Контрабанда бурштину: волинський аспект

Контрабанда бурштину: волинський аспект

Проблема із незаконним видобутком бурштину та підпільним «експортом» його за кордон в Україні набула загрозливих масштабів. Свого часу Президент Петро Порошенко доручав силовикам подолати «бурштинову мафію». Яка ж зараз ситуація із незаконним вивезенням бурштину з України в Польщу?

Бурштин з України цінується за кордоном. Люди дуже ризикують, коли хочуть заробити, щоб провезти через українсько-польський «сонячне» каміння. Волинь – прикордонна область й слово контрабанда – нерідко вживане, – пише Мая Голуб на сторінках IA ZIK.

У Волинській митниці ДФС зауважують, що бурштин не значиться у переліку предметів контрабанди, відповідно до чинного законодавства. На митниці «сонячне» каміння вилучають, якщо виявляють під час митних оглядів у громадян. Вилучення відбувається через приховування бурштину від митного контролю, відповідно до ч. 1 ст 483 Митного Кодексу України.

Громадяни приховують бурштин від митного контролю, оскільки офіційно не можуть подати на нього товаросупровідні документи, адже видобуток бурштину дозволений лише окремим підприємствам, які мають відповідну ліцензію.

Визначення контрабанди міститься у статті 201 Кримінального Кодексу України:

«контрабанда, тобто переміщення через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю культурних цінностей, отруйних, сильнодіючих, вибухових речовин, радіоактивних матеріалів, зброї та боєприпасів (крім гладкоствольної мисливської зброї та бойових припасів до неї), а також спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації, – карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років».

Відповідно до п.3 ч.1 ст.1 Закону України «Про державне регулювання видобутку, виробництва і використання дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння та контроль за операціями з ними», бурштин – це дорогоцінне каміння органогенного утворення.

Бурштин, що переходить у власність держави відповідно постанов суду, передають в «Державне сховище дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння України».

На митниці пояснили, що одночасно з тимчасовим (до рішення суду) вилученням в пункті пропуску, митниця складає повідомлення до органів Національної поліції за попередньою кваліфікацією за ст. 198 Кримінального Кодексу України (придбання або збут майна, придбаного злочинним шляхом).

Надалі уже слідчі поліції приймають рішення стосовно відповідальності порушника, розшуку його спільників чи інших слідчих або процесуальних дій. Митниця ж, у межах своїх повноважень, після вилучення замовляє експертизу товару, в тому числі для підтвердження мінерального складу і дорогоцінності вилученого каміння, для визначення його митної вартості, складає протоколи про порушення митних правил, які передбачають адміністративну відповідальність (штраф або штраф з конфіскацією) і передає їх на розгляд суду.

Бурштинова статистика на кордоні: скільки каміння вилучали й коли

У Волинській митниці ДФС надали інформацію щодо вилучення бурштину за перші квартали 2017 і 2018 року.

За три місяці 2017 року було 6 протоколів про порушення митних правил під час переміщення за межі митної території України різновидів сукциніту загальною вагою 46,87 кг, загальною вартістю 1,6 млн грн.

За І квартал 2018 року: 4 протоколи про порушення митних правил під час переміщення за межі митної території України різновидів сукциніту загальною вагою 28,7 кг, загальною вартістю 193,8 тис. грн.

На митниці додали, що статистика умовна, адже партії вилученого бурштину дуже різняться між собою за якістю каміння і за вартістю.

У Державній прикордонній службі України у відповідь на запит повідомили, що найбільшу партію бурштину у 2018 році – 148 кг затримано 23 березня на ділянці Мостиського прикордонного загону.

У 2017 році органами та підрозділами Державної прикордонної служби України на українсько-польському кордоні вилучили 411, 7 кг бурштину. А за 4 місяці 2018 року – 149, 2 кг «сонячного» каміння.

Впродовж 2017 року посадові особи Волинської митниці ДФС склали 22 протоколи про порушення митних правил, в яких предметом правопорушення виступає дорогоцінне каміння органогенного утворення – бурштин, на суму – 3,1 мільйона гривень. Протягом січня-травня 2018 року складено 5 протоколів про порушення митних правил на 240 тис. грн. Таку інформацію вдалось дізнатися у відповідь на запит від Волинської митниці ДФС.

Бурштин, що вивозять з України в Польщу, шукають без сканера

На початку березня 2016 року поляки затримали рекордну партію бурштину, який везли з України. В пункті пропуску «Дорогуськ» їм вдалось вилучити 1,5 тонни «сонячного каміння», яке українські митники пропустили.

Тому у волинської митниці поцікавились, чи зараз є сканер, з допомогою якого можна було б виявити «сонячне каміння».

Головний державний інспектор з питань доступу інформації Волинської митниці Валентина Черниш розповіла, що сканером на Ягодині перевіряють лише імпорт.

