«Інша кампанія». Як працює волонтерський штаб Гриценка в Луцьку. ФОТО

«Інша кампанія». Як працює волонтерський штаб Гриценка в Луцьку. ФОТО
Обласний виборчий штаб Анатолія Гриценка в Луцьку

На фасаді будинку на проспекті Волі – гасло «Чесних більше» і портрет Анатолія Гриценка. У коридорі – стоси газет, партійні прапори.

Усередині гамірно. Пахне кавою. Люди спілкуються між собою. Майже у всіх газети в руках. Тут працює волонтерський штаб Анатолія Гриценка у Луцьку.

Волонтери? На виборах? За Президента?

Насправді – так. У команді кандидата в Президенти Анатолія Гриценка на це реагують спокійно. Те, що геть нікого не дивує у країнах Європи чи Штатах, українцям поки дивно: багато людей звикло працювати за гречку. Але луцькі партійці з «Громадянської позиції» запевняють, що хочуть зламати цю традицію.

У Луцьку працювати на перемогу Гриценка на виборах можуть не тільки ті, хто трудиться в штабі, а й волонтери. Такі люди є. Вони самі знаходять адресу виборчого штабу, цікавляться, чим можуть допомогти. Скоро в обласному центрі, одразу в кількох районах діятимуть волонтерські центри «Громадянської позиції».

«У нас інша кампанія за змістом і формою», –  каже керівник облосередку партії «Громадянська позиція» Сергій Чуріков.

Гриценко шукає волонтерів для «роботи в полі»

Цього дня тут зібрали у штабі волонтерів, щоб поспілкуватися, познайомитися. Важливу ланку виборчої кампанії – «роботу в полі»  – тут доручають людям, які готові працювати безкоштовно.

Власне, Сергій – і сам не з чуток знає, що таке волонтерська діяльність, бо саме з того середовища. Він переконує: в Україні склалися певні стереотипи проведення виборчих кампаній, які треба ламати.

Сергій Чуріков спілкується з волонтерами з Луцька

 «На Заході люди долучаються до виборчих кампаній. Тому що вони хочуть, аби та людина, перемоги якої вони прагнуть і яку бачать ефективним керівником, стала Президентом, депутатом чи іншою обраною особою.

Тут же склалася така традиція, що виборчі кампанії – платні. Люди вважають: раз кандидати в них крадуть і їх обманюють, то повинні цими грішми ділитися. Мовляв, якщо ми працюємо на них, то маємо отримати за це якусь винагороду.

У нас нема і не може бути співмірних грошей з кандидатами, яких підтримують олігархи. Є малий і середній бізнес, який жертвує якісь речі, але вони йдуть на медійну кампанію: виступи, висвітлення подій, тощо. Щодо роботи в полі, то ми цю кампанію плануємо як таку, яка базується на волонтерах. Це люди, які хочуть на безкоштовній основі долучитися до агітації за Анатолія Степановича», – пояснює Сергій Чуріков.

У штабі – людно

Що таке робота в полі? Розповсюдження агітматеріалів. Спілкування з прихильниками Гриценка. У штабі цього кандидата запевняють, що мають обмежений доступ до інформаційних ресурсів. В умовах такої конкуренції, часто неймовірно складно спростувати якусь неправдиву інформацію, навмисне поширену кандидатами від олігархів. Анатолій Гриценко, наголошують, таким не є.

Не заробітчани, а ті, хто вірить

Хто ці волонтери? Найперше – рядові партійці. Не всі можуть очолити штаб, стояти в палатці. Тому на волонтерських засадах з гнучким графіком тут залучають партійців до роботи.

«Я військовий пенсіонер, – каже Дмитро Дмитрук. – Так. Член партії. Це нормально, коли на виборах працюють волонтери. То мають бути ті люди, які вірять в перемогу Анатолія Степановича. Інакше, то вже заробітчанин. А сюди йдуть чесні і справедливі люди, які хочуть, щоб він став Президентом. Іншого я не бачу на тій посаді».

Серед тих, хто працюватиме на виборах на волонтерських засадах, – рядові партійці.
Як Дмитро Дмитрук з Луцька

По-друге, це прихильники. У штабі розповідають, що є багато лучан, які прагнуть долучитися до роботи на виборах.

За словами Сергія Чурікова, кампанію зі бору волонтерів проводять відкрито, розповідаючи про свої наміри у ЗМІ. Крім того, є борди, де є номер телефону, за яким кожна людина може запропонувати свої послуги. Стартував рух під гаслом «Чесних більше!». Волонтерський штаб, який діє на рівні Києва, очолює Єгор Фірсов, відповідні штаби і центри створені у всіх регіонах.

Серед тих, хто є учасником наради у волонтерському штабі – лучанин, доцент СНУ Андрій Сищук. Каже, «вже 27 років втрачено», країна на рубежі і кожна людина має відчувати за це відповідальність, в першу чергу, на собі. Тому й змінювати щось, переконує, має сама.

