Made in Lutsk with love. Історія бренду Ікос, який поєднав взуття і каву

Made in Lutsk with love. Історія бренду Ікос, який поєднав взуття і каву
Засновник компанії IKOS Іван Ковальчук

Взуття з Італії – своєрідне кліше. Ну, хто не чув, що черевики там найкрасивіші та найякісніші?

А що, як ми розкажемо вам про взуття, яке таке ж довговічне, має такі ж досконалі шви і форми, стильне і при цьому мінімум втричі дешевше?

Луцький бренд Ікос виріс з кімнати гуртожитку і одного майстра до повноцінного виробництва з понад сотнею працівників. На це знадобилось більше 20 років. Тепер фабрика, що у Струмівці, буквально за два кроки від міста, - це один з топових виробників класичного чоловічого взуття в Україні. Тут створюють власні моделі і не використовують жодного шматочка шкірзамінника.

Як все починалось

Засновник бренду Іван Ковальчук ще у 80-ті роки почав працювати на Луцькій взуттєвій фабриці. Попри те, що про цю професію не мріяв з дитинства, справа затягнула: 

«Переломний момент, мабуть, був тоді, коли зі всієї фабрики відібрали чотирьох працівників і відправили на навчання до Львова. Там майстри, які ще за Польщі працювали, навчили нас вручну робити задник, носок. Після повернення ми працювали в експериментальному цеху - відшивали вручну першу пару, яку розробили модельєри. Це були важливі зразки».

У 90-ті роки Іван Ковальчук вирішив почати працювати самостійно. Спершу шив взуття просто вдома, а поступово відкрив власне виробництво.

«Часто їздив в Польщу і мені дуже подобалось, як вони облаштовують майстерні біля своїх хат. Є місця, де кожен дім – окрема майстерня. Мріяв мати таку ж», - каже він.

З 2010 року фабрика працює у Струмівці. Тут і офіси, і виробництво.

Іван Ковальчук хотів майстерню на подвір’ї, але переріс свою мрію 
Iкос розробляє власні моделі взуття

«Італійське взуття не імітуємо»

Називати підприємство на італійський манер, як це роблять багато українських колег, тут не думали. Навпаки – хочуть, щоб про справжнє походження взуття знали і партнери, і покупці.

Назва народилась майже випадково: «На одній з виставок ми знайшли виробника етикеток, які вшиваються всередину взуття, попросили зробити нам такі, а він запитав: яку торгову марку писати. Ми з дружиною Світланою пішли в кафе і почали складати літери з імен. Іван/Іванка, Ковальчук, Світлана. Разом вийшло ІКОС».

Пізніше знайомий священник розповів, що з давньогрецької це означає «дім». І в цьому теж є правда – на фабриці працює уся родина Ковальчуків: дружина Світлана контролює виробництво, донька Іванка – моделює взуття.

Тут в Івана Ковальчука – невеликий сад і пасіка, щоб було де відпочити:

«Для мене дім – це лише місце для сну, а тут – все моє життя».

На подвір’ї – своя пасіка

Як народжується нова колекція

Донька засновника Іванна Ковальчук пройшла навчальний курс у Мілані і тепер займається моделюванням нового взуття на фабриці.

«Ми двічі на рік їздимо на виставку LINEAPELLE в Мілан за новими ідеями, відвідуємо лекції про тренди майбутніх сезонів. Там дізнаємось, які шкіри будуть актуальними – фактурні чи гладенькі, форми колодок, які кольори. Все найцікавіше привозимо звідти і аналізуємо, що можемо втілити у себе. Декілька тижнів малюємо ескізи, просимо модельєрів виключити все раціональне і включити творче. Тільки після цього від малюнків переходимо до безпосередньо роботи з колодкою», - каже Іванна.

Моделювання – це не тільки про зовнішній вигляд взуття, а й про його функціональність. Тут важлива навіть найменша, на перший погляд незначна, деталь. Наприклад, якщо в лофері (вид чоловічих туфель без шнурівок) планку на підйомі стопи переставити на кілька міліметрів в один бік, він злітатиме, в інший – його не можна буде взути. П’ятка візуальна може бути однаковою, але одна заширока і злітає, а інша – тисне і натирає. 

Найбільше Iкос виготовляє саме класичного чоловічого взуття. Загальний вигляд лоферів, оксфордів і дербі залишається впізнаваним століттями, однак змінюються деталі: планки, шнурівки, поєднання матеріалів і кольорів.

Донька засновника фабрики Іванна Ковальчук займається моделюванням
Дружина Світлана – контролює усе виробництво

Вигадуючи нове взуття, на фабриці думають про того, хто його носитиме: скільки років цьому чоловіку, чим він займається, як одягається, куди ходить. Це допомагає краще розуміти потреби своїх покупців. Таких образів на Iкос – декілька.

Всього за рік тут роблять три колекції: весняну, літню та осінньо-зимову. Робота над новими моделями не припиняється.

«Зараз ми закінчуємо літню колекцію, а після новорічних свят їдемо на Міжнародну спеціалізовану виставку взуття, шкіргалентереї, хутра та комплектуючих Leather and shoes 2020 до Києва і починаємо працювати над колекцією осінь-зима наступного року. Фактично ми живемо тим, що буде через рік», - каже Іван Ковальчук.

Один з останніх винаходів фабрики, яким тут особливо пишаються, - гнучка підошва для лофера з візерунками кавових чашок та написом «Made in Lutsk with love». З кавою тут пов’язана особлива історія, про яку - пізніше.

«Ми позиціонуємо себе саме, як луцький бренд і вказуємо це навіть на підошві», - зазначає засновник підприємства.

Зимова колекція взуття IKOS

Цінності бренду

- Жодного шматка шкірзамінника на фабриці

Взуття Iкос шиють лише з натуральної шкіри. Штучних матеріалів не використовують навіть на непомітних деталях.

На виробництві також використовують натуральний латексний клей на водній основі. Його наносять з пульверизатора, щоб шар був не суцільним, а мав мікродірочки. Завдяки цьому готове взуття «дихає». 

 - Якісне італійське обладнання

На фабриці - лише італійське комп’ютеризоване обладнання, яке у кілька разів дорожче за китайські аналоги. Його якість підтверджена досвідом.

Виробництво IKOS

- Машина - лише продовження людини

Попри великі інвестиції в обладнання, тут вірять, що якісного взуття не буває без майстрів, які люблять свою справу. 

«Це, як з автомобілем: хтось керує добре, а хтось – як-небудь, хоча нібито їде машина».

Близько 20 людей працюють на фабриці від часу її створення. Також за цей час на підприємстві утворилось 11 пар.

«Щодня о 10 офіс сходиться до мене в кабінет, готуємо каву, обговорюємо справи, вирішуємо робочі питання. Це, як сім’я», - каже Іван Ковальчук.

Близько 20 людей працюють на фабриці з часу її створення
За весь час на фабриці утворилось 11 пар
Сім’я Ковальчуків: Іван, Світлана та Іванна

Взуття і кава в одному просторі

У листопаді на вулиці Лесі Українки, 49 у Луцьку Iкос відкрив перший фірмовий магазин. У ньому продаж взуття поєднали з кав’ярнею. Всередині розмістили кілька столиків, разом з фахівцями львівського бренду «Світ кави» довго вивчали сорти і секрети приготування натуральної кави, запросили на роботу професійного баристу. 

В інтер’єрі – багато цікавих деталей: зразки шкіри, ретро інструменти та котушки ниток. Формат підгледіли в Італії.

«Ми хотіли зробити не просто магазин, а простір, в якому буде комфортно перебувати. Щоб наші гості не лише купували взуття, а отримували насолоду від цього місця, проводили тут зустрічі. Ремонт тривав аж сім місяців – дизайнер Левко Давидюк продумав найменші деталі», - розповідає Іванна Ковальчук.

Магазин-кав’ярня. Фото Iкос
Магазин-кав’ярня. Фото Iкос
Магазин-кав’ярня. Фото Iкос
Магазин-кав’ярня. Фото Iкос
Магазин-кав’ярня. Фото Iкос

«Ми не знали, чи спрацює цей формат, як люди сприймуть кав’ярню в магазині. Але місяць роботи показав, що ми недаремно це зробили. Люди регулярно приходять до нас на ранкове еспресо і навіть запитують, коли з’являться ті тарти, що були кілька днів тому. Це означає, що кав’ярня живе», - додає вона.

Тепер клієнти з Києва, Ужгорода та Вінниці запитують, коли у їхніх містах будуть такі ж магазини. Хоча найпоширеніше запитання залишається незмінним уже кілька років – чи буде жіноче взуття. На це в Iкос відповідають, що точно буде, але до такої зміни потрібно підійти з усією відповідальністю.

Ікос  у Фейсбуці

Ікос  в Інстаграмі

Текст: Віта Сахнік

Фото: Ірина Кабанова та з архіву Ікос


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Яким буде новий проєкт «Інвестора»? Читай і голосуй
Наступна новина Діагностика, огляд і «юридична чистота»: WEST AUTO HUB з’ясує все про авто, яке хочете купити
Останні новини
Схожі новини