Луцький церковний хор – лауреат всеукраїнського конкурсу

Луцький церковний хор – лауреат всеукраїнського конкурсу

Хор «Кредо» парафії Холмської ікони Божої Матері отримав другу премію ІХ Всеукраїнського хорового конкурсу ім. Миколи Леонтовича.

Про це інформує пресслужба Волинської єпархії ПЦУ.

Прослуховування учасників у завершальному турі відбувалося в Національній музичній академії столиці, а гала-концерт із нагородженням переможців – у залі Національної філармонії. За вимогами конкурсу, виконували п’ять творів різних епох: XVI–XVIII століть, сучасних композиторів та народну пісню в обробці Леонтовича. У виконанні «Кредо» це були: «O magnum misterium» Томаса-Луїса де Вікторії, Хоровий концерт № 22 «Ти моя кріпость, Господи» Артемія Веделя, «Нехай воскресне Бог» (псалом 67) Ганни Гаврилець, українська народна пісня «Гей у світлиці», традиційний спіричуел (духовна пісня афроамериканців) «Didn’t My Lord Deliver Daniel?» в аранжуванні Мозеса Гогана.

Окрім участі в конкурсі, луцькі хористи співали на Божественній літургії у трапезному храмі Софії Київської.

Як розповів луцький декан та настоятель парафії протоієрей Михайло Онищук, громада дуже пишається своїм церковним хором, який створено у 2009 р. Регент Катерина Токало – викладач Луцького педагогічного коледжу, закінчила Львівську музичну академію ім. М. Лисенка.

«Кредо» налічує більше двадцяти учасників.

За словами п. Катерини, було дуже престижно стояти на сцені, де виступають провідні колективи України. Сподівається розвивати цей рівень і рухатись уперед. Регент мріє, аби цей хор був творчою одиницею Луцька, виконував професійну музику, зокрема, старовинну українську, яка є досить складною, та поєднував інші жанри хорового співу. Але літургія – це основне. Служіння в церкві дає натхнення та наснагу для творчості.

Цьогорічний конкурс присвячено 100-літтю діяльності Хорового товариства імені М. Леонтовича. Мета – сприяти розвиткові цього мистецтва, продовжувати і збагачувати традиції української музично-хорової культури, підносити її значення в духовному житті суспільства, ініціювати створення додаткового простору можливостей для молодих співаків і диригентів України. Головні засновники й організатори – Міністерство культури, Національна всеукраїнська музична спілка та згадане Товариство.

Читати також: Де відбудеться «Євробачення-2022». Назвали місто і дати


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина МОЗ офіційно дозволило виписувати киснезалежних пацієнтів. Як отримати концентратор
Наступна новина Де на Волині можна вакцинуватися проти COVID-19. Повний перелік
Останні новини
Схожі новини