Вже 27 років втратили. Час брати відповідальність на себе,
переконує волонтер Андрій Сищук

«Якщо оцінювати з точки зору втраченої вигоди, то ми могли бути зараз у зовсім іншій країні з іншим рівнем життя. Давно спостерігаю за Гриценком, ще коли він вперше почав з’являтися на ефірах Шустера. Він не зраджує принципам і пропонує кроки, які допоможуть вирішити проблеми в Україні: побороти корупцію, знищити олігархів (не бізнес, а саме олігархів!) і політику зробити чистою.

Здається, що на підтримку волонтерів треба зробити особливий акцент. Гриценко ж не має такого доступу до центральних каналів, як інші. Його мало впізнають. То має бути такий рух знизу, ціла мережа», - каже Андрій Сищук.

Лучанин Володимир Потарський очолює на Волині громадський рух «Хвиля», 
який на президентських виборах разом з Анатолієм Гриценком

Лучанин Володимир Потарський – керівник волинського осередку Громадського руху «Хвиля» (він приєднався до команди Гриценка на виборах у Президенти, на рівні Києва рухом керує Віктор Чумак) себе теж зараховує до волонтерів цього кандидата в Президенти. Відтак звернувся до присутніх лучан, аби підтримати їх у бажанні попрацювати на перемогу того кандидата, якого вважають достойним.

«Як ви знаєте, вперше демократична опозиція об’єдналася навколо одного кандидата. Мені дуже імпонує гасло «Чесних більше». Ви самі розумієте, що тільки чесні й принципові здатні змінити ситуацію в Україні», – каже він.

Найголовніше: переконати людей прийти на вибори

Керівник громадської приймальні обласного штабу Михайло Бабенчук пояснює: на Волині має діяти 5 волонтерських центрів. Наразі діє один такий штаб, в Луцьку на проспекті Волі, 35. Частина волонтерів, каже, зголошуються до роботи через сайт кандидата, де можна заповнити відповідну анкету, її опрацюють на місцях і запросять до співпраці.

Волонтерів просять лишити свої контактні дані, щоб тримати зв'язок. Наголошують: волонтерський штаб працює відкрито, прозоро, кожен охочий завше може прийти в офіс (наразі в громадську приймальню обласного виборчого штабу Анатолія Гриценка в Луцьку), де йому за необхідності все пояснять і розкажуть.

Саме на цих людей покладають ще одну надважливу місію: переконати лучан прийти на вибори.

Михайло Бабенчук розповідає про волонтерські штаби на Волині

«Уся інформаційна олігархічна машина налаштована на те, щоб розказати людям, що ці вибори неважливі, що від них нічого не залежить, що «голосуй чи не голосуй, все одно порішають». А відтак дуже багато людей не приходять на виборчі дільниці. Якщо ви стежили за виборами в ОТГ, то міське населення, яке в більшості традиційно голосує за демократичних кандидатів, не прийшло на вибори. У Ківерцях явка сягнула 40%. Це дуже мало. Задача волонтерів – мотивувати людей. Сказати: «Давайте спробуємо. Давайте підемо. Нам раз на 5 років дається шанс обрати Президента». Чому – ні?» –  переконував присутніх Сергій Чуріков.

Команда Гриценка в Луцьку: …. 
Завдання волонетрів: розповсюджувати інформаційні матеріали,
пояснювати важливі меседжі про кандидата і
переконувати людей таки прийти на вибори, бо це відповідально

Люди будуть? Будуть!

Він колотив каву в паперовій склянці й уважно слухав. Вже помітно старшого віку чоловік. Лучанин Леонід Осавуленко. Автор кількох книг.

«Будуть», – каже у відповідь на запитання, чи вірить він в те, що на виборах будуть працювати волонтери.

За словами цього чоловіка, час, коли хтось когось примушував щось робити на виборах, вже минув.

Леонід Осавуленко: час, коли людей змушували робити вибір, позаду,
тепер все в руках волинян

«У нас вже люди інші. Не та Україна. Дивіться: нове покоління (киває головою на залюднений штаб, –  авт.). Це я вже належу до залишків. Мені 54. Але я пам’ятаю інші часи. Туди я не хочу. Хліб по 16 копійок, ковбаса по 20?  Але то була фіксована ціна і за всім черги та дефіцити скрізь. Зараз непогано. Ні. Але… У мене пенсія 1550 гривень в жінки 1650 гривень. Вона недавно заплатила за комунальні послуги 1800. Можна жити? Якось не зовсім», – зауважує Леонід Осавуленко.

Тому він тут. У цьому ж офісі, кажуть працівники штабу, чекають людей, які готові стати волонтерами задля перемоги Гриценка. Пояснять. Забезпечать інформаційними матеріалами. Поспілкуються. Прозоро і відверто.

Бо вірять, що замість того, щоб нарікати, що вибори в Україні проводять за гречку, треба спробувати провести їх по-іншому.

Текст: Олена ЛІВІЦЬКА

Фото: Ірина КАБАНОВА


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Для дівчинки з Волині, якій треба пересадка печінки, зібрали 20 тисяч на фестивалі. ВІДЕО
Наступна новина «Ямковий ремонт – це даремна трата державних коштів», – Олександр Савченко
Останні новини
Схожі новини