Гордон провів інтерв'ю з терористом Стрєлковим. Як він це пояснює? Що каже СБУ?

Гордон провів інтерв'ю з терористом Стрєлковим. Як він це пояснює? Що каже СБУ?

18 травня Гордон проводив інтерв’ю із терористом Стрєлковим. Їхня розмова тривала майже 4 години. Перед тим хвилю обурення викликала розмова журналіста з колишнім так званим "прокурором" окупованого Криму Наталією Поклонською.

Хто такий Стрєлков? Що було на інтерв’ю?

Ігор Гіркін, якого також називають Стрєлков, - один із найбільш відомих учасників конфлікту на сході України. 

Він неодноразово визнавав, що брав активну участь в процесі анексії Криму Росією. У 2014 році він перебував на посаді "міністра оборони" сепаратистів з так званої "Донецької народної республіки", Саме він повідомив у соцмережах, що сепаратисти збили літак, який пізніше виявився пасажирським малайзійським Боїнгом MH17. В результаті атаки загинули 298 людей.

У інтерв'ю Гордону, яке оприлюднили 18 травня, він зізнався, зокрема, що саме він віддав наказ розстріляти українських активістів Юрія Дяковського та Юрія Поправку. Тіла обох знайшли у 2014 році зі слідами тортур. Крім того, він розповів про свою роль у анексії Криму та кілька разів назвав українців і росіян одним народом.

Хто така Наталія Поклонська?

Пані Поклонська очолювала прокуратуру Криму під час анексії та стала одним з облич "русской весни". А потім стала депутатом Державної думи Росії від провладної партії. Проте в останні роки у самій Росії через низку скандалів та захист "істинного православ'я" дехто навіть почав називати її "міською божевільною".

Дмитро Гордон, який брав інтерв'ю з багатьма знаковими персонами України та Росії, а також першим інтерв'ював Зеленського перед балотуванням на посаду президента, виклав розмову з Поклонською в себе на каналі в Youtube. Він одразу ж отримав шквал критики за розмову з людиною, яку в Україні обвинувачують у державній зраді.

Підпишись на Telegram сайту, який зараз читаєш. Без спаму, тільки важливе! Підписатися

Що каже Гордон?

Журналіст Дмитро Гордон заявив у своєму відозверненні, що його інтерв’ю з терористом Ігорем Стрєлковим (Гіркіним) проходило "за співдружності" із українськими спецслужбами. 

«Ці інтерв'ю ніколи до цього не робив ніхто і ніколи ніхто в Україні не опитував ні Поклонську, ні Гіркіна щодо зради і злочинів, які були скоєні за участю цих людей на території України.

Флешки з матеріалами цих інтерв'ю знаходяться в Гаазі, ці свідчення Поклонської та Гіркіна стануть одним з основних показань на процесі у справі про анексію Криму і розв'язуванні кривавої бійні на Донбасі», – заявив журналіст.

Що каже СБУ?

Служба безпеки України наголошує, що журналіст Дмитро Гордон сам є ініціатором інтерв’ю з представницею окупаційної влади Криму Наталією Поклонською та терористом Ігорем Гіркіним, але інформацію, озвучену цими персонажами, в СБУ вивчають.

«Служба безпеки України повідомляє, що проведення інтерв’ю з Наталією Поклонською та Ігорем Гіркіним (Стрєлковим) є ініціативою журналіста Дмитра Гордона.

Між тим, вся інформація, озвучена в цих інтерв’ю, вже детально аналізується співробітниками Служби на предмет її використання, як додаткових доказів захоплення Російською Федерацію території України та фактичного розв’язання війни на сході нашої держави», – заявили в СБУ.

Також, заступник генпрокурора повідомив, що Гіркін розповів про конкретні факти вчинення ним особливо тяжких злочинів. Він так само запевнив, що ці дані будуть детально проаналізовані прокурорами і слідчими.

Так само не виключається можливість, що в подальшому ця інформація стане предметом розгляду і під час розслідування серйозних порушень міжнародного гуманітарного права - військових злочинів і злочинів проти людства, в тому числі в міжнародних судових інстанціях.

Йдеться про відомості, які свідчать про контроль і постачання зброї незаконним збройним формуванням з боку Російської Федерації.

СБУ також обіцяє відреагувати на інтерв’ю, проте не повідомляє, яким чином.

Як відреагували соцмережі?

Увечері 18 травня під офісом Гордона відбулась акція протесту. Пікетувальники розмалювали вхід та асфальт біля приміщення образливими написами. Вони пообіцяли, що це не остання подібна акція. Натомість, Гордон звернувся до учасників мітингу, які прийшли під офіс його видання, і запевнив, що вони задокументували всіх, хто брав участь у "незаконних акціях", тому вимагає все, що там зробили, прибрати до 9 ранку. "Відповідальність на кожному з вас" - нагадав журналіст.

Соцмережі також «вибухнули» миттєвою реакцією. Багато хто вкрай негативно сприйняли появу Гіркіна в інформаційному просторі. Деякі навіть назвали інтерв'ю з ним - пропагандою і зрадою національних інтересів. Деякі закликали зібратися з метою протесту біля офісу Гордона.

Ось кілька реакцій у соцмережах:

       


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Стрічку новин заполонили аватари. Розказуємо, як зробити свого «двійника»
Наступна новина У «Волинській Голландії» зрізали усі тюльпани
Останні новини
Схожі новини