Скільки храмів офіційно перейшли до Православної Церкви України за час війни: інфографіка

Скільки храмів офіційно перейшли до Православної Церкви України за час війни: інфографіка

Майже 600 релігійних установ перейшли до Православної церкви України після повномасштабного вторгнення. Відповідні дані опублікувала платформа для роботи з відкритими даними «Опендатабот».

Зокрема, 589 українських релігійних громад перейшли від московського патріархату до Православної церкви України за весь час війни. Найбільше релігійних установ змінили свій патріархат на Київщині (138), Хмельниччині (125) та Вінниччині (67).

З лютого 2022 року лише 59 релігійних установ примусово отримали назви, що демонструють зв’язок з РФ, в Єдиному державному реєстрі. Варто зазначити, що всі ці перейменування відбувалися протягом першого року повномасштабного вторгнення, а у 2023 році жодна з релігійних установ не отримала такої назви у ЄДР. Від початку війни лише вісім релігійних установ перейшли до ПЦУ, отримавши примусову назву в Єдиному державному реєстрі.

Зазначається, що наразі 8193 церкви Української православної церкви (Московського Патріархату) продовжують працювати в країні. 99% або ж 8119 з них, попри вимоги закону, й досі не показали приналежність до патріархату країни-агресора у своїй назві.

Найбільше церков, пов’язаних з країною-агресором, зафіксовано на Донеччині – 683. Значна кількість релігійних установ УПЦ також залишилась на Вінниччині – 534, Дніпропетровщині (527) та Хмельниччині (506).


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У боях з окупантами загинув Герой з Волині Артем Зуб
Наступна новина На війні загинув 25-річний Герой Ілля Фомін з Маневиччини
Останні новини
Схожі новини