Лучани можуть долучитися до контролю якості повітря у місті

Лучани можуть долучитися до контролю якості повітря у місті

Жителі Луцька можуть долучитися до контролю якості повітря у місті.

Про це розповів Суспільному співрозробник громадської мережі "ЛУН Місто AIR" Андрій Антоненко.

Долучитися до контролю можна з допомогою мобільної станції моніторингу, яка встановлюється на вікні. Згодом пристрій потрібно підключити до WI-FI.

За словами  розробника, у восьми містах України встановили сотню таких станцій. У Луцьку за якістю повітря стежать чотири, які, зокрема, вимірюють дрібний пил.

"В середині знаходиться пара датчиків: дрібнодисперсного пилу, температури та вологості. Лазер світить на цю пилинку і по куту відхилення ми можемо розуміти концентрацію, тобто, рівень забрудненості повітря", – говорить Антоненко.

Усі отримані дані передаються в реальному часі і їх можна побачити в мобільному додатку чи на сайті моніторингу, – каже кураторка проєкту Анна Денисенко. "Якщо ми бачимо, що всі точки зелені або жовтуваті, то немає приводу для хвилювання".

Учасники контролю можуть заповнити відповідну заявку на отримання станції на сайті ЛУН. Станцію надають безплатно.

Як розповів заступник керівника міського відділу екології Олег Гелета, нині в Луцьку встановлені 15 станцій спостереження за якістю повітря, які придбали за бюджетні гроші. Перші запрацювали три роки тому й вимірюють вміст шкідливих компонентів в атмосфері.

До процесу також планують залучити спеціалістів, які допоможуть інтегрувати два онлайн-ресурси для відстеження якості повітря – міський та громадський в один сервіс. Наявні станції поки усе місто не покривають.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Відомо, коли будуть відомі проміжні результати НМТ на Волині
Наступна новина На Волині попрощалися з Героєм Костянтином Щавієм. ФОТО, ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні