Космос змінює ДНК. NASA порівняло здоров’я близнюків на орбіті та Землі

Космос змінює ДНК. NASA порівняло здоров’я близнюків на орбіті та Землі

Астронавт Скотт Келлі провів 340 днів на Міжнародній космічній станції. Тривале його перебування у космосі дозволило дослідити, як за цей період змінювалося його здоров'я, повідомляють у NASA.

Цікавим є той факт, що на Землі у Скотта залишився брат-близнюк Марк. Під час польоту Скотта на Міжнародну космічну станцію, дослідники збирали дані щодо його здоров'я та здоров'я його брата.

У ході експерименту "Дослідження близнюків" учені вивчили геноми братів та зібрали дані про їх фізичне та психологічне здоров'я.

Деякі зміни у організмі Скотта зникли вже через кілька годин або днів після посадки, а деякі – залишились після шести місяців.

Ось деякі з основних нових знахідок:

1. Теломери Скотта – кінці хромосом, які скорочуються, коли люди стають дорослішими – стали набагато довшими у космосі.

Про це раніше йшлося у попередніх результатах дослідження, які NASA опублікувало ще у 2017 році. Тепер агентство уряду США підтвердило цей факт та з'ясувало, що протягом двох днів після посадки астронавта на Землю теломери знову стали коротшими.

2. Після приземлення Скотт мав дефіцит кисню у тканинах, надмірну кількость вуглекислого газу у крові. Відбулися також зміни у його імунній системі. Близько 7% генів Скотта мали довгострокові зміни, інші 93% швидко повернулися до норми.

3. У Скотта значно не знижувались когнітивні здібності під час перебування в космосі, проте дослідники побачили їх зменшення після того, як він приземлився. У офісі NASA припускають, що це могло статися через адаптацію до гравітації Землі та напружений графік, в якому працював Скотт після закінчення місії.

4. У організмі астронавта виявили зміну рівня запасу поживних речовин в організмі, ознаки кисневого голодування і велику кількість різних запалень.

"Всі ці висновки інтегруються й узагальнюються дослідницькими групами, а вчені також оцінюють можливий вплив цих результатів на майбутні космічні поїздки за межі навколоземної орбіти", – зазначають у NASA.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина 90% води у пляшках забруднені пластиком – дослідження
Наступна новина Сайт Гідрометеоцентру України майнив криптовалюту
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні