Лучанин створив точну копію «давньоруської лунниці»

Лучанин створив точну копію «давньоруської лунниці»

Волинський ювелір Тарас Янюк на прохання науковців відтворив "давньоруську лунницю" за допомогою знайденої археологами форми для виливання прикраси. Презентація жіночого амулету відбулася у Волинському краєзнавчому музеї.

Як розповів Суспільному завідувач відділу давньої історії музею Тарас Верба, на срібній прикрасі зображені зірки та два роги. Це – точна копія давньоруської прикраси, яку носили на шиї.

"Лунниці – це дохристиянські амулети, які носилися на шиї і передають світогляд тогочасних жителів. І зв’язані з культом місяця. Сама назва прикраси говорить сама за себе. Пізніше, в часи християнства, лунниці почали поступово відмирати, однак кілька століть вони ще існували", – каже працівник краєзнавчого музею.

Зі слів Тараса Верби, форму для виливання "лунниць", зроблену з пісковика, 12 років тому на берегах Хрінниківського водосховища знайшов краєзнавець-історик Микола Собуцький. Після цього форма зберігалася в музеї.

Читати також: У центрі Луцька встановлять камери, що розпізнають обличчя і номерні знаки


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У центрі Луцька встановлять камери, що розпізнають обличчя і номерні знаки
Наступна новина Волиньгаз започаткував акцію «Подбай про безпеку в оселі»
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні