіли в Італію допомагати лікарям боротися з коронавірусом, 24-річний Тарас Оранський розповів про те, як надають допомогу хворим у цій країні, як їх тестують, як дотримуються карантину та яким обладнанням користуються італійські колеги.

Про це стало відомо із публікації Бабеля.

Нагадаємо, 4 квітня 20 українських медиків полетіли в Італію. За словами головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, для українців це можливість навчитися працювати в критичній ситуації. 

Анестезіолог-реаніматолог Тарас Оранський – уродженець Луцька. Працює він в Західноукраїнському спеціалізованому дитячому центрі у Львові.

«Госпіталізують лише хворих із дихальною недостатністю»

За словами Тараса Оранського, в Італії всі пацієнти з легким перебігом хвороби лікуються вдома. За перших ознак хвороби – гарячки і кашлю – вони телефонують сімейному лікарю. Якщо є підстави, до пацієнта приїжджає медсестра і бере мазки, щоб зробити ПЛР-тест. Увесь цей час пацієнт отримує симптоматичне лікування. За два-три дні надходить результат, і лікар вирішує, що робити далі. Оранський каже, експрес-тести тут нікому не роблять, а госпіталізують лише хворих із дихальною недостатністю.

«Спершу італійські лікарі нам не довіряли»

В Урбіно, де працює Тарас, було три найбільші опорні клініки, де приймали інфікованих коронавірусом. Коли на початку березня кількість хворих збільшилася, інші заклади почали перепрофільовувати. Тарас працює саме у такій лікарні – у ній пізніше почали лікувати хворих на коронавірус, але вона одразу ж заповнилась пацієнтами з дихальною недостатністю.

«Клініка маленька, але потужна та добре укомплектована, з українськими лікарнями не порівняти», – каже він. Оранський працює у «червоній зоні», де перебувають пацієнти з дихальною недостатністю, – у відділеннях анестезіології та інтенсивної терапії, інтенсивного нагляду й у приймальному.

«Спершу італійські лікарі нам не довіряли. Зрозуміло, вони не знали, який у нас рівень фаховості. Ми ознайомилися з їхнім протоколом лікування. Його затвердили ще на початку березня. Медики кажуть, що протокол потрібно змінювати та переглядати, бо щодня з’являються нові дослідження. Вони не можуть відповісти, що краще допомагає, просто дають усе, що є. Наскільки я знаю, наш оновлений протокол збігається з італійським», – розповідає Тарас.

За два-три дні українські медики почали допомагати італійцям з лікуванням, транспортуванням пацієнтів до інших клінік і відповідали за респіраторну підтримку в усій лікарні. Із італійськими колегами спілкувалися англійською.

Італійські медики розповідали, що на початку епідемії не мали захисних костюмів і масок. Ті медики, які мали важкий перебіг хвороби і померли, — це сімейні лікарі, які працювали без захисту. Також кажуть, що досі є проблема з тестами.

«Якби в нас регулярно тестували медперсонал, то на роботі тут би нікого не було», — розповів українцям завідувач відділення реанімації.

Лікарня в Урбіно забезпечена обладнанням для пацієнтів із дихальною недостатністю. Зараз у відділенні інтенсивної терапії дев’ять хворих підключені до апаратів штучної вентиляції легень. Важливо, що таке обладнання є не лише в реанімації, але й у відділеннях інтенсивного нагляду і приймальному. На цих апаратах можна проводити неінвазивну вентиляцію.

Місцеві лікарі кажуть, що пік захворюваності у країні вже минув. Протягом минулого тижня пацієнтів із коронавірусом переводили до інших закладів, щоб тут надавати планову й екстрену допомогу, як це було раніше.

«Поки не знаю, чи зможу працювати з хворими на коронавірус»

«Я поки не знаю, чи зможу після повернення працювати з хворими на коронавірус. Нам навіть не сказали, де і як ми будемо проходити обсервацію», – каже Тарас.

Українські лікарі, які зараз перебувають в Італії, постійно спілкуються з українськими медиками. Тарас каже, що його колега з Чернівців щодня розмовляє телефоном і консультує тамтешніх фахівців.

Україна могла б використати італійський досвід того, кого потрібно тестувати, лікувати вдома або госпіталізувати, вважає Тарас. Щоб пацієнт отримував спочатку консультації телефоном і його тестували вдома, як це відбувається в Італії.

В італійській клініці, де працює Оранський, у різних відділеннях є необхідне для лікування обладнання: аналізатори кислотно-лужного стану і газові. В Україні такі апарати, за його словами, не завжди є в реанімаціях, хоча вони важливі для спостереження та лікування пацієнтів з дихальною недостатністю.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У «Струмочку» і «Супернові» буде свій сімейний лікар
Наступна новина На Волині за добу виявили два випадки коронавірусу, – офіційно
Останні новини
Схожі новини