Історія волинянина, який підірвався на міні під Соледаром

Історія волинянина, який підірвався на міні під Соледаром

Військовослужбовець із Волині Андрій Прокопюк, який став на захист країни з перших днів великої війни, нині лікується та реабілітується після отриманого поранення на Бахмутському напрямку.

Історію захисника, який підірвався на протипіхотній міні, розповіли  у Любомльському медичному об'єднанні, пише Суспільне

«Як вдалося вижити не знаю досі» — волинський захисник Андрій Прокопюк

Військовий Андрій Прокопюк родом із міста Любомля. Поранення отримав ще в серпні 2022 року під Соледаром, зачепивши виставлену росіянами «розтяжку» на протипіхотній міні. Осколки просікли майже все тіло, розтрощили кістки на ногах, позастрягали у руках, у результаті чого він отримав сім переломів.

«Ще дев’ять осколків ношу в собі. А оце ті шрами, які залишилися після операцій. На правій нозі немає частини кістки. Думав, що ногу мені так і не врятують. Бо були порвані мало не всі артерії, пробиті легені», — каже чоловік.

Зі слів бійця, протипіхотна міна 82 мм містить у собі понад 2,5 тисячі осколків, які розлітаються на 30 метрів у радіусі, а сама міна при детонації спершу підстрибує на 80 сантиметрів вгору й тільки тоді розривається.

«І от в радіусі 30 метрів ці осколки косять все. Як вдалося вижити – не знаю досі. Лікарі у Львівському військовому госпіталі, куди я згодом потрапив, казали, що як мінімум у мене мало не бути обох ніг», — розповідає Андрій.

Шість місяців був прикутий до лікарняного ліжка і переніс майже 30 операцій

Одразу після поранення Андрія евакуювали в стабілізаційний пункт у Бахмут, звідти – у реанімацію Дніпровської лікарні імені Мечникова, де провели кілька стабілізаційних операцій. Після Дніпра військовослужбовця перевезли у Вінницю, де зробили чотири операції, потому — у Львів, де він переніс ще 15 операцій.

Потім Андрій Прокопюк потрапив на Закарпаття у Мукачівський госпіталь, де на нього чекало ще вісім оперативних втручань. Сумарно волинянин переніс до 30 операцій. Весь цей час — шість місяців — чоловік був «лежачим» пацієнтом. Згодом боєць попросив у лікарів відправити його ближче до рідного краю: так Андрій потрапив на реабілітацію у Ковель, де його поставили на ноги.

З жовтня 2023 року Андрій Прокопюк проходить лікування й відновлення у травматологічному відділенні Любомльського медичного об'єднання, займається з фізіотерапевтами. Чоловік каже, що вже може завести праву руку за голову чи за спину, а ще пів року тому не міг підняти її на рівні плечей.

Зараз військовий уже пересувається з милицями та може самостійно давати собі раду. Попри це Андрій Прокопюк ще потребує постійного контролю лікарів, щоденних перев’язок рани на нозі, де відсутня частина кістки. Боєць додав: за місяці, що лікувався та займався з любомльськими реабілітологами, почувається значно краще.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У волинський музей передали медальйон кінця 19-го століття
Наступна новина У Луцьку чоловік вкрав у магазині «Dolce & Gabbana» через скрутне матеріальне становище
Останні новини
Схожі новини