Смешко в Луцьку: «Якщо уряд не має стратегії, хай звільняє місце»

Смешко в Луцьку: «Якщо уряд не має стратегії, хай звільняє місце»
Лідери партії «Сила і Честь» у Луцьку

У Луцьку побували лідери партії «Сила і Честь».

Голова партії екс-глава СБУ та екс-керівник української розвідки, у недавньому минулому кандидат у президенти Ігор Смешко прибув на Волинь разом із колегами партійцями, серед яких волинянин генерал-лейтенант, засновник воєнної контррозвідки в Україні  Олександр Скипальський, перший заступник голови партії професор Нацуніверситету оборони Володимир Тимошенко, член політради партії, хірург та керівник вінницького осередку Віген Товмасян.

Під час пресконференції, яку партійці провели для місцевих медіа, були присутні й керівник облорганізації цієї політсили та однойменної фракції у Волиньраді Роман Карпюк та депутат облради Віктор Галан-Влащук.

Причини приїзду на Волинь партійці пояснили активною розбудовою партії та роботою над створенням найперше її міцної регіональної ланки. За словами Смешка, «Сила і Честь» - чи не єдина партія, де платять внески, де є секретаріат, а його члени отримують зарплати і сплачують податки.

«Перед цим ми були на Вінничині, Чернігівщині. Ми будуємо партію знизу. Минулі вибори у Верховну Раду пройшли у нас фактично без бюджету. Почали вибори у Верховну раду, коли в партії було біля ста людей. Біля 700 тисяч голосів у нас ЦВК просто обнулило. Є фактичні дані навіть», - так відповідає Ігор Смешко на запитання про справжні причини візиту на Волинь.

Ігор Смешко

Чому партія провадить активну роботу?

Там вірять у перспективи цієї політсили в майбутньому парламенті. Згідно з недавніми рейтингами, які оприлюднив Київський міжнародний інститут соціології, «Сила і честь» уже могла б набрати на виборах 7,8% і стати однією з восьми партій, які зайшли б у парламент.

У Луцьку політик часто говорить про неефективні дії уряду та необхідність його швидкого перезавантаження. Він не критикує президента. Каже, що партія не має і не матиме жодного стосунку до олігархів. Щодо волинських політиків, то на питання, чи знайомий Смешко з Ігорем Палицею, відповідає: «Ні, не знайомий, жодного разу не бачив». Додає, «безумовно, в силу того, що я керував розвідкою майже 10 років і очолював Службу безпеки, мені це прізвище відоме, та особисто не знайомий».

«Учора поспілкувалися з членами місцевих організацій партії, відвідали садибу В’ячеслава Липинського. Наша партія – перша партія в Україні заснована на ідеології неоконсерватизму, витоки якого йдуть від ідеології, яку розробляв ваш земляк В’ячеслав Липинський. Сьогодні ми відвідали військовий ліцей з посиленою спортивною підготовкою. Це унікальний заклад, як на мене. Якщо б кожна область мала щось подібне…» - каже Ігор Смешко.

«Перша партія в Україні заснована на ідеології неоконсерватизму,
витоки якого йдуть від ідеології, яку розробляв ваш
земляк В’ячеслав Липинський»

Чимало уваги в розмові партійці приділили роботі уряду.

«Народ України має знати через рік урядування: а яка у вас стратегія? які люди зможуть покращити показники? На нашу думку, маркери будь-якого уряду – це культура, наука, освіта, економіка, армія, охорона здоров’я, екологія і демографія. За цими маркерами, показниками ми бачимо, що уряд правдивий. Якщо цього нема, то треба, щоб цей уряд що? Звільняв місце для тих, хто має стратегію, тактику, відповідних людей, які все зможуть», - каже Смешко.

Діючий уряд не має стратегії відновлення економіки, вважає Смешко. У нас, за його словами, «непрозоре використання бюджету». У нас, вважає він, нема кінцевої переробки. У нас, каже, медики виїжджають, скоро не буде кому лікувати. Уряд, зауважує, «не має обліку енергетичних ресурсів, а звідсіля ці фантастичні накрутки».

У політика – своє бачення оборони країни.

«Ми повинні говорити правду своєму народу: нас не чекають в НАТО, найближчим часом ми членом НАТО не будемо. В НАТО приймають консенсусом, на найближчу перспективу ми не маємо щодо цього союзників. А ми в стані війни, частина наших територій окупована. Значить концепцію треба змінювати. А концепція може бути тільки одне: оборона.

«Я знав банкірів та адвокатів там, які в суботу
були командирами роти, командирами батальйонів і гордилися цим»

Я створював військове представництво нашої держави у Швейцарії. Вважаю, що досвід Швейцарії у цьому блискучий. Професійне військо, 55 тисяч, але за 5 днів збільшують резерви в разі потреби до пів мільйона. У них Міноборони називається Міністерство оборони, молоді та спорту та в справах ветеранів. З першого дня починають готувати до оборони. Я знав банкірів та адвокатів там, які в суботу були командирами роти, командирами батальйонів і гордилися цим», - розповідає голова партії «Сила і Честь».

Волинь варта уваги політики та державних мужів не тільки з огляду на її прикордонне розташування, а й на історичне минуле. На цьому наголосив Олександр Скипальський.

«Я - волинянин і всіляко лідера просив приїхати на Волинь. Історичне минуле Волині сьогодні ще не до кінця висвітлене. Маю на увазі останні дослідження щодо місця народження князя Володимира. В умовах гібридної війни підняття ролі історії Волині та князя Володимира – це ще один нищівний удар по загарбницькій ідеології Росії. Саме тому ми як люди, які розбираються і в безпеці, і в політиці, цінуємо це історичне минуле і будемо це використовувати для зміцнення нашої держави», - зауважує генерал Олександр Скипальський.

Уродженець Любомльщини Олександр Скипальський

Чи є, на думку екс-глави СБУ Ігоря Смешка, загрози волинянам зі сторони Білорусі?

«Я не хочу вас обманювати, дорогі волиняни, є. На сьогоднішній день є мілітаризація Білорусі. Запорука того, що буде все гаразд, це сильна економіка і сильна армія. Тоді ніхто не піде. Сила застерігає, слабкість провокує», - каже він.

Резюмував зустріч голова фракції в облраді Роман Карпюк.

«Наша партія вперше брала участь у виборах до місцевих рад. Ми вперше пройшли у Волинську обласну раду. У нас у фракції достойні люди.  Це всього 4 депутата, тому ми в принципі не можемо приймати великих рішень, бо такі фракції, як «За майбутнє», «Свобода», «Батьківщина», створюють більшість. Ми ж на сьогодні займаємо нейтральну позицію. Більшість може обійтися без нас. А опозиції як такої у Волинській облраді немає. Нема такої фракції, яка могла б сказати, що вона є в опозиції, бо є стабільна більшість, яка несе відповідальність за рішення», - зазначає керівник облосередку.

Смешко не боїться казати, що його партія на наступних виборах «обов’язково стане парламентською». І навіть, що у Волинській облраді вона матиме більшість.

Каже, що рейтингів не замовляли, але натомість «Сила і Честь» - на 5-й позиції. Вгорі цього рейтингу, за його словами, – політсили влади, які отримали бюджетне фінансування та мають ресурси, а нижче «Сили і Честь» - «партії, які мають зв’язки з  олігархами».

Текст і фото: Олена ЛІВІЦЬКА


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У додатку «Дія» з'явилися жовті COVID-сертифікати
Наступна новина Якою буде погода на Волині найближчими днями
Останні новини
Схожі новини