Халумі з м’ятою і фромаж руж: у Луцьку відкрили унікальний магазин крафтових сирів

Халумі з м’ятою і фромаж руж: у Луцьку відкрили унікальний магазин крафтових сирів
«Крафтові сири Волині»

Луцьк, вулиця Червоного Хреста. Невеличка крамниця. Вгорі вивіска: «Крафтові сири Волині». Хоч магазин почав працювати нещодавно, справжні шанувальники сирів вже встигли його помітити, а головне – розпробувати на смак справжні волинські сири.

Волиняни тепер мають свій сир. На Локачинщині відкрили унікальну сироварню, а відтак запрацював і перший магазин сирів у Луцьку з назвою «Крафтові сири Волині». Тут і фромаж руж, і гауда, і чеддер, і скаморца з кропивою, і халумі… Тут точно можуть догодити справжньому сирному гурману. 

Вам – сюди, якщо ви любите сир до кави. І якщо ви обожнюєте м’якенький, розплавлений і ніжний сир у випічці. І якщо вам хочеться чогось на кшталт пармезану. Або твердого сиру з нотками козячого молока…

Халумі з м’ятою і фромаж руж… Крафтовий – то місцевий і зроблений з душею

Крафтове виробництво сиру сьогодні популярне в Україні. Продукція сироварів з різних куточків країни розходиться на ура на численних виставках, ярмарках та інших атракціях. Тепер і волиняни можуть дивувати крафтовими сирами: у Луцьку відкрили перший магазин «Крафтові сири Волині».

Про те, як народжуються «Крафтові сири Волині» і чим вони особливі, «Першому» розповіла технолог сироварні Марія Демчук.

Крафтовий – це ремісничий, зроблений вручну і з душею, наголошує вона. Таке виробництво передбачає невеликі партії, а тому цій продукції приділяють більше уваги, у неї вкладають більше душі і вона є майже домашньою.

«Усе почалося з того, що у Локачинському районі організували міні-сироварню. Спочатку зовсім маленьку, а згодом спроба готувати крафтові сири виросла у невелике виробництво, - розповідає вона.

Саме Марія Демчук – людина, яка знає про смак крафтових сирів Волині все. За спеціальністю вона - зоотехнік, хоча тривалий час не працювала за фахом. А потім життєві обставини склалися так, що Марія опинилася на невеликій сироварні в Росії, власниками якої були італійці. Там здобувала перший досвід із крафтового сироваріння.

Пізніше трудилася на сироварні під Києвом. Виробництво. Виставки. Знайомство і спілкування із сироварами з-за кордону.

А згодом Марії запропонували варити сири на малій батьківщині. І то був початок «Крафтових сирів Волині»…

Сьогодні сироварня має  своє приміщення та відповідне обладнання.

«Перший сир, який побачив тут світ, - сулугуні. Потім - гауда. Півтора місяця я варила різні сири маленькими порціями. Дегустувала, спостерігала за тим, як вони визрівають. Ми складали рецептурні плани, думали, досліджували. Від ідеї до появи хороших сирів пройшло приблизно кілька місяців», - розказує технолог.

«Я вважаю, що Волинь давно заслуговує мати свій сир. Тому він і «Волинський»

У луцькому магазині від «Крафтових сирів Волині» - сирно і смачно.

Серед улюблених – сир халумі або халумі з м’ятою. Це традиційний кіпрський сир, але з коров’ячого молока. То сир, який можна смажити на грилі чи просто на пательні.   

Скаморца - італійський сир. Іноді його називають «розчавленим сиром». У перекладі – «маленька голівка». Може мати різну форму. Має смак хорошого столового сиру. Пасує і до випікання, і на бутерброд, і до вина. Гарно компонується зі спеціями. На волинській сироварні його готують з базиліком та сушеним листям кропиви.

Сир столовий - варіація на тему сулугуні.

Сир моцарела - традиційна ніжна італійська моцарела.

Лабне - так званий фреш-лактік сир. Турки кажуть, що то їхній сир, німці - що їхній. В Україні давно створили власну рецептуру, яку називають лабне. Це фактично творожний пил, гомогонізований, зібраний спеціальним способом, засолений. Волинському покупцеві лабне пропонують аж у 4-х варіантах з різними спеціями. Залитий олією.

Серед твердих сирів у магазині можна придбати сир гауда. Голландський сир за натурального коров’ячого молока.

Сир базірон - це гауда зі спеціями: часником, томатами та базиліком. А відтак Базірон має гарний, пряний, виражений смак.

Є тут класичний англійський чеддер, який варять за тією технологією, яка існує віками.

Грінчер - сир кольору м’яти. Дуже делікатний, а тому його часто називають дитячим. Ніжний. Приємний. З вершковим смаком. А кольору йому надає хлорофіл, виділений зі шпинату та кропиви (барвник абсолютно органічний, має відповідний сертифікат).

Три види сиру лабне

Сир фромаж руж зварений за авторською рецептурою, містить 30 % козячого молока, 60% - коров’ячого. Єдиний сир, який має повністю натуральну оболонку. Надходить у продаж тільки після не менше як двомісячної витримки.

Родзинка «Крафтових сирів Волині» - сир волинський. Авторський. Зварений за ще радянським ГОСТом російського, але з дещо іншою культурою заквасок.

«Скуштувавши його, можна відчути, який же на смак справжній російський. Тому що, як виявилося, він зовсім не такий, який нам нині часто пропонують на ринках та в магазинах. Ми назвали його волинським. Я вважаю, що Волинь давно заслуговує мати свій сир. А тим паче такий», - усміхається Марія.

Також у крамниці можна купити грецький йогурт (універсальний класичний йогурт на заквасці, який можна їсти окремо, або ж використовувати як заправку до салатів), масло, домашній сир і справжнє домашнє молоко (лише пастеризоване і доведене до жирності 3,2%).

Сир волинський

 

Справжній сир – з місцевого молока

Ціни у новому магазині поки значно менші тих, які традиційно притаманні подібній продукції. На цей крок виробники пішли свідомо.

«Покупці уже мають чітке розуміння, що є сир, а є - сирний продукт. У нас сир, який виготовлений з натурального молока (в ньому тільки молоко, закваска і фермент). Том він відрізняється за ціною від так званого сирного продукту, який варять з… іншої сировини, крім молока. І коли вони мають одну ціну, то це неправильно. Разом з тим у нас націнка досить невелика», - розповідає Марія Демчук.

Серед найдорожчих сири грінчер та фромаж руж, коштують в межах 300 грн. Є у крамниці й м’які сири, які традиційно дешевші.

У волинській сироварні прекрасно знають: що в корови на язиці, те у неї в молоці. Тому молоко для виготовлення крафтових сирів беруть там же, де їх і готують.

Йогурт з чорницею

«Це звичайна ферма у селі Затурці. Купуємо у них. Просте господарство. Там не мають грошей, щоб купувати корми з антибіотиками. У нашому випадку це добре. У них сінаж, сіно і зернові корма. Влітку випасаються на безприв’язному утриманні в літньому таборі. Усе це дає в результаті чисте молоко», - каже технолог.

Трохи душі, трохи майстерності, трохи духмяних спецій – і з молока в умовах невеликої сироварні постають «Крафтові сири Волині».

Це той продукт, який важко описати. Тут не читати треба, а йти і куштувати. Бо неймовірно смачно. Поки єдина у Луцьку крамниця від «Крафтових сирів Волині» пропонує доступні ціни, гарний сервіс, а в планах сироварів уже визрівають нові рецепти…

Адреса: м Луцьк, вул. Червоного Хреста, 9 (11), магазин «Крафтові сири Волині».

Текст: Олена ЛІВІЦЬКА.

Фото: Роман ДОМБРОВСЬКИЙ.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Покровський розповість, як живе Луцьк без міського голови та які зміни чекають на місто
Наступна новина Волинь – у п'ятірці областей з найвищою ціною на хліб
Останні новини
Схожі новини