Філарет пояснив, що не так зі статутом ПЦУ та чому його потрібно змінити

Філарет пояснив, що не так зі статутом ПЦУ та чому його потрібно змінити
Патріарх Філарет, фото - УНІАН

Почесний патріарх Православної церкви України пояснив необхідність зміни у її теперішньому статуті. Написаний Константинополем варіант не задовольняє Філарета.

Під час наступного Помісного собору необхідно прийняти Статут Православної церкви України, а не Київської митрополії в складі Константинопольського патріархату, пояснив Філарет «Главкому».

Він зазначив, ПЦУ зараз користується грецьким Статутом.

Нам як автокефальній церкві треба мати свій український Статут, який маємо затвердити на Помісному соборі. Тому ми чекаємо скликання Собору УПЦ, на якому треба прийняти Статут нашої церкви, – сказав він.

Патріарх вважає, що найголовніше – це змінити кількість постійних членів Синоду. Їхню кількість варто збільшити до 12. Для інших залишиться можливість почергово бути тимчасовими членами.

«Постійними членами Синоду мають бути авторитетні архієреї з різних регіонів, щоб вся Україна була представлена в Синоді постійними членами, тобто так, як у нас було до цього часу в Київському патріархаті», – сказав почесний патріарх.

Філарет наголосив, що не бачить передумов для конфлікту з Константинополем через можливу зміну статуту.

Вони нам сказали так: поки приймайте цей Статут, який ми вам пропонуємо, а коли отримаєте Томос, ви автокефальна церква і ви приймайте такий Статут, який потрібний вам. Ми діємо законно, не проти Вселенського патріархату,
– заявив Філарет.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку затримали п'яного за кермом заступника начальника Держпродспоживслужби. ФОТО
Наступна новина Як вінчали волинян 100 років тому. ЗГАДАТИ ВСЕ
Останні новини
Схожі новини