Голоси на місцевих виборах рахуватимуть довше, ніж зазвичай. Пояснили чому

Голоси на місцевих виборах рахуватимуть довше, ніж зазвичай. Пояснили чому
Фото ілюстративне

На місцевих виборах у 2020 році дільничні комісії довше рахуватимуть голоси. Прогнозують, що підрахунок може тривати до середи, 28 жовтня. Процес затягнеться через відкриті списки.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповіла координаторка Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська.

«Дільничні комісії точно будуть довше здійснювати підрахунок. Найпесимістичніший сценарій – до середи (28 жовтня, – ред.) після дня голосування. Відкритість списків призводить до більш тривалого процесу підрахунку. І якщо члени комісій не будуть навчені, це буде набагато довше», – зауважила вона.

«А якщо в законодавстві не буде чіткої відповіді, які бюлетені дійсні, а які недійсні, то будуть дискусії. Дискусія щодо одного бюлетеня може тривати годинами», – припускає Айвазовська.

За її словами, ТВК будуть математично обраховувати виборчу квоту і рейтингувати кандидатів у списку.

Читати також: На Волині утворили вісім виборчих округів. Як це було?

«Я дуже сподіваюсь, що до цього будуть розроблені додаткові ІТ-інструменти. Хоча б не для того, щоб офіційні дані видавати, а для здійснення логічних перевірок», – висловилася координаторка ОПОРИ.

«Ця система, наскільки я знаю, розробляється за рахунок технічної підтримки міжнародних організацій. Логічна перевірка мінімізує втрати. Ви вносите дані в протокол – і бачите, де у вас помилка. Якщо будуть ІТ-інструменти, то тривалість цього процесу буде значно меншою, ніж за умов винятково людського фактору, але багато залежить і від цифрової грамотності членів комісій», – додала вона.

Нагадаємо, місцеві вибори в Україні відбудуться 25 жовтня 2020 року. Передвиборча кампанія стартувала 5 вересня. 

Читати також: Через місцеві вибори школярів хочуть відправити на додаткові канікули


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Сервіс доставки Raketa розпочав роботу в Луцьку
Наступна новина У Луцьку ліквідують зупинку, біля якої авто на смерть збило дитину
Останні новини
Схожі новини