Хто може не застосовувати онлайн-каси у 2021 році

Хто може не застосовувати онлайн-каси у 2021 році

Хто і коли переходить на онлайн-каси у 2021 році? Кому не знадобиться онлайн-каса з 1 липня 2021 року? Чи можна працювати без онлайн-каси у 2021 році? Який штраф за незастосування касового апарату?

Хто може працювати без онлайн-каси у 2021-2022 роках

Застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій (РРО) — це питання часу. Поступовий перехід бізнесу від традиційних касових апаратів до інновації Checkbox https://checkbox.ua/ анонсований Державною податковою службою (ДПС). Розглянемо, для кого фіскалізація вже обов'язковий процес.

Програмні РРО — типи

РРО — це пристрій для проведення грошових операцій та контролю продажів податковою службою. Класичним варіантом є звичайна каса чи фіскальний реєстратор. А програмний РРО — це програмне забезпечення, яке завантажується на комп'ютер, планшет, смартфон та інший гаджет підприємця. 

До того ж процес фіскалізації у програмному реєстраторі відбувається одразу на сервері ДПС, куди й відправляються дані. Таким чином, фіскальний чек генерується в електронному вигляді або як QR-код, який може бути відправлений на пошту чи месенджер покупця. На відміну від касових апаратів, де фіскалізація проходить всередині пристрою у спеціальному блоці. А чек був тільки паперовий. 

Які є типи програмних РРО:

  • Софти від незалежних розробників, такі, як Checkbox, які завантажуються та налаштовуються безкоштовно. Але вони мають додаткові корисні функції для роботи бізнесу. Наприклад, інтеграції з системами автоматизації бізнесу, аналітики, автоматичного формування звітності та передачі даних до податкової тощо. І все це лише за 149 грн. на місяць. Перші 30 днів — безкоштовно.
  • Сервіс Чекбокс позбавлений головний недоліків касових апаратів: стаціонарність та друк лише паперових чеків. Тепер управляти бізнесом можна з будь-якого гаджета у будь-якому місці. А якщо потрібно надрукувати чек на папері, софт передбачає під'єднання принтера. 

Які підприємці повинні користуватися РРО у 2021-2022 роках?

Відповідно до законів № 128-ІХ та 129- IX України, ФОП — платники єдиного податку 2, 3 та 4 груп, мають використовувати у своїй роботи класичні або програмні РРО. А також:

  • суб'єкти господарювання у формі ТОВ, АТ та ін. які працюють у сфері роздрібної торгівлі та надання послуг, з готівковими та безготівковими розрахунками повинні мати РРО. Це супермаркети, мінімаркети, магазини продуктів, одягу, кафе, сфера обслуговування тощо;
  • компанії, ФОП у тому числі які реалізують підакцизну продукцію (куди входять спиртні напої та пиво). РРО потрібен, щоб оформити відповідну ліцензію;
  • ФОП 2 та 3 груп, що належать до особливих категорій: магазини складної техніки, аптеки, медичні центри, ювелірні крамниці тощо;
  • автомати самообслуговування;
  • служби доставки, кур'єри, та інші фірми, які приймають оплату від клієнта для подальшої передачі продавцю. 

В усіх цих випадках, при продажах, покупець повинен отримати паперовий чи електронний чек. Якщо продаж мав місце в онлайн-просторі, покупець отримує чек там, де він забирає передплачену продукцію

Хто може обійтися без онлайн-каси у 2021-2022 роках?

Якщо до 1 січня 2021 року, РРО мали змогу не використовувати ФОП на єдиному податку 2-4 групи, річний обсяг доходів яких не вище ніж 1 млн. грн, то у 2021 році вони повинні застосовувати реєстратори при річному обороті вище ніж 1, 3 млн. грн. Це включає 220 мінімальних зарплат. Щойно ліміт цієї суми був перевищений, у наступному кварталі з 1 числа підприємець повинен запровадити програмний чи традиційний РРО.

Зазвичай, це — магазини, інтернет-магазини, точки продажів, а також компанії, які працюють у сфері послуг та громадського харчування (ФОП на єдиному податку). 

Як і раніше, мають змогу працювати без реєстраторів підприємства ФОП на єдиному податку першої групи, які торгують на ринках та отримують лише готівку. 

А з 1 січня 2022 року всі ФОП, крім першої групи, зобов'язані впровадити онлайн-каси. А це інтернет-магазини, кафе та ресторани, туроператори та турагенти, ювелірні та текстильні магазини, секонд-хенди, готелі та інші підприємства.

Таким чином, тотальна фіскалізація неминуча. А сервіс Checkbox, завдяки всім перевагам, зможе спростити роботу та заощадити гроші та час бізнесменів.

На правах реклами


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина До України з Польщі завезли чотири тонни зараженої сальмонелою індички
Наступна новина У волинських громадах будуть розвивати велоінфраструктуру
Останні новини
Схожі новини