Ковель об'єднається із трьома селами Турійського району

Ковель об'єднається із трьома селами Турійського району

Депутати Ковельськоїі міськради дали згоду на добровільне приєднання Ружинської сільської територіальної громади Турійського району до міста Ковеля. 

Про це повідомляє сайт Ковельради.

Рішення ухвалили у зв'язку зі зверненням Ружинського сільського голови Галини Дишлюк від імені депутатів  та мешканців Ружина, Клевецька та Городильця.

До слова, на Волині це буде  єдина ОТГ, центром якої стане  місто обласного значення.

Що дасть об’єднання

Депутат міської ради Андрій Мілінчук розповів, що отримають у результаті ці села.

Насамперед, вони отримають державне фінансування. Упродовж наступних п'яти років з державного бюджету сільська громада, яка приєдналася до Ковеля, отримуватиме на свій розвиток орієнтовно від 500 тис. грн до 1 млн грн у рік (це залежить від кількості населення).

Ці гроші вони зможуть використати на ремонт доріг, вуличне освітлення, влаштування парків, спортивних майданчиків, стадіонів, ремонт навчальних закладів, бібліотек та ін.

Кошти надходитимуть у бюджет Ковеля, але з цільовим використанням – лише для сільської місцевості. Місто їх на свої потреби використати не зможе. 

«Якихось певних доходів від приєднання сіл Ковель наразі не матиме, каже Андрій Мілінчук. – Але отримає можливість розвиватися. Ковель займає площу 47 кв. км, населення – 70 тисяч. У  перспективі, маючи нові території, можливостей для розвитку і розбудови стає більше. Ми зможемо залучати інвесторів для будівництва нових об'єктів. Крім того, новостворені ОТГ матимуть право отримати від держави у своє управління землі поза межами населених пунктів, які нині є у віданні Держгеокадастру. Це дозволить розробити новий Генплан та врахувати будівництво промислових і житлових зон. А відтак, надати земельні ділянки громадянам, зокрема й учасникам АТО та ООС».

Є ще один позитивний момент, на який розраховують сільські мешканці. Ружинська громада має проблему транспортного сполучення. Питання проведення конкурсів на забезпечення пасажирських перевезень громадським транспортом вирішується на обласному рівні – Волинською ОДА. Після об’єднання Ковель зможе самостійно проводити відповідні тендери на визначення перевізників на маршрути у межах своєї громади. 

Крім того, у 2020 році на чергових місцевих виборах мешканці Ружина, Клевецька та Городильця братимуть участь у виборах міського голови Ковеля та депутатів міської ради. Вони матимуть змогу балотуватися також.

У своїй сільській громаді обиратимуть старосту, який входитиме до складу виконкому. Число депутатів у раді залишиться незмінним – 36, оскільки залежить від кількості мешканців територіальної одиниці.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Ковельську лікарню купили надпотужний томограф. ФОТО
Наступна новина Хроніка пригод Луцька і Волині. Четвер, 25 квітня
Останні новини
Схожі новини