Еволюція українського футболу

Еволюція українського футболу

Це зараз Одеса з сумом дивиться на рідний Чорноморець, що крокує зі сторони в сторону, і лише дикий хаос у Федерації Футболу дозволив Морякам залишитися в еліті українського футболу, але багато років тому назад футбол в Одесі був приводом пишатися.

В кінці ХІХ віку англійські моряки всіляко популяризували цей вид спорту в портовому місті, створюючи перші команди (найбільш відома – «Одеський Британський Атлетичний Клуб»), поля та навіть секції.

14 липня 1894 року український футбол пройшов точку неповернення. В той день у Львові зійшлися колективи-представники спортивно-гімнастичного суспільства Сокіл, Львов проти Кракова.

Це був перший документально зафіксований матч в історії українського футболу. Нехай сама гра тривала лише сім хвилин (до першого забитого м’яча), після цієї події шляху назад вже не було – футбол остаточно зайняв свою нішу на українській землі.

У часи СРСР він став найбільш популярним видом спорту, який лише підкріплювався успішними результатами. Вікторії Динамо, Дніпра, кубкові тріумфи Шахтаря і багато інших – зайвий раз навіть не потрібно згадувати, всі і так це знають.

Заразом, не можна не зауважити, що з 1974 по 1977 року з 16 представників Вищої Ліги шестеро були українськими командами – вітчизняний футбол тоді був дуже сильним.

Читати також: Чому книги сучасних авторів – цікавіші за класику? 

Але, мабуть, лише зараз український футбол дійсно шукає особисту ідентичність. Не зважаючи на хороший рівень, в радянські часи більш ніж вистачало нюансів і негативних моментів, а після розпаду СРСР в 90-і футболу головне було вижити, а з приходом «золотої епохи», з олігархами у «керма», коли клуби були виключно іграшками багатих власників, ні про який розвиток не могло бути й мови.

Вкладати гроші в дорогі трансфери, не розвиваючи при цьому дитячо-юнацькі школи і не навчаючись працювати з вболівальниками – з таким підходом далеко не підеш.

Після Майдану 2014 року  і початком російсько-української війни в українських футбольних клубів вже нема іншого виходу, окрім як зосередитись на тих самих, досі штучно ігнорованих факторах.

«Зоря», наприклад, вже навчилася заробляти на трансферах. Але шлях цей тільки-но почався. Тож будемо сподіватися, що він буде успішним.

Текст – Влад Герасименко 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Помер Андрій Федецький
Наступна новина На Сході від кулі снайпера загинув мешканець Луцька, – ЗМІ
Останні новини
Схожі новини