Чому книги сучасних авторів – цікавіші за класику?

Чому книги сучасних авторів – цікавіші за класику?
фото ілюстративне, джерело: https://s1.tchkcdn.com

З одного боку, читати класику приємно, з іншого - довго витримувати прозу Толстого або Джойса не виходить: хочеться «чогось простішого».

Чому всі визнають важливість Ернеста Хемінгуея, але купують і читають Дена Брауна? Тому що письменники минулого писали про свою епоху – незрозумілу для сучасника. 

У цій статті розглянемо 5 авторів, чиї заслуги перед сучасною і майбутньою літературою не менші (або навіть більші), ніж нетлінних класиків – перед літературою минулого і сьогодення.

Кадзуо Ісігуро

Якщо ви шукаєте цікаві книги сучасних авторів, творчість Ісігуро - найточніший орієнтир. У 2017 він отримав Нобелівську премію за «... твори карколомної емоційної сили, які показують ілюзорність зв'язку людини з зовнішнім світом і демонструють прірву, яка відділяє нас від незбагненної реальності».

Кадзуо написав 7 романів, 2 з яких екранізовані ( «Залишок дня» і «Не відпускай мене»). Крім «Нобелівської премії», письменник отримав ще 6 премій (в тому числі Букерівську) і 21 номінацію.

Бернар Вербер

Неповторний стиль дається Верберу легко: за 26 років він написав 19 романів і безліч оповідань. Факт вражає ще більше, тому що його книги ні на що не схожі. Бернар творить у жанрі, який винайшов сам: чи то «художня філософія», чи то «філософська гуманітарна фантастика», чи відверта містика.

Дебютний роман «Мурахи» переведений на 3 десятки мов і проданий сумарним тиражем понад мільйон примірників! 

Макс Фрай 

Сюрприз: на письменницькому Олімпі виявилася одеситка! Світлана Мартинчик під псевдонімом Макс Фрай написала 23 романи. Ми згадали про Макса Фрая відразу після Вербера не просто так: її стиль теж унікальний і неповторний.

Жанр - різні напрямки фентезі. Мартинчик відома тим, що для кожного оповідання (навіть найнезначнішного) придумує окремий, чудово прописаний фантастичний світ. Таким невичерпним запасом фантазії не може похвалитися навіть Стівен Кінг.

Ельчин Сафарлі

Так проникливо і без вульгарщини писати про кохання вмів тільки Петрарка. Але те, що вдавалося поетам, зміг повторити і перевершити наш сучасник. Повторити - бо Сафарлі пише про любов так само щиро. Перевершити - тому що робить це не в віршах, а в прозі.

Кожен роман Ельчина стає бестселером. Через століття цю «сучасну прозу» вважатимуть класикою 21-го століття.  

Мішель Уельбек 

Найкращі письменники народжуються у Франції: це підтверджує статистика Нобелівської премії з літератури. Французи отримували її 16 разів. Уельбек не отримував, але є підозра, що він би відмовився від неї, як це зробив інший французький геній Сартр. Будь-яка книга Мішеля - критика сучасного суспільства, майже на межі з контркультурою.

Складно знайти більш інтелігентного і розумного противника деградуючої культури споживання. Уельбек - голос меншості, яка гостро передчуває моральну прірву, в яку котиться людство.

Ознайомитися з іншими метрами сучасної прози можна тут: https://grenka.ua/books-authors 

Автор – Влад Герасименко  


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині вперше провели медіа-табір для молоді. ФОТО
Наступна новина Повідомили, коли поховають волинянина, який загинув на Донбасі
Останні новини
Схожі новини