«Лінивих з собою не беру», - волинський мандрівник Віталій Махновець, який відвідав пів сотні країн

«Лінивих з собою не беру», - волинський мандрівник Віталій Махновець, який відвідав пів сотні країн
Віталій Махновець за три роки відвідав близько пів сотні країн. Точну кількість не рахував

Ще три роки тому Віталій Махновець з «закордону» був тільки в Білорусі та Єгипті. «Їхати в Європу? Та ну, морочися з тими візами...» – думав. Але одного разу друзі вмовили поїхати на закупи і Віталій… не повернувся, доки не об’їздив з друзями на автомобілі Нідерланди.

Відтоді не може зупинитися. Подорожі захопили і за три роки 28-річний Віталій встиг не лише відвідати близько 50 країн світу (точну кількість він і сам не знає), але й почати відкривати світ українцям. Фарерські острови, Північ Норвегії, Патагонія, Непал. Місця, куди Віталій возить туристів, точно не назвеш банальними.

...Ми дізналися про Віталія Махновця у луцькому магазині  курток «Паркас». Їх поєднує цікава і повчальна історія: якось у Віталія в Чилі поцупили рюкзак з одягом і технікою. Нахабно, просто з-під носа. Мандрівник описав сумну пригоду в інстаграмі – і  його добрий товариш Адам Харлампович (власник магазину)  вирішив подарувати йому нову американську «аляску». 

«Перший» вирішив познайомитися з Віталієм, аби більше дізнатися про його подорожі. Зробили це прямо серед курток магазину «Паркас».

На Фарерських островах. Фото з інстаграм-сторінки Віталія

Заробляв науковими роботами для американських студентів

Віталій Махновець закінчив факультет міжнародних відносин, але зізнається, що ніколи не хотів працювати у цій сфері – освіта була бажанням батьків.

«В університеті була одна позитивна річ. Я вирішив, що потрібно хоч щось вивчити добре і нехай це буде англійська мова. Почав дивитись фільми англійською, слухати музику, читати книги, виписувати абсолютно всі незнайомі слова, спілкувався з волонтерами Корпусу миру США, які працювали у Луцьку. Врешті мову я вивчив».

Після університету юнак почав писати наукові статті та дипломні роботи для американських студентів, які не хотіли робити це самостійно. Головна вимога – жодного плагіату.

«Цікаво було писати про історію, географію, політику, але коли не було вибору, писав про виробництво асфальту».

В середньому сторінка коштувала 7 доларів. Щоб щось заробити, доводилось цілими днями сидіти за комп’ютером: спершу шукати інформацію з незнайомих сфер, а тоді – писати наукові роботи.

«Якось я дізнався про застосунок «Здоров’я», зайшов у нього і жахнувся – виявляється, я ходив по 100-200 кроків за день. Практично не рухався. А перед тим ще й писав роботу про геморой і зрозумів, до чого все це може призвести».

Перша поїздка закордон була шоком

«Я довго не хотів робити жодних віз – лякала бюрократія. Врешті у 2017 році мене вмовили зробити польську візу, щоб поїхати на закупи. Але подорож цим не обмежилась – спонтанно ми з друзями проїхали через всі Нідерланди. При чому віза була всього на 7 днів – довелось все робити швидко».

«Чесно скажу, в мене був культурний шок. Я виріс в селі, а рівень життя в українських і голландських селах – це небо і земля. А ще я думав, чому так довго зволікав і не опинився тут раніше?».

Після цього почались автомобільні подорожі Європою з друзями. Якщо їхали у Швейцарію, дорогою заїжджали в Австрію, Італію, Словенію, Німеччину, якщо в Грецію – проїжджали Балканський півострів:

«На одну країну в тебе є всього півдня, але ти все одно бачиш іншу культуру, ландшафт».

«Північ популярна через «Гру престолів»

Через півтора року самостійних подорожей з’явилась ідея почати працювати у цій сфері.

«Я знайомий з Олександром Ладанівським (популярний блогер з 260 тисячами підписників в інстаграмі, - ред.), який починав, як весільний фотограф, а згодом став організовувати авторські подорожі. Якось я подумав: якщо він може, то чому я ні?»

В листопаді 2018 року разом з другом Андрієм Киричоком Віталій заснував компанію Friendlytravel. За кілька місяців вони звозили першу групу на Лофотенські острови, що на півночі Норвегії. Справа затягнула, і менше, ніж за рік на їхньому рахунку – 12 групових подорожей у шести різних напрямках: Лофотенські і Фарерські острови, Непал, Південна Америка, Індонезія, Швейцарія.

На Фарерських островах.Фото з інстаграм-сторінки Віталія 
На острові Балі. Фото з інстаграм-сторінки Віталія
На остові Балі з дружиною.Фото з інстаграм-сторінки Віталія 

«Чому Північ зараз така популярна? Можливо, це пов’язано з серіалом «Гра престолів», а, можливо, з тим, що туди їздять популярні блогери. Водночас дуже багато людей, які були в Єгиптах, Туреччинах, Європах, хочуть їхати кудись далі. Так з’являється попит на Азію та Південну Америку».

За минулий рік Віталій Махновець провів понад чотири місяці закордоном. Окрім поїздок з групами, були розвідки нових маршрутів. Хоча розуміння того, що це необхідність, прийшло не відразу.

«Під час першої подорожі на Лофотени було одне невелике фіаско. Я там ніколи не був, орієнтувався лише на інформацію з інтернету. В травні підлітаємо до аеропорту, я виглядаю в ілюмінатор, а там – сніг. І я такий: «Хвилиночку, не мало бути снігу. Мала бути зелена травичка і +15». Було повне нерозуміння, як так сталось. В результаті виявилось, що я даремно хвилювався, бо коли ми від’їхали за 300 кілометрів від аеропорту, снігу вже не було, а було сонце і обіцяна трава. Але тоді я зрозумів, що не можна їхати з групою в якусь країну, попередньо там не побувавши».

Подорожі не для лінивих

Подорожі з компанією Friendlytravel рідко проходять у «цивілізованих» містах. Здебільшого це природні ландшафти і 15-30 кілометрів за день пішки.

«У нас була поїздка в Грецію, де ми проходили до 10 кілометрів за день, але це виняток. В Швейцарії ж ми проходили 15-25, а то й 30 кілометрів по горах. Ми навіть називаємо цю поїздку «Кардіо-Швейцарія». Одного разу була ситуація, коли стартували 9 людей, а фінішували 7. Двоє учасників в процесі сказали, що не потягнуть таких навантажень, і повернулись. Наші подорожі точно не для лінивих».

Віталій Махновець каже, що ідеальний його клієнт – той, хто не має жодних очікувань щодо майбутньої поїздки.

«Зазвичай люди хочуть знати, чого чекати, куди ми підемо. Це справедливо, бо раптом людину не поведуть на той льодовик, про який вона мріяла 10 років. Але бувають винятки. В поїздці Патагонією був один хлопець, який не запитував нічого. Сказав: «Ось тобі мої гроші, зустрінемось в аеропорту». Він бачив все вперше і отримував найбільше задоволення. Мабуть, це, як в лікарів: найкращий пацієнт той, що не гуглить свої симптоми».

 

Подорожей без пригод не буває

Віталій Махновець каже, що подорожі екзотичними місцями відрізняються від вже звичної Європи. Так, їдучи в Південну Америку, потрібно пам’ятати, що 95% людей, з якими стикається турист, не розмовляє англійською. Це стосується навіть тих, хто працює в туристичному бізнесі.

«Іспанська мова обов’язкова для Південної Америки. Мене доля змусила вивчити її хоча б на базовому рівні».

А ще ніколи не можна забувати про власну безпеку. Так, у лютому цього року під час самостійної подорожі Латинською Америкою Віталія пограбували. Трапилось це, коли він купував квиток на автобус у Чилі. Варто було на кілька хвилин відволіктись на вивчення карт, як рюкзак, який стояв просто під ногами, зник. У ньому був ноутбук і дві куртки. На щастя, документи та інші цінні речі були в іншому рюкзаку.

«Загалом прикро втрачати усі напрацювання з ноутбука за останні 10 років і улюблену зубну щітку. Але тішусь, що обійшлось без насильства, бо, як потім прочитав, таке в цих місцях буває».

Дізнавшись про цю історію, товариш вирішив подарувати Віталію куртку виробництва американської компанії, призначену для екстремальних умов.

У Швейцарії. Фото з інстаграм-сторінки Віталія

Особистий топ місць

Серед усього відвіданого розмаїття Віталій виділяє солончак Юуні (найбільший у світі солончак, розташований на півдні Болівії), гірську Швейцарію та Грецію.

«Греція, як на мене, недооцінена. Ми з дружиною були двічі – на авто об’їхали всю материкову частину і півострів Пелопонес. Одного разу в червні, іншого – в жовтні. Погода була прекрасна і тоді, і тоді, а туристів не було абсолютно. І це неймовірно. Бо з одного боку Греція – лідер туризму в Європі, щороку її відвідує 30 мільйонів туристів, а з іншого – усі вони переважно летять на острови. На материковій частині ж переважно місцеві.

Я не був у Греції 60-х років минулого століття, але мені здається, вона не змінилась зовсім. Хіба дороги побудували. Зацілована сонцем, купа морепродуктів, привітні люди, порожні пляжі. Сади з гранатами, апельсинами. Фермери виходять, бачать інтерес і кажуть: «Та бери хоч ціле відро».

Попри те, що мандрівник намагається оминати популярні серед туристів місця, він має свої секрети, як все ж побачити бажане і не опинитись в натовпі охочих зробити фото.

«Можна вдаватись до хитрощів і йти не тоді, коли там черги зробити селфі. На світанку або навпаки – ввечері, коли вже всі звідти пішли. Я такі місця не дуже люблю, але часто їх не можна ігнорувати. Якщо ти в Норвегії, неподалік Язика троля (кам’яний виступ над проваллям), ну як можна не піти і не подивитись на нього тільки через те, що там багато людей? Так, туристи не люблять туристів, але потрібно з цим миритись».

Цього року мандрівник планує відкрити новий напрямок – Гренландію. Туди з ним вперше поїдуть не лише українці, а й двоє білорусів та один казах. А ще він мріє не лише подорожувати далекими світами, а й знайомити іноземців з Україною.

Cтежити за Віталієм в Інстаграмі @mv.vito

На героєві – зимова куртка аляска Slim Fit N-3B Parka виробництва американської компанії Alpha Industries Inc. Вона чудово захищає від вітру, дощу, холоду, розрахована на температуру до -25 градусів і призначена для екстремальних погодних умов. Компанія Alpha Industries виробляє модель цієї куртки з 1959 року.

***

Магазин «Паркас» –  великий вибір оригінальних курток американських брендів, а також пальт, регланів, головних уборів та аксесуарів.

Працює у Луцьку на вулиці Крилова, 1

Текст: Віта Сахнік

Фото: Наталія Хвесик


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Рада збирається на позачергову сесію. Можуть призначити чотирьох нових міністрів, – ЗМІ
Наступна новина «Безглузда трата коштів». З'явилася петиція проти зведення спорткомплексу на луцькому іподромі
Останні новини
Схожі новини