Львівська вчителька заплатить 300 тисяч за смерть учня, поки його мама пила каву

Львівська вчителька заплатить 300 тисяч за смерть учня, поки його мама пила каву

Колишню інструкторку з фізкультури львівської школи-інтернату №1 остаточно зобов'язали сплатити 300 тисяч гривень сім’ї 9-річного учня.

Після уроків хлопчик випав із третього поверху і загинув в той час, як його мама пила каву з класним керівником.

Трагедія трапилася у грудні 2014 року, напередодні різдвяних канікул.

За словами директора, у той день мало бути 5 уроків, але напередодні мама Остапа Баб'яка попросила відпустити сина швидше і замість трудового навчання провести з ним заняття з лікувальної фізкультури.

"Вчителька лікувальної фізкультури позаймалася з ним 20 хвилин. Після заняття мама мала його забрати, але попросила сина зачекати кілька хвилин у коридорі, поки вона доп'є каву з класною керівничкою.

Остап постукав у клас до вчительки фізкультури і попросився посидіти поруч із нею. Вона йому дозволила, але за кілька хвилин їй подзвонили і вона на 5 хвилин вийшла з класу, автоматично замкнувши за собою двері", – пригадує директор Орест Іваськів.

Поки вчительки не було у класі, Остап відкрив вікно і випав з нього у шкільне подвір’я.

За висновками лікарів, хлопчик помер миттєво. Мама відразу почала звинувачувати вчительку у його смерті.

Самому педагогу Катерині Беницькій після трагедії викликали "швидку".

Батьки дитини звинуватили школу у халатності, проте директор запевняв, що вони не розповіли у школі особливостей психологічного стану хлопчика.

"Під час розслідування з’ясувалося, що удома батьки зняли усі ручки з вікон, тобто вони знали, що син може собі нашкодити. Але у школі про це нічого не сказали, я не можу зрозуміти чому?", – каже Іваськів.

"Його психічна поведінка відрізнялася від поведінки здорової дитини, всі вчителі про нього знали. Остап стояв на обліку у психіатра за місцем проживання.

У картці було написано, що він мав мінімальні розлади, тому його взяли до цієї школи. Якби лікар написав, що розлади були серйозніші, його б не прийняли", – розповідає лікарка шкільного медпункту Дзвенислава Грицай.

У школі кажуть, що просили маму додатково обстежити сина у психіатра.

Під час слідства з’ясували, що про специфічну поведінку Остапа батькам говорили і у дитячому садочку.

Справу розслідували майже три роки, слідчі заслухали понад 30 свідків.

Цю справу у суді назвали однією з найскладніших за останні кілька років у Львові через неоднозначність ситуації.

Втім, Франківський райсуд Львова визнав вчительку винною та засудив наприкінці серпня 2017 року.

Вирок так і не набрав чинності, оскільки адвокати жінки подали апеляцію.

Адвокати стверджували, що вчителька не повинна нести відповідальності за трагічний випадок, бо після занять хлопчика передали мамі, яка залишилася пити каву з класною керівничкою.

Втім, Апеляційний суд Львівщини відкинув всі аргументи захисників, вирішивши, що вчителька неналежно виконувала свої обов'язки.

"На переконання колегії суддів, наявність у дитини психічних розладів не впливає на обсяг вини вчительки у вчиненні кримінального правопорушення, адже незалежно від наявності психічних розладів законодавством покладено обов'язок на педагога забезпечувати збереження життя і здоров'я учнів", – йдеться в опублікованій 19 лютого ухвалі суду.

Суд залишив вчительці попереднє покарання – один рік умовно і відшкодування кожному з батьків загиблого учня по 150 тисяч гривень.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Луцька «Супернова» готується до весни. ФОТО
Наступна новина Подорожуємо Україною: ТОП місць від луцького фотографа, які обов'язково слід відвідати
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні