Іван Миколайчук на Волині збирав матеріал до фільму про долю емігрантки

Іван Миколайчук на Волині збирав матеріал до фільму про долю емігрантки
Іван Миколайчук, Еліані Сабате та Яхія Хараши у Луцьку

Укранський кінорежисер Іван Миколайчук із французькою колегою Еліані Сабате мали намір зняти фільм про українську еміграцію у США «Острів сліз», матеріал для сценарію якого вони збирали на Волині.

Про це повідомляє на своїй сторінці у Facebook Diaspora.ua.

Зазначається, що працювали вони на Волині у 1985 році. Саме тоді була зроблена ця світлина. На ній – Іван Миколайчук, французька режисерка Еліані Сабате та актор Яхія Хараши (чоловік Еліані) під час роботи над сценарієм «Острів сліз».

Фільм так і не зняли, бо через два роки Миколайчука не стало.

Сценарій мав ґрунтуватися на реальній трагічній історії української емігрантки Катерини Ясенчук в Америці з 1915 року, коли вона іммігрувала до США, до 70-х років. Його написання ініціювала телеведуча, акторка і режисерка французького телебачення Еліані Сабате. Почувши у новинах надзвичайну історію української емігрантки, вона так перейнялася нею, що вирушила в 1985-му до України шукати родичів Катерини, писати сценарій та готуватися до зйомок. В Україні Сабате звернулася по допомогу до Івана Миколайчука.

Іван Миколайчук під враженням розповіді Еліані узявся за сценарій, організацію поїздок по тих місцях на Волині, де мешкала героїня, пошуки її родичів та знайомих. Однак усе було безрезультатно, адже чиновники чинили супротив реалізації проекту, а співробітники КДБ невідступно супроводжували Миколайчука та французьку гостю упродовж поїздок.

У тій подорожі 1985 року на Волинь Еліані Сабате так і не пощастило побачити самобутнє українське село. Іван Миколайчук дуже переживав через це, а вона, за спогадами свідків тих подій, заспокоювала його: «Не переймайся. Я тобі під Парижем збудую українське село».

Близькі Миколайчука стверджують, що було написано два сценарії Сабате і Миколайчука. Причому Сабате як режисерка майбутнього фільму кращим вихнала сценарій свого українського колеги. Фільм мав бути двосерійним: перша чорно-біла серія мала розповісти про життя українки в Америці, в друга, кольорова, – це розповідь героїні про Україну.

«Про обставини роботи над сценарієм та підготовкою до зйомок цього фільму ми дізналися з книжки «Острів сліз», до якої увійшли непоставлений сценарій Івана Миколайчука і Еліані Сабате «Острів сліз», ілюстрації до нього та супровідні статті та фото. Найбільше деталей про співпрацю Івана Миколайчука з Е.Сабаті міститься у статті Ніни Романюк «Три ночі з Іваном Миколайчуком». Радимо до прочитання всім зацікавленим», – ідеться у повідомленні.

Довідково

Іван Васильович Миколайчук –  український кіноактор, кінорежисер, сценарист, лауреат Шевченківської премії 1988 року (посмертно).

Народився 15 червня 1941 року у селі Чортория Кіцманського району Чернівецької області.

Виконав 34 ролі в кіно, створив 9 сценаріїв, дві режисерські роботи.

В УРСР носив тавро «неблагонадійного».

Помер 3 серпня 1987 року, похований на Байковому кладовищі у Києві.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Саме те, що треба: акція на 4-кімнатну квартиру. 2 санвузли, паркінг, благоустрій
Наступна новина Дорослі смітять – діти після них прибирають. Луцькі школярі навели порядок на березі Стиру
Останні новини
Схожі новини