«На Ягодині працює один сканер, який взагалі єдиний в Україні на українсько-польській ділянці й виключно працює в напрямку імпорту. Тобто, ми скануємо, що до нас завозиться. Від поляків з їхнього боку теж стоїть сканер. Вони сканують, що від нас везеться, ми скануємо, що від них везеться. Експорт українською стороною не сканується. А бурштин, зрозуміло, везуть у Польщу», – зазначила Валентина Черниш.

У Волинській митниці ДФС також зазначили, що переміщення бурштину здійснювалося в більшості випадків шляхом приховування від митного контролю під сидінням, в ніші для інструментів транспортних засобів, а також в спеціально виготовлених сховищах, пристосованих з метою переміщення в конструктивних порожнинах автомобілів, які попередньо піддавались збиранню та монтажу.

Також на митниці зазначили про випадок, коли було затримало найбільшу партію бурштину цієї весни. Зокрема, 20 березня 2018 року посадові особи митниці припинили спробу незаконного переміщення дорогоцінного каміння органогенного утворення – бурштину (різновиду сукциніт), в стані сировини, загальною вагою 1220, 61 грам нетто, а його загальна вартість становить 46 181, 00 гривень.

У поліції очікують більше переданих до суду справ завдяки гемологічній експертизі
Виконувач обов’язки заступника начальника слідчого управління головного управління Національної поліції у Волинській області Андрій Литвин зазначив, що у 2017 та 2018 роках не було відкрито кримінальних проваджень за фактом нелегального вивезення бурштину за кордон.

Натомість, у 2017 році було відкрито 4 кримінальних провадження за фактом незаконного видобутку бурштину, а у 2018 році – 1.

За цей період по місту Любомль зареєстровано 5 проваджень по статті 198 Кримінального кодексу України (придбання або збут майна, завідомо здобутого злочинним шляхом).

У 2018 році до суду спрямовано три кримінальних провадження, за 2017 рік – два.

Андрій Литвин зауважив, що в поліції незабаром буде можливість проведення гемологічної експертизи, що дасть можливість визначити походження того чи іншого каміння, схожого на бурштин.

«Буде в нас найближчим часом проводитись НДЕКЦ гемологічна експертиза. Думаю, що в нас показник щодо направлення до суду буде значно збільшуватись. Відповідно до змін в КПК, приватні установи не можуть нам проводити на сьогоднішні експертизу. А приватні установи роблять дорогі експертизи. Надалі вже у нас в державній установі будемо проводити гемологічні експертизи. Думаю, що значне зрушення у цьому напрямку в нас буде», – зазначив Андрій Литвин.

Цікаво, що на Волині траплялися випадки, коли вилучений бурштин та інше майно суд повертав власникам.

Наприклад, як зазначено у розслідуванні Аріни Крапки на сайті «Громадське Волинь», Любомльський райсуд 21 липня 2017 року повернув власнику 366 грам бурштину-сирцю, вартістю майже 185 тисяч гривень та автомобіль, вилучений на Ягодинській митниці інспектором-кінологом під час огляду. Дорогоцінне каміння знаходилось у поперечині панелі підлоги під переднім рядом сидінь та у зчіпному пристрої автомобіля, тобто у спеціально виготовлених сховищах.

Контрабанда бурштину: волинський аспект
Контрабанда бурштину: волинський аспект

 


Заробітки залишились у перекупників і «криші», – журналіст з Рівненщини

На Волині, Рівненщині та Житомирщині є поклади бурштину. «Сонячне» каміння, видобуте на цих територіях дехто намагається перевезти через кордон, щоб дорожче продати. Або ж збути на місці тим, хто сам ризикне перевозити.

Рівненський журналіст Дмитро Леонтіюк зазначає, що бурштин, який видобувають в балтійському регіоні, Україні і Білорусі є двох категорій: технічний і ювелірний.

«Інтерес до каміння українського і білоруського походження на світовому ринку високий і вмотивований тим, що щільність цих сукцинітів в рази вища. Відтак, питомий обсяг самородків, з яких одразу можна виготовляти ювелірні вироби в рази вища, ніж, до прикладу, в тому ж Калінінграді/Ризі/Гданську чи інших місцевостях», – зазначив він.

З його слів, ситуація щодо ціни і трендів на ринку змінюються. Зараз в тренді непрозорий, однорідний камінь світлих відтінків жовтого кольору.

«Ціни і формат нелегальної купівлі-продажу та і контрабанди суттєво змінився після подій травня 2014 року у Сарненському районі на Рівненщині. Це пов’язано з руйнацією єдиної корупційної системи управління цією галуззю (т.зв. «Програми») і тим, що безпосередньо до місць видобутку масово допустили скупників з Китаю, Туреччини, Центральної Азії та країн Перської затоки, як основних споживачів ювелірного сукциніту. Зі збільшенням попиту та ціни, за умови відсутності будь-якого контролю та саморегулювання в галузі, а також початком масового видобутку на Житомирщині, пропозиція значно перевищила попит», – зауважив Дмитро Леонтіюк.

За його словами, у 2017 році, аби втримати ціну, копачі зробили стратегічну помилку – дозволили сегрегацію каміння не лише за фракціями, а й з кольорами/відтінками і тим самим обвалили ціну на переважну більшість видобутого ними каміння нижче рівня економічної доцільності видобутку.

«Заробітки залишились у перекупників і «криші», хоча і їх рівень значно впав», – підсумував журналіст.

Контрабанда бурштину: волинський аспект
Контрабанда бурштину: волинський аспект


Що загрожує за перевезення через кордон нелегально видобутого каміння?


Комусь вдається переправити через кордон нелегально видобутий товар, комусь – ні. За кордоном ціна бурштину залежить від фракції та якості товару. Ризик великий: можна втратити сховане все, або ж заробити, якщо вдасться проїхати з бурштином в іншу країну.

Адвокат Олег Огородник зауважує, що попри проблему незаконного видобутку бурштину і його тіньового продажу на ринки світу, законодавець окрім популізму ніяким чином на законодавчому рівні не вніс відповідні зміни у чинне законодавство, яке б створило реальну відповідальність за незаконні операції із сонячним камінням.

«Станом на сьогодні є кримінальна відповідальність за ст. 240 КК України «Порушення встановлених правил охорони надр, якщо це створило небезпеку для життя, здоров’я людей чи довкілля» (тут законодавець навіть спромігся збільшити санкцію кримінальної відповідальності), однак по факту за цією статтею притягнути до кримінальної відповідальності можливо лише, якщо підозрюваного застануть безпосередньо на місці вчинення злочину, тобто під час видобутку бурштину. Скажімо, якщо особу у центрі міста затримають із торбою наповненою бурштином, то до кримінальної відповідальності її не притягнуть, позаяк довести, що саме ця особа видобувала цей бурштин нереально. Достатньо свідчень особи про те, що цей пакет із бурштином вона знайшла за рогом», – зауважує юрист.

Олег Огородник зазначає, що дещо інша ситуація із виявленим бурштином у осіб на митному кордоні України. Тут можливі два варіанти розвитку подій.

Зокрема, законодавство України передбачає дозвіл на перевезення товарів, якщо їхня вартість не перевищує 10 000 євро. (ст. 371 Митного Кодексу України). Якщо фактурна вартість бурштину перевищує 10 000 євро – декларування є обов’язковим. До органу доходів і зборів подаються документи на бурштин (договір купівлі-продажу, товарний чек чи інші документи, що підтверджують право власності на товар).

Перетин митного кордону здійснюється через так званий «червоний коридор». Додаткові документи оформлюються в залежності від способу переміщення через митний кордон (потяг, літак, автомобільний транспорт).

Олег Огородник зауважує, що другий варіант найбільш поширений. Наприклад, особа, яка намагається перевезти через кордон партію бурштину, навмисно приховує його від митного контролю, чим і вчиняє ПМП (порушення митних правил). Зокрема, порушення порядку проходження митного контролю в зонах (коридорах) спрощеного митного контролю, тобто переміщення через митний кордон України особою, яка формою проходження митного контролю обрала проходження (проїзд) через «зелений коридор», товарів, переміщення яких через митний кордон України заборонено або обмежено законодавством України, або товарів в обсягах, що перевищують неоподатковувану норму переміщення через митний кордон України, – тягне за собою накладення штрафу в розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

А у разі, якщо безпосередніми предметами правопорушення є товари, переміщення яких через митний кордон України заборонено або обмежено законодавством України, – також конфіскацію цих товарів. (ст. 471 МК України). Як правило, такі дії тягнуть за собою і відповідальність передбачену ст. 472 МКУ – недекларування товарів, транспортних засобів комерційного призначення, що переміщуються через митний кордон України, тобто незаявлення за встановленою формою точних та достовірних відомостей (наявність, найменування або назва, кількість тощо) про товари, транспортні засоби комерційного призначення, які підлягають обов’язковому декларуванню у разі переміщення через митний кордон України, – тягне за собою накладення штрафу в розмірі 100 відсотків вартості цих товарів, транспортних засобів з конфіскацією зазначених товарів, транспортних засобів.

Однак і у цих випадках максимум, чим ризикує особа, яка намагається через кордон перевезти бурштин – це штрафом та конфіскацією бурштину та транспортного засобу, яким цей бурштин перевозила.

У Волинської митниці ДФС також поцікавились, яку контрабанду найчастіше перевозять на українсько-польському кордоні. Там відповіли, що громадяни з митної території Республіки Польща до України з приховуванням від митного контролю перевозять харчові продукти. А з митної території України до Республіки Польща з приховуванням від митного контролю возять тютюнові вироби.

Як бачимо, для одних кордон – це спосіб заробітку, щоб перевезти заборонене, а для інших – звичайний маршрут, щоб поїхати в іншу країну у справах, або в туристичних цілях.

Мая Голуб, для IA ZIK 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Як прощалися з навчанням у школах Володимира-Волинського. ФОТО
Наступна новина Графік роботи ПриватБанку на Волині у вихідні
Останні новини
Схожі новини