Іграшки для дітей: різновиди та які найкраще обирати залежно від віку

Іграшки для дітей: різновиди та які найкраще обирати залежно від віку

Дитинство без іграшок не можна назвати по-справжньому щасливим. Кожен малюк проводить з улюбленими іграшками більшу частину свого часу: спить обійнявшись, приймає ванну, часто навіть трапезує. В інший же час іграшки стають частиною дозвілля. Однак не можна забувати про те, що з віком інтереси та потреби у дитини невблаганно змінюються. Тож іграшки потрібно підбирати відповідні. Хоча сьогодні це не проблема, адже розмаїття видів та асортименту дитячих іграшок вражає.

Коротка класифікація сучасних дитячих іграшок

Іграшка, за своєю суттю - це не тільки предмет веселого дозвілля. З її допомогою малюк дізнається більше про світ, вчиться взаємодіяти з ним, вибудовувати стосунки з іншими людьми та навіть створювати причинно-наслідкові зв'язки.

Різні іграшки для дітей мають своє призначення:

  • Для творчості. Покликані розвивати фантазію. До цієї категорії входять творчі набори різного спрямування, а також іграшкові музичні інструменти.
  • Розвиваючі. Сприяють розвитку пам'яті, логіки та дисципліни. Це різні головоломки, пазли, настільні ігри, конструктор.
  • Сенсорні. Зазвичай це іграшки для найменших - тих, хто тільки вчиться взаємодіяти зі світом. Зазвичай це брязкальця і якісь заводні іграшки, просто для розваги.
  • Спортивні. У цю категорію включено різний спортивний інвентар, від м'ячиків і скакалок до велосипедів. Все, що сприяє спортивному розвитку дитини.
  • Сюжетні. Їхнє завдання - допомогти малюкові з соціалізацією. Вони допомагають моделювати життєві ситуації. Наприклад, це ляльки або м'які іграшки. 

Вибір іграшки відповідно до віку

Обираючи іграшки для дітей, слід звертати увагу не лише на вік чи інтереси, а й на безпеку. Нова іграшка має бути без дрібних деталей чи гострих країв, з надійними кріпленнями та з гіпоалергенних матеріалів. Усе це важливо не тільки під час вибору іграшок для немовлят.

Що вибирати, залежно від віку:

  • 0-6 міс. Крихітка тільки вчить контактувати з оточенням, хапати та гризти. Підійдуть мобілі, брязкальця, прорізувачі зубів.
  • 6-12 міс. Малюк поступово вчиться повзати, сидіти та ходити. Варто зупинити увагу на перелік дитячих розвиваючих іграшок – інтерактивних килимків, пірамідок тощо.
  • 1-3 роки. Дитина починає проявляти інтерес до деталей - прагне все помацати й навіть розібрати. Чудово підійдеконструктор, кубики, головоломки, розмальовки, розвивальні пазли та навіть дитячий транспорт. 
  • 3-6 років. Діти стають чомучками, починають приміряти на себе різні ролі. Крім різних настільних ігор, непогано, якщо у них у розпорядженні будуть дитячі аналоги речей, якими зазвичай користуються дорослі. Наприклад, телефон, кухонний гарнітур тощо.

  • 7-10 років. Молодший шкільний вік. Тут усе ще підходять ті ж іграшки, що й для дошкільнят, проте більш деталізовані. Відповідні віку та інтересам дитини. Наприклад, електросамокат, робототехніка, набори для експериментів. Дівчаткам, приміром, сподобаються набори дитячої косметики або великі пупси, про яких можна піклуватися.
  • 11 років і старше. Тут уже велику роль відіграють смаки самої дитини. Одні виявляють інтерес до гаджетів, настільних або відеоігор, інші - колекціонують якісь фігурки або знаходять своє особливе хобі, в якому хочуть розвиватися і надалі. Найголовніше тут - запитати в самої дитини, що саме їй цікаво і справді припаде до вподоби. Тоді проблем з вибором відповідної іграшки не буде.

Бажано не відкладати похід в магазин з дитячими іграшками на далеке «після», вважаючи, що зараз вік невідповідний. Наприклад, якщо дитині хочеться навчитися доглядати за рослинами або проводити якісь дослідження, варто допомогти їй задовольнити це бажання. Так, є ймовірність, що їй не сподобається, інтерес швидко зникне. Однак вона зможе своєчасно це зрозуміти та залишити те, що не приносить їй задоволення.

*На правах реклами 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «GYM в укритті»: у волинському селищі відкрили тренажерний зал для ветеранів та молоді
Наступна новина На Волині прощалися із Захисником України Миколою Селещуком. ФОТО
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні