Герой з Луцька втратив руку під Бахмутом, тому з лука стріляє зубами

Герой з Луцька втратив руку під Бахмутом, тому з лука стріляє зубами

Нововолинцю Сергієві Дудіку 42 роки. Уперше на війні він опинився 2014-го, вийшов з оточення в Іловайську. Останні 5 років служив у ЗСУ за контрактом. У травні 2022-го поблизу Білогорівки Луганської обл. бій був настільки запеклий, що Сергій навіть не одразу відчув поранення.

Про це йдеться у газеті «Твій вибір».

Побратими допомогли обробити рану і накласти турнікет. Проте через безупинні ворожі обстріли військовий не зміг швидко отримати потрібну медичну допомогу. Кров почала згортатися, і на момент приїзду медиків рука вже потемніла, її довелося ампутувати.

Сергію було складно прийняти себе без руки. Та депресію перервало запрошення в Медичний центр ортопедії та протезування у Вашингтоні. Сергія вразила повага, з якою в США ставляться до українських воїнів: «Кожен американець хоче почути від учасника бойових дій, як там в Україні, як там війна, а не по телебаченню».

За підтримки Благодійного фонду «Future For Ukraine» Сергієві виготовили протез, який він носить уже понад рік. Ним він може щось узяти, притримати, закрутити. Це дало змогу чоловікові повернутися до життя у рідному Нововолинську, продовжити фізичну реабілітацію, подорожувати та будувати сміливі плани.

– Сергію, чи пам’ятаєте свої перші відчуття ізпротезом?

– Таке не забувається! Мені дуже пощастило. У мене найкращий протез у середній категорії. Він допомагає щось притримати. Хоча я мав надію, що протез працюватиме, як моя ампутована рука (сміється, – ред.).

– Як люди реагують на вашу «нову руку»?

– Коли одягаю одяг із довгими рукавами, то взагалі не скажеш, що у мене протез. Люди не звертають уваги, бо виглядає, як «повноцінна рука».

Боєць продовжує тренувати тіло, моторику та концентрацію. А з появою в його житті лука з?явилася ще одна мета. Воїн готується представити Волинь на Всеукраїнському чемпіонаті з парастрільби. Своїм прикладом хоче підтримати інших людей з ампутаціями. І довести, що після поранення життя не завершується, а продовжується, і часто – з новими барвами.

– Яким би ви хотіли бачити ставлення людейдо протезованих?

– Хотілось би більше поваги. Бо часом спостерігаю реакцію, мовляв, «мене війна не зачепила, і ти мене не чіпай». Наприклад, у транспорті доводиться просити, щоб поступилися місцем, бо їхати стоячи мені незручно – треба обома руками триматися, а у мене ж протез. Хтось реагує зі співчуттям. А деякі відповідають, мовляв, «ну, а від мене чого ти хочеш?», – є й такі випадки.

– Ви наразі проходите реабілітацію?

– З військової служби мене списали, тому державного фінансування на мою реабілітацію більше не виділяється. Проте є фітнес-тренерка Юлія Коваль, яка проводить онлайн-тренування для військових з ампутаціями – це її особиста ініціатива. Я у неї тренуюсь. Оскільки в мене немає руки, відбувається деформація хребта. Юлія показує спеціальні вправи, щоб цьому зарадити.

– А що ви наразі вмієте робити протезом?

– Можу взяти пляшку води, притримати та відкрити її. Можу тримати якийсь пакунок. Нещодавно спробував стріляти з лука – це мені дуже сподобалося! І в мене все вийшло. Тепер чекаємо на перемогу!

Ірина Світляковська


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Укрзалізниця зробила спеціальний резерв квитків для військовослужбовців
Наступна новина «Він був лідером, людиною, які завжди йшла до цілі». Прикордоннику Волинського загону навіки 22
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні