Хто першим «відкрив» бурштин на Волині

Хто першим «відкрив» бурштин на Волині
Фото: Вікіпедія

Волинська краєзнавиця Тетяна Яцечко-Блаженко розповіла, хто першим «відкрив» бурштин на Волині.

Про це вона повідомила під час зустрічі з нею у рамках проекту «Файна гутірка» у вівторок, 18 грудня, – пише Район.Луцьк

«Зараз бурштин і Волинь вже, ніби, нероздільні. Але хто ж перший дізнався про ті поклади бурштину? Був такий дослідник Павло Тутковський. Саме він і склав потім мапу розміщення бурштину», – зазначила краєзнавчиня.

За її словами, Павло Тутковський написав чимало наукових праць, які досі передруковуються. Окрім відкриття покладів бурштину Тутковський займався описуванням походження назви Оконських джерел. Зокрема, подав топографічну карту частини Луцького повіту Волинської губернії, де знайденісильні самобутні джерела «вікна».

Павло Тутковський (фото: Хроніки)

Довідково: Павло Тутковський народився у 1858 році на Вінничині. В 1904 році він став інспектором народних училищ Луцького повіту Волинської губернії. Саме в Луцьку він проводив геологічні дослідження вздовж залізниці Київ-Ковель, що тоді проектувалася.

Більшість монографій Тутковського стосуються переважно Волині й Полісся, зокрема «Краткий географический очерк истории центрального и южного Полесья» (1910); «Зональность ландшафтов и почв в Волынской губернии» («Почвоведение», 1909, ч. 3); «Словечансько-Овруцький кряж та узбережжя ріки Словечни» (1923).


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Курс валют у пунктах обміну Луцька на 19 грудня
Наступна новина У Луцьку дві «швидкі» застрягли в снігових заметах
Останні новини
Схожі новини