Лучанин Вадим Курбан розповів, як навчився заробляти на смітті. ВІДЕО

Лучанин Вадим Курбан розповів, як навчився заробляти на смітті. ВІДЕО

Лучанин Вадим Курбан сортує усе своє сміття.

Чоловік розповідає: сортувати сміття почав багато років тому. Нині сортує практично все: від паперу та пластику до кавової гущі та яєчної шкаралупи, – йдеться у сюжеті UA: Волинь 

Вадим Курбан зізнається, що органічні відходи вивозить на дачу, ними підживлює ґрунт. Важче з пластиком і поліетиленом, - говорить чоловік.

«Ось така пляшка, що ви з нею робите? Викидаєте. А ми її вже 4 місяць використовуємо для утилізації такого дрібного пластику. Ми прийшли до такого висновку, якщо це не приймається, то хоча б його треба ущільнити і зберігати так, щоб воно займало менше місця», – розповідає лучанин.

Чоловік каже: раніше його сім’я з двох чоловік викидала 40-50 кілограмів органічних відходів на місяць, нині – у десятеро менше, близько  4-ох кілограмів,  решту утилізують та здають. На смітті можна заробляти, - розповідає Вадим Курбан:

«Папір, скло, метал, органіка, навіть, в коштах, які при цьому заробляємо. За січень 171 гр., лютий – 81, березень – 65».

Чоловік розповідає, живе за принципом: «сміття нема, є вторинна сировина».

Вадим Курбан зізнався, як сортує сміття: «Це з під сметани, кефіру, упаковка гарна, але в Луцьку її ніхто не приймає. Якби це був Київ, Харків, можна було б це здати. Нам треба зробити нашу систему поводження з відходами циклічністю, а не лінійною: купили-використали – викинули. Ми маємо зробити: купили – використали – відділи на переробку – знову використали».

Чотири роки Вадим Курбан та його дружина не використовують поліетиленових пакетів. Коли йдуть до магазину, то беруть власноруч пошиті сумки та спеціальні торбини: «Звідси нічого не висипається, я зважив, зав’язав, наклеїв етикету і не взяв жодного пакета. Можна нарвати там пакетів, вони відслугували 10 хвилин і все, і на 500 років на сміттєзвалище, але йому ще треба знайти місце на смітнику, зараз проблема, куди відвезти».

На вулиці Захарова, де мешкає родина Курбанів, контейнерів для сухої, мокрої фракції ще нема, є лише для пластикових пляшок. Біля смітників чоловік показує поліетиленові пакетики, які вітер розносить містом. Каже: лучани тільки вчаться сортувати сміття.

На іншій вулиці Луцька - Гордіюк, півроку тому встановили контейнери для роздільного збору сміття. Місцеві мешканці про ініціативу кажуть таке:

Анатолій Лящук, лучанин: «Метал сюди не викидаємо, пластик окремо, папір на макулатури збираємо і все».

Данило Влодік, лучанин: «Звісно, ми сортуємо сміття, за цим майбутнє. Ви зараз суху фракцію викинули? Я турбуюся про майбутнє планети і екологію».

Світлана Аляєва, лучанка: «Ці ящики диференційовано сміття загружають, а коли приїжджає машина, все скидається до купи, виникає питання: для чого починати, якщо не можна продовжити. Це все змішано машина везе, і все пропадає, гроші, труд людський».

Зі слів директора департаменту житлово-комунального господарства Луцької міської ради Юрія Крася, минулого року в Луцьку закупили 140 контейнерів за ґрантові гроші, ще 120 - вартували міському бюджету мільйон. Каже: сміттєвози мокру та суху фракцію вивозять окремо, але лучани до сортування ще не звикли.

«Сміттєвозів нема спеціально для пет-пляшки, для чисто сухих і для мокрих нема, але він мусить зараз робити три ходки. Сміттєвоз той самий, але він забирає один раз вологу фракцію, один раз забирає пет-пляшку, третій раз – суху фракцію. Воно дуже важко йде, скільки б ми не говорили, малий відсоток людей розділяє сміття, видно по сортувальній лінії, що все кидають, і скло розбите, і лушпиння, але я думаю так, як з пет-пляшкою, зараз в нас проблем нема, за місяців 5-7 люди будуть розділяти», – розповів Юрій Крась.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Вночі - заморозок, а вдень - тепло: якою буде погода у Луцьку 3 квітня
Наступна новина Хірург з Волині Валіхновський прооперував жінку з пухлиною на носі. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини