Анатолій Макаренко з партії «Сила і Честь» розповів у Луцьку, як потрібно реформувати митницю

Анатолій Макаренко з партії «Сила і Честь» розповів у Луцьку, як потрібно реформувати митницю
Анатолій Макаренко - №10 у списку партії «Сила і честь»

Митницю називають одним з найбільш корумпованих органів. Вона начебто може навіть подвоїти державний бюджет, якщо звільнити усіх хабарників та прибрати схеми.

Чи так це насправді та що все ж варто зробити для покращення ситуації, зокрема на Волинській митниці, у Луцьку розповів ексочільник митниці (2009-2010) та ексзаступник голови ДФС (2014-2015 роки) Анатолій Макаренко. Він зараз балотується у нардепи від партії Ігоря Смешка «Сила і честь» під №10 у виборчому списку.

За участі Анатолія Макаренка відбувся круглий стіл на тему «Державний кордон. Час змін!».

Офіційна зарплата досвідченого митника – 7,5 тисяч гривень

«Митниця на сьогодні депрофесіоналізована, дезорганізована і демотивована. Тому що, згідно з законом про люстрацію, з митниці прибрано середню гілку фахівців. Це не були корупціонери. Вони справді фахівці. Жодної кримінальної справи по них немає. Цей процес я називаю лжелюстрацією», - сказав Анатолій Макаренко.

З його слів, значна частина митників не має мотивації для чесної роботи, тому що офіційна заробітна платня працівника з 20-річним стажем – 7,5 тисяч гривень.

Також, запевняє політик, митниці заважає вибудувана корупційна структура.

«На сьогодні є проблема нерівних правил гри. Є підприємства, які мають преференції. На жаль, колишня президентська вертикаль створила ситуацію, коли тіньовими потоками почав керувати так званий офіс. Була створена ціла індустрія контрабандна з заниженням митної вартості, підміною товарів, наданням недостовірних даних. Замість тканини, наприклад, показували керамічну плитку. Зараз, за моєю інформацією, кордон стоїть і очікує – домовляться чи не домовляться», - зазначив Анатолій Макаренко.

Український кордон виглядає бідно, порівняно з білоруським

Ділились своїми думками про кордон та митницю також гості круглого столу. Зокрема засновник Луцького прикордонного загону, генерал-лейтенант у відставці Аркадій Яворський розповів про те, як доглядають за своїми кордонами українці, білоруси та поляки.

«Білорусь менша і бідніша, але облаштувала свій кордон добре навіть у поліських болотах. Під’їзди, чистота, пункти пропуску оснащені, вертоліт літає двічі на добу, а в нас цього всього і близько немає», - сказав генерал.

Також він зауважив, що через недогляд берегів річки Західний Буг Україна щороку втрачає територію.

«Наш правий берег високий і його розмивають паводки, течії. При цьому ставлення держави до цього ніяке – ми втрачаємо територію. Натомість у Польщі гміна (аналог нашої сільської ради) має кошти і обов’язок доглядати за берегом», - наголосив Аркадій Яворський.

Окрім цього, на заході говорили про відновлення пішохідних пунктів пропуску на кордоні з Білоруссю та необхідність будівництва нових пунктів пропуску, зокрема «Адамчуки-Збереже» у Шацькому районі. Проект облаштування пункту пропуску розробили ще у 2008 році, однак досі далі документів справа не дійшла.

Що Макаренко думає про Нефьодова

«Максим Нефьодов (нещодавно призначений голова Державної митної служби, - ред.) працював першим заступником Міністра економічного розвитку і торгівлі. Фактично він керував цим міністерством. Ми знаємо тільки про одне, що він зробив – Prozorro. Так звана програма державних закупівель висвітлювалась на всіх екранах і є одним з прапорів реформи. Відношення до неї у тих, хто приймав участь у закупівлях, неоднозначне», - зауважив Анатолій Макаренко.

«Ставлення до пана Нефьодова в українських підприємців і промисловців також досить критичне. Федерація роботодавців країни двічі зверталась до Уряду з вимогою звільнити його. Коли він подавався на конкурс, я думав, що пан Нефьодов зніме свою кандидатуру. Все-таки Уряд буде змінюватись. Але відбулось те, що відбулось. Я вважаю, що це не буде ефективним призначенням, буде багато телевізора і дуже мало конкретної справи», - додав він.

Що можна зробити на митниці

«Українській митниці потрібно повернути її сенс – спрощення процедур торгівлі. В першу чергу – забрати «смотрящих» з правоохоронних органів, а також дати митникам нормальний соціальний пакет. Треба залишати людей, які не заплямували репутацію і знають митну справу. Є матеріали правоохоронних органів і громадська думка, які потрібно врахувати», - сказав Макаренко.

«Можливо, варто зробити конкурс. Але треба пам’ятати, що аудити і люстрації всіх втомили. Митникам слід сказати – ви працюєте і показуєте результат. Якщо ви не показуєте результат і контрабанда продовжується, ми вас прибираємо з посад. Можливо, варто дати випробувальний термін», - додав він.

Анатолій Макаренко виступає проти витрясання грошей з бізнесу. Натомість пропонує йти дипломатичним шляхом:

«У 2009 році я очолив митну службу і мені поклали довідку на стіл, скільки мобільних телефонів легально ввезли в Україну у грудні. 10 тисяч мобільних телефонів, а продано за той же час мільйон. Ми могли проводити спецоперації на кордоні – перевертати валізи, кошмарити бізнес. Але контрабандисти завжди креативніші і йдуть на півкроку вперед.

Ми пішли іншим шляхом і підписали меморандуми з Укрчастотнаглядом і мобільними операторами, де було чітко визначено – жодна телефонна слухавка, яка не пройшла митне оформлення, не може бути активована на території України. В результаті в грудні 2009 року було розмитнено 860 тисяч мобільних телефонів. Додатково ми отримали 72 мільйони доларів податку. Помножте їх на сьогоднішній курс і скажіть, що у нас немає грошей. Гроші є і вони в товарах».

Що в результаті можна отримати

«Непотрібно казати, що митниця може дати два державні бюджети. Не може вона цього зробити. Не завозиться в Україну стільки товару. Але митниця може легко дати плюс 30%. Якщо зараз вона дає 30 мільярдів гривень на місяць, то може давати 40. Головне – рівні і чесні умови для бізнесу», - наголосив політик.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Синоптики розповіли, якою буде погода на Волині у найближчі 5 днів
Наступна новина На «Бандерштаті» можна буде політати на повітряних кулях. Скільки це коштуватиме
Останні новини
Схожі новини