Луцьк просить 45 мільйонів на судноплавний Стир

Луцьк просить 45 мільйонів на судноплавний Стир
Фото ілюстративне

Луцькі депутати хочуть відновити судноплавство на річці Стир і просять для цього 45 мільйонів гривень. З таким проханням вони звернулися до глави уряду та міністра інфраструктури.

Про це стало відомо у середу, 23 лютого, під час сесії Луцької міської ради.

У своєму зверненні міська рада наголошує, що історично Стир – судноплавна річка. У 1952 році довжина її судноплавного відрізку становила 455 км. Він простягався від м. Берестечка до м. Пінська (Республіка Білорусь). У Луцьку діяв річковий порт. Однак, внаслідок збільшення обсягів міжміського автобусного сполучення, регулярні пасажирські перевезення р. Стир припинилися у 1975 році. У 1996 році припинилися вантажні перевезення. Ділянка р. Стир, що протікає через Луцьку міську територіальну громаду становить близько 25 км і простягається від меж с. Рованці і закінчується в с. Рокині. З 2017 року її поступово розчищають.

«Однак цього недостатньо. Зараз в межах громади існує 8 стратегічних перешкод, що не дають можливості організувати повноцінне суднохідне сполучення. За роки відсутності судноплавного руху і будь-яких інженерно-підтримуючих робіт в фарватері р. Стир накопичилося понад 2 тисячі затоплених дерев, намули, наноси, стихійні загати. Існує необхідність підняття з дна затоплених барж», - йдеться у зверненні.

За попередніми оцінками, орієнтовна вартість робіт з відновлення фарватеру на території Луцької міської територіальної громади становить близько 45 млн грн. Автори звернення наголошують, що один караван із трьох барж у обмежений водний період за рейс може перевезти 250 тонн вантажу, у повноводний період – до 400 тонн. Це замінює від дванадцяти до двадцяти 20-тонних вантажних машин. Перспективними вантажами можуть бути пісок, щебінь, ліс, с/г продукція тощо.

Нагадаємо, у 2021 році у Луцьку обіцяли запустити річковий порт.

Читати також: Україна може втратити Полісся через водний шлях Е40


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У районах Волині, які межують з Білоруссю, вводять додаткові режимні обмеження
Наступна новина Верховна Рада підтримала у першому читанні закон про вільне володіння зброєю
Останні новини
Схожі новини