Лікар розповів, чого не можна робити після перенесеного коронавірусу

Лікар розповів, чого не можна робити після перенесеного коронавірусу
Фото ілюстративне

Реабілітація після перенесеного коронавірусу може бути досить тривалою. Все залежить від складності протікання COVID-19. Утім, навіть у разі легкої форми коронавірусу організмові потрібен час, аби відновитися.

Про це головний лікар одного з діагностичних медичних центрів Львова Тарас Жиравецький розповів в інтерв'ю ТСН.ua

"По-перше, не займатися моржуванням. Це дуже небезпечно. Можна так само відкласти сауну, щоб людина не давала такого навантаження з контрастами. Крім того, спорт відкласти мінімум на місяць. Тому що було багато випадків, коли пацієнти після перенесеного коронавірусу відновлювали спорт і, на жаль, їхній стан погіршувався: піднімалася температура, з'являлася задишка, втома. Цього не потрібно робити. Потрібно дати організму просто відновитися. Він розумний, спокійно сам відновлюється десь за місяць", — каже Тарас Жиравецький. 

За його словами, саме під час відновлення організму після перенесеного коронавірусу можуть бути корисними вітаміни.

"Нормальне харчування, відпочинок, більше спати. Якщо є підвищені показники печінкових проб, тоді лікар призначає гепатопротектори. Також корелюються ниркові проби: якщо високий рівень сечової кислоти чи зниження. Алкоголь потрібно виключити на якийсь час так само, аби не навантажувати організм. Але основне – не допускати великого фізичного навантаження. Це дуже важливо", — зазначає лікар. 

Тарас Жиравецький також радить зробити аналіз на згортання крові.

"І щодо пацієнтів від 35 років – варто робити коагулограму (аналіз на згортання крові. — Ред.), і якщо ризик високий – вживати антикоагулянти (препарати для розрідження крові. — Ред.). Антикоагулянти зазвичай призначаються пацієнтам, які мали сильне ураження легень. Їх потрібно приймати певний час, наприклад, місяць (лише за призначенням лікаря)", — додав лікар. 

Читайте також: 

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Збірка лучанки Забужко – серед переможців «Книга року BBC-2020»
Наступна новина З головної ялинки країни у Києві зняли капелюха. Фото
Останні новини
Схожі новини