Енергетики-лелекам: як на Волині встановлюють безпечні підпори для боцюнів. ФОТО

Енергетики-лелекам: як на Волині встановлюють безпечні підпори  для боцюнів. ФОТО

У березні разом з іншими перелітними птахами повертаються із вирію лелеки. Волинські енергетики щороку готують їм приємний сюрприз – вони переобладнують гнізда, які розташовані на електроопорах.

Новацію запозичили у сусідів-поляків, що вже давно облаштували лелекам комфортні «помешкання». Cвого часу на семінарах, що проводилися за участю природоохоронців, представників місцевого самоврядування та енергетиків обох країн, констатували факт, що в Україні існує проблема гніздування білого лелеки на опорах ліній електропередач. Зокрема, на Волині таких гнізд майже половина.

Сусідство птахів з електрообладнанням часто призводить до загибелі лелек та їхнього потомства, а також завдає чималих збитків енергопостачальним компаніям через пошкодження повітряних ліній. Через коротке замикання в електрообладнанні траплялись навіть випадки загоряння гнізд, що розташовані на опорах.

Щоб запобігти цьому, у приватному акціонерному товаристві «Волиньобленерго» розпочали встановлювати під старі гнізда на стовпах допоміжні платформи.

«Ідея виготовлення і встановлення платформ під лелечі гнізда існувала у нас давно, -. розповів директор з технічних питань ПрАТ «Волиньобленерго» Володимир Перчук.

- А в 2004 році до нас звернулися волинські екологи і запропонували подивитися, як така ідея втілюється в Польщі. У цій країні майже всі лелечі гнізда, які розміщені на електроопорах (а це – більше трьох тисяч), влаштовані на спеціальних платформах.

У тих воєводствах, де я з головними інженерами свого часу побував, проблеми влаштування лелечих гнізд на електроопорах вже не існує. До речі, у поляків на обліку перебуває практично кожне таке гніздо.

У випадку, якщо якийсь птах звив гніздо на опорі, то наступного року воно вже буде переобладнане. Коли, приміром, лелека травмувався, населення інформує спеціальні служби, які збирають і виходжують їх».

За словами пана Перчука, у Польщі платформи встановлюють за кошти, які держава виділяє на екологічні програми. В Україні такої практики нема, тому всі витрати лягли на плечі енергетиків. Однак Володимир Перчук переконаний, що ставити такі штучні підпори для гнізд буслів необхідно, тому що вони не лише сприяють безпеці птахів, а й запобігають відключенню електробладнання. 

«Найчастіше від сусідства з лелеками, точніше, від дії їхнього посліду, який є дуже „агресивним” середовищем, потерпають дроти, – каже пан Володимир.

- Щоб ліквідувати їх обрив, мусить виїжджати бригада з двох людей. Поставивши платформу, ми ліквідовуємо потенційну небезпеку, яку несе гніздо на електроопорі. Окрім того, кілька років тому наші фахівці впровадили ще одне „ноу-хау” щодо безпечного сусідства птахів та електрообладнання – на ізолятори високовольтних мереж почали „одягати” спеціальні ковпаки.

Цю ідею ми запозичили у колег з магістральних високовольтних мереж. Справа у тому, що лелеки часто сідають на опори високовольтних ліній, і їх послід, потрапляючи на ізолятори, приводить до електричного пробою та вимкнення лінії. Через це ми маємо чимало відключень на лініях напругою 110 кіловольт. А ці ковпаки мають таку форму, яка не дозволятиме птахам пошкоджувати обладнання».

Як повідомили в прес-службі ПрАТ «Волиньобленерго», упродовж минулого року енергетики переобладнали понад чотири сотні лелечих гнізд. Роботи проводять з вересня по березень, поки птахи зимують у теплих краях.

Усього з 2011 по 2017 рік волинські енергетики встановили 2040 штучних опор для буслів.

Ярина Руднік


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку п'яний на евакуаторі приїхав забирати авто нетверезого водія. ФОТО
Наступна новина У Луцьку легковик в'їхав у дерево. ФОТО
Останні новини
Схожі